Negeer nooit de aandrang om naar de wc te gaan
Je lichaam is ontworpen om alles te elimineren dat het niet nodig heeft. Dit is dan ook de reden dat je een aantal keer per dag de aandrang om naar de wc te gaan voelt. Als het echter om de spijsvertering gaat, zijn er twee processen waar we niet altijd over willen praten:
- lichaamsgassen
- ontlasting
Sommige mensen negeren de aandrang om naar de wc te gaan als ze niet thuis zijn. Meestal doen ze dit uit verlegenheid of omdat ze geen toilet tot hun beschikking hebben.
Er zijn inderdaad momenten waarop het onmogelijk is om een toilet te vinden. In deze gevallen kun je niks anders doen dan deze aandrang negeren. Dit wordt pas een probleem als je hier een dagelijkse gewoonte van maakt.
Meestal komt het ons niet goed uit om naar het toilet te gaan. Dit is waarom mensen deze aandrang vaak negeren. Ze weten echter niet dat dit schadelijk kan zijn.
Het onderdrukken of negeren van de aandrang om je te ontlasten kan ernstige gevolgen voor je gezondheid hebben. In dit artikel lees je een aantal redenen waarom je de aandrang om naar de wc te gaan nooit moet negeren.
Negeer nooit de aandrang om naar de wc te gaan
Je spijsvertering zorgt ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen absorbeert. Tijdens dit proces blijft er wat afval over wat verwijderd moet worden. Je lichaam doet dit via je ontlasting.
Wanneer je lichaam je vertelt dat je naar het toilet zou moeten gaan, is het goed om hier naar te luisteren. Je lichaam moet zich namelijk ontdoen van het afval wat in je lichaam is blijven hangen.
Het is belangrijk om je te ontdoen van deze afvalstoffen. Deze stoffen zorgen namelijk voor een zwaar gevoel en ze beïnvloeden je darmfunctie. Wanneer je darmen merken dat er een blokkade is, gaan ze voedingsstoffen op een andere manier opnemen. Hierdoor verteer je het voedsel slechter. Dit veroorzaakt:
- indigestie
- gasvorming
- opgeblazen buik
- buikpijn
- braken
Het is het beste om de aandrang om naar de wc te gaan alleen te negeren als je echt niet anders kunt. In andere alle gevallen is het belangrijk om toch een toilet op te zoeken.
Als je iets hebt gegeten dart erg zwaar op de maag ligt en je de behoefte voelt om je te ontlasten, is het belangrijk om deze aandrang niet te negeren. Dit signaal betekent namelijk altijd dat je lichaam afvalstoffen kwijt moet raken om net gegeten voedingsstoffen beter te kunnen verteren.
Vijf gevolgen
Als je de aandrang om naar de wc te gaan te vaak negeert, kan dit ervoor zorgen dat je darmen veranderen. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je voedingsstoffen niet meer correct opneemt. Misschien voelt dit alles vrij onschadelijk, maar helaas is niets minder waar.
Daarnaast kan het negeren van de aandrang om naar de wc te gaan ernstige gevolgen hebben voor je darmen en spijsverteringsproces. Als je dit te vaak doet, zou het je hele lichaam op een negatieve manier kunnen beïnvloeden.
Onthoud goed dat een toiletbezoek de enige manier is om je lichaam te ontdoen van verschillende gifstoffen. Als je dit dus niet doet, blijven deze gifstoffen in je lichaam achter. Dit kan zeer slecht zijn voor je algehele gezondheid.
1. Pijn
Als je langdurig de aandrang om naar de wc te gaan negeert, ontstaat er een ophoping van je ontlasting. Deze ophoping wordt dan dikker en veroorzaakt een blokkade. Als je vervolgens probeert te ontlasten, wordt dit een stuk moeilijker. De ontlasting is in dit geval namelijk te hard. Het kan dus heel pijnlijk zijn om je ervan te ontdoen.
2. Je lichaam absorbeert het vocht
Aangezien je lichaam zich van dit afval moet ontdoen en dat niet kan, probeert het toch voedingsstoffen te verzamelen. Als je niet voldoende hebt gegeten en gedronken, zal je lichaam het water in je ontlasting opnemen om zichzelf te voeden. Dit betekent dat het zich voedt met water dat vol zit met:
- bacteriën
- afval
- gifstoffen
3. Slechte geuren
Hetzelfde gebeurt met gas in je darmen. Door het in te houden, creëer je een soort stinkbom. Dit veroorzaakt ontlasting en winderigheid die veel slechter dan normaal ruikt. Door de aandrang te onderdrukken, verhoog je ook de ontwikkeling van gassen in je maag. Deze gassen kunnen je een zwaar en opgeblazen gevoel geven.
4. Aambeien
Aambeien zijn uitstulpingen die in de aderen rond je anus kunnen ontstaan. Deze aderen kunnen ontstoken raken door anale verstoppingen. De ontsteking veroorzaakt bijvoorbeeld:
- pijn
- ongemak
- bloedverlies
In ernstige gevallen kunnen aambeien zelfs zorgen voor erg zware bloedingen die zeer onprettig kunnen zijn. Probeer de aandrang om naar de wc te gaan dus niet te negeren.
Als je namelijk wel doet, kun je ervoor zorgen dat je gehele anale holte uitdroogt. Hier kan je ontlasting harder van worden. Dit maakt het vervolgens moeilijker om je van de ontlasting te ontdoen. Je moet dan namelijk meer kracht zetten bij het poepen, wat tot aambeien kan leiden.
5. Constipatie
Als je de drang om naar de wc te gaan regelmatig negeert, kun je de controle over je darmbeweging mogelijk verliezen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je ontlasting heel hard wordt, wat het moeilijker maakt om je ervan te ontdoen.
Het is dus erg belangrijk om de aandrang om naar de wc te gaan niet te negeren. Als je lichaam je het signaal geeft om naar de wc te gaan, aarzel dan niet. Wees ook niet beschaamd. Dit is namelijk iets waar iedereen wel eens last van heeft. Denk dus in alle gevallen aan je gezondheid en zorg goed voor jezelf!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kiela PR, Ghishan FK. Physiology of Intestinal Absorption and Secretion. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2016;30(2):145–159. doi:10.1016/j.bpg.2016.02.007
- Araghizadeh F. Fecal impaction. Clin Colon Rectal Surg. 2005;18(2):116–119. doi:10.1055/s-2005-870893
- Amarillo, H. R., & Amarillo, H. A. (2009). Hemorroides y sus complicaciones. Cirugía Digestiva.
- Lohsiriwat V. Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World J Gastroenterol. 2012;18(17):2009–2017. doi:10.3748/wjg.v18.i17.2009
- Vergara, A. (2010). Sangre oculta en heces. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica.
- Forootan M, Bagheri N, Darvishi M. Chronic constipation: A review of literature. Medicine (Baltimore). 2018;97(20):e10631. doi:10.1097/MD.0000000000010631