Waarom blijven koortsblaasjes terugkomen?

Dit virus wordt meestal actief en kan worden geprikkeld door bepaalde dingen. Bij sommige mensen blijft dit virus inactief en manifesteren de symptomen zich niet.
Waarom blijven koortsblaasjes terugkomen?

Laatste update: 22 januari, 2019

Veel mensen hebben aanleg voor terugkerende ziektes die bepaalde organen aantasten die genetisch al zwakker zijn of zwakker zijn door slechte gewoontes, voedingstekorten etc. Een van de meest voorkomende gevallen zijn koortsblaasjes. Deze vromen meer een probleem voor het uiterlijk dan dat ze echt gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

In dit artikel leggen we uit waarom mensen die eenmaal last hebben gehad van een koortsblaasje hier vervolgens van tijd tot tijd weer last van krijgen en hoe je de blaasjes op natuurlijke wijze kunt behandelen.

Wat zijn koortsblaasjes?

Koortsblaasjes zijn kleine zweren of blaartjes die zich op en rond de lippen voordoen als gevolg van het herpes simplexvirus 1 (HSV-1). Hoewel deze blaasjes over het algemeen vaker voorkomen rond de mond, kunnen ze op het hele lichaam voorkomen.

Wanneer het blaasje ontstaat, ervaar je doorgaans eerst een tintelend of jeukend gevoel. Dat gaat na een tijdje over in een zweer die nog meer kan jeuken en zelfs pijn kan doen.

Koortslip

Waarom keren koortsblaasjes terug?

Er zijn enkele mensen die maar een keer in hun leven last hebben van de symptomen van dit virus. Het komt echter vaker voor dat koortsblaasjes van tijd tot tijd terug blijven komen. Dat komt omdat het virus in het lichaam blijft.

Over het algemeen lopen mensen het HSV-1 virus in hun jeugd op en wordt dit virus verspreid via aanraking. Het dringt het lichaam binnen via de huid en blijft dan permanent aanwezig in de zenuwcellen.

Triggers

Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan bepaalde triggers, dan wordt het virus geactiveerd en ontstaat er een koortsblaasje op de lip. Andere mensen zullen misschien nooit te maken krijgen met deze symptomen, aangezien het ook zo kan zijn dat het virus inactief en in latente (slapende) vorm aanwezig blijft.

De exacte oorzaak die het virus opwekt is tot op heden nog niet bekend. Van sommige factoren is echter wel bekend dat ze kunnen bijdragen aan de activering van het virus:

  • Stress: Stress veroorzaakt een onbalans in het lichaam en valt het natuurlijke lichamelijke afweersysteem aan. In de meeste gevallen ontstaat het blaasje niet op het moment dat iemand stress ervaart, maar juist daarna, wanneer het lichaam zich probeert te ontspannen en zijn natuurlijke ritme probeert te herpakken.
  • Infecties en koorts veroorzaakt door pathogenen, ook de pathogenen in andere delen van het lichaam.
  • Medicijnen: Het slikken van bepaalde medicijnen, met name antibiotica, kan het immuunsysteem verzwakken en zo het herpesvirus activeren.
  • Hormonale veranderingen: De meest voorkomende zijn de hormonale veranderingen die geassocieerd worden met menstruatie of zwangerschap.

Andere factoren die bijdragen aan de activering van het virus

  • Extreme weersomstandigheden: Blootstelling aan zonnestralen of extreme, plotselinge veranderingen in temperatuur vergroten de kans op het ontwikkelen van een koortsblaasje.
  • Voedselallergie/intolerantie: Soms is het lichaam niet in staat bepaald voedsel goed te verteren, zoals gluten, lactose, soja, bepaalde vruchten etc. Deze gevallen kunnen moeilijk te bemerken zijn, omdat de reactie niet altijd onmiddellijk is.
  • Darmstoornissen: Volgens sommige wetenschappers kunnen koortsblaasjes een teken zijn van een ontsteking of van zweren in delen van de darmwand.
Melk en Bonen

Natuurlijke middelen

Het is belangrijk om deze factoren goed te analyseren, zodat je vast kunt stellen welke van invloed zijn op jouw lichaam. Door te leren hoe je deze triggers kunt tegengaan, zul je minder vaak last hebben van koortsblaasjes.

Hieronder volgen enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen koortsblaasjes tegen te gaan en te behandelen.

  • Biergist: Dit supplement heeft een goede ontgiftende werking voor de huid en kan ook helpen het zenuwstelsel te balanceren.
  • Echinacea: Deze geneeskrachtige plant staat vooral bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken. Je kunt dit middel innemen in de tijden van het jaar wanneer je meer kans hebt om ziek te worden of wanneer de seizoenen veranderen.
  • Propolis: Dit natuurlijke antibioticum bevordert het natuurlijke afweersysteem en maakt het lichaam sterker. Je kunt propolis inwendig toepassen of direct aanbrengen op het blaasje zelf.
  • Psyllium (plantago psyllium): Als koortsblaasjes bij jou gerelateerd zijn aan darmproblemen, dan kan deze plantaardige vezel helpen de spijsvertering te reguleren en vergemakkelijken zonder de darmen te irriteren.
Natuurlijke Remedies

Let ook op je dieet en overweeg om onderzoek te laten doen om te kijken of je wellicht een voedselallergie of intolerantie hebt.

Als je voedingswaren uit je dieet kunt elimineren die je lichaam niet goed kan verteren, dan zal dit niet alleen helpen koortsblaasjes in de toekomst te voorkomen, maar zal je merken dat je hele gezondheid erop vooruit gaat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
  • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
  • Cunningham, A., Griffiths, P., Leone, P., Mindel, A., Patel, R., Stanberry, L., & Whitley, R. (2012). Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. https://doi.org/10.1016/j.jcv.2011.08.003
  • Hijikata, Y., Yamada, S., & Yasuhara, A. (2007). Herbal Mixtures Containing the Mushroom Ganoderma lucidum Improve Recovery Time in Patients with Herpes Genitalis and Labialis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2006.6297

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.