Hoe koortsblaasjes vermijden?

30 augustus 2015

Herpes labialis of wat beter bekend staat als koortsblaasje of koortslip, is een onschuldige huidaandoening veroorzaakt door het virus herpes simplex type 1.  Het komt meestal voor op of rond de lippen. Een koortsblaasje verdwijnt over het algemeen vanzelf, maar ze zijn vaak vrij vervelend. De blaasjes voelen pijnlijk aan en zijn bovendien niet mooi. Het virus wordt door contact van persoon tot persoon doorgegeven en  in het geval van het herpes virus simplex type 2 ook door orale sex.

Symptomen van de aandoening

Een aanval van koortsblaasjes verloopt in verschillende fasen. Het start bij de meeste mensen met  tintelingen, jeuk of een branderig gevoel ter hoogte van de lippen. Ze verschijnen vrijwel altijd op de rand van de lippen en komen ook vaak op dezelfde plaats terug. Enkele dagen na de tintelingen verschijnt er een rode vlek, die snel bedekt wordt met kleine blaasjes vol geelachtig vocht en die jeuk, een branderig gevoel en pijn veroorzaken. De blaasjes barsten open en er ontstaan kleine zweertjes.  Deze drogen vervolgens uit en krijgen een korstje, dat uiteindelijk verdwijnt. Het virus blijft latent in het lichaam aanwezig en kan met tussenpozen uitbreken.

Zelfzorgmiddeltjes en geneesmiddelen helpen niet tegen koortsblaasjes. Soms kunnen ze enkel de pijn en het ongemak iets verminderen. De natuur haar gang laten gaan is het beste dat je kunt doen. Koortsblaasjes verdwijnen spontaan na één tot twee weken en veroorzaken geen littekensGeen enkel geneesmiddel kan het virus uit het lichaam doen verdwijnen. Als je besmet bent, blijft het virus voor altijd in je lichaam aanwezig. Het trekt zich terug in de zenuwcellen van de huid. Vooral op momenten van verminderde weerstand, zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid, kan het virus opnieuw actief worden en een koortsblaasje veroorzaken. Bij sommige mensen kan ook een blootstelling aan zonlicht een koortsblaasje uitlokken.

Hoe voelt een koortsblaasje aan?

Koortsblaasjes bezorgen je een pijnlijk gevoel in de mond en een branderig gevoel op de lippen. Ze zijn doorgaans niet gevaarlijk, maar ze zijn wel besmettelijk. Het beste is niet aan een koortslip te krabben, want zo verhoog je verspreiding naar andere plaatsen op het lichaam en kan er eveens een bacteriële infectie op de blaasjes ontstaan. Uitzonderlijk kan er bijkomend koorts en opgezette klieren in de keel optreden.

Herpes labialis breekt meestal uit in periodes van verminderde weerstand en zie je vaak terugkomen tijdens griep, menstruatie, periodes van emotionele stress, verkoudheid, vermoeidheid of zonnesteek.

Tips om jezelf te beschermen tegen koortsblaasjes

knoflook

  • Niet kussen als je koortsblaasjes hebt die niet volledig ingedroogd zijn.
  • Knuffel of zoen nooit een jonge baby indien je een koortsblaasje hebt.
  • Raak de blaasjes niet met de vinger aan. Zo vermijd je dat het virus zich in de ogen of naar andere plaatsen verspreid.
  • Was je handen met water en zeep als je in contact kwam met een koortslip.
  • Gebruik niet hetzelfde washandje en handdoek van een iemand die koortsblaasjes heeft. Hetzelfde geldt voor bestek, glazen en kopjes.
  • Koortsblaasjes worden bij iedereen getriggerd door verschillende oorzaken. Het is dus belangrijk te weten wat in jouw geval de koortslip doet uitbreken. Als je blaasjes krijgt bij zonnig weer, kun je beter een lippenzalf met zonnefilter (zonblok) aanbrengen. Preventieve maatregelen beschermen de lippen, maar garanderen niet dat de vervelende kwaal zal wegblijven.
  • Eet voldoende voedingsmiddelen die ijzer en zink bevatten. Deze nutriënten zijn onontbeerlijk voor een mooie huid in gezonde conditie. Ook vitamine A, B, C en E zijn supplementen die de huid versterken.
  • Wist je trouwens ook dat knoflook sterke antiseptische eigenschappen bezit? Eet een stukje knoflook ’s morgens voor het ontbijt. Zorg ervoor dat de knoflook vers is. Verse knoflook versterkt namelijk het afweersysteem van het lichaam en is een prima bacteriewerend middeltje voor de mond. Wil je ’s ochtends echt geen knoflook, dan zijn knofookcapsules een prima natuurlijk alternatief.

Zorg ook voor een gezond en gevarieerd dieet, voldoende lichaamsbeweging en een goede nachtrust voor een optimale weerstand!

Bekijk Ook