Zolang ik weet wie ik ben, hoef ik niets te bewijzen
Mensen die van ons houden weten wie we zijn. Je hoeft je ten opzichte van hen niet te bewijzen. Ze kennen onze grenzen en weten dat hun rechten eindigen waar de onze beginnen.
Het verlangen om bepaalde dingen te bewijzen voor goedkeuring of erkenning is een onnodige bron van stress.
Als je erover nadenkt en het even analyseert, realiseer je je dat dit iets is wat je vaker doet. Je liefde bewijzen aan je familie of vrienden, waardoor je dingen doet die je niet wil doen.
Natuurlijk, als je met iedereen goed op wilt schieten is er soms geen andere mogelijkheid dan dat je bepaalde dingen doet om de relatie te versterken of om aan de verwachtingen van de maatschappij te voldoen, maar er zijn altijd grenzen aan. Deze grenzen zijn je eigen waarden en vooral je eigen persoonlijke waardigheid.
Wanneer je van deze waarden afdwaalt en je verplicht voelt dingen te doen die niet authentiek zijn voor jou, loop je het risico dat je aan een identiteitscrisis komt te lijden of in een depressie komt. Laten we hier eens naar kijken.
Als je authentiek bent, ben je vrij en gezond
‘Nee’ zeggen betekent soms dat je bang bent om iemand te kwetsen of nog erger, iemand teleur te stellen van wie je houdt. Ondanks dat kan deze wereld echter een oneindig aantal deuren en mogelijkheden voor je openen.
Dat komt doordat ‘nee’ zeggen soms ‘ja’ betekent als het op het juiste moment wordt gezegd. Laten we aan een simpel voorbeeld denken. Je hebt een relatie met een gecompliceerde partner en hoewel jullie van elkaar houden, voel je je toch alleen maar ongelukkig.
Een ‘nee’ op het juiste moment – hoewel het moeilijk is – betekent dat je jezelf de mogelijkheid biedt om opnieuw te beginnen en om te stoppen met elkaar pijn doen. Als je op dezelfde weg door blijft gaan, is het enige wat je doet jezelf distantiëren van jezelf. Je komt terecht in nutteloos lijden.
De moed om te laten zien wie je bent en wat je wil
Laten zien wie je bent en wat je wil is een noodzakelijke overlevingstechniek. Het is alsof je je territorium markeert. Het laat anderen weten hoe ver ze kunnen gaan en wat ze zullen tegenkomen als ze deze grenzen overschrijden.
- Maak vanaf het begin duidelijk wat je waarden zijn en wat je bereid bent toe te staan. Wees er zeker van dat ze weten welke informatie onnodig is. Dit maakt dingen makkelijker en het maakt het samenleven uiteraard ook eenvoudiger.
- Mensen die nooit grenzen vaststellen, stellen zichzelf open voor anderen om deze grenzen te overschrijden door altijd maar meer van je te vragen. Ze hopen dat je altijd voor ze klaar staat en respecteren jouw rechten en wensen niet.
- Dit betekent niet dat je alles alleen maar vanuit je eigen oogpunt ziet. Jezelf dus isoleert van de rest van de wereld. Je moet het zien als “het vieren van wie je bent”.
Zodra je een duidelijke idee hebt van wie je bent, wat je wil en wat je niet toe wil laten, zal je een soort van innerlijke rust vinden en beter met anderen overweg kunnen. Je zal jezelf er ook volledig van bewust zijn dat anderen ook het recht hebben om authentiek, spontaan en oprecht zichzelf te zijn, zonder dat ze onecht zijn.
Niemand zou zich verplicht moeten voelen om zich te gedragen als iemand die ze niet zijn.
Ik weet wie ik ben en ik hoef niets te bewijzen
Besluiteloosheid, onzekerheid en een laag gevoel van eigenwaarde sturen je op een continue zoektocht naar externe acceptatie om zich goed te voelen. Dit is niet goed.
Mensen die zoeken naar acceptatie in anderen zullen terechtkomen in een zeer gevaarlijk soort ongelukkigheid. Dit zijn mensen die altijd proberen om hun partners te behagen, omdat dat ‘de enige manier’ is waarop ze zich goed voelen.
- Deze mensen zijn niet in staat om ‘nee’ te zeggen tegen familieleden, hoewel het tegen hun principes is. Ze zijn vooral bang om hen teleur te stellen of voor het projecteren van een idee dat niet overeenkomt met wat hun partners van hen hebben.
- Dit allemaal kan ertoe leiden dat je zelfvertrouwen verliest, waardoor je geen positief, sterk en authentiek leven kan opbouwen. Je bent zo gericht op anderen dat je niet meer naar jezelf luistert. De mensen die niet naar zichzelf luisteren, zorgen ook niet goed meer voor zichzelf en verdwalen.
Ontdek jezelf
Je zou kunnen zeggen dat het leven vooral een proces is van jezelf ontdekken. Als je een innerlijke connectie maakt, zal je ook in staat zijn om meer bevredigende relaties met anderen aan te gaan.
Dat is wanneer je begint met het ontdekken van anderen in vrijheid, waarbij je je bewust bent van de rechten van iedereen of de magie van de bouw van gemeenschappelijke projecten, het gevoel vrij te zijn, maar intens verenigd op hetzelfde moment.
Dit is zeker geen makkelijke taak, maar het is de moeite waard om langzaam op het punt te komen waar je de balans vindt die nodig is om te stoppen met proberen om iets te zijn wat je niet bent of wat je niet echt voelt.
De moed om ‘nee’ te zeggen en te weten dat je niets te bewijzen hebt, is altijd bevrijdend.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Fallis, A. . (2013). La paz está en tu interior. Journal of Chemical Information and Modeling. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
-
Nocion, L., Sujeto, D., & Morin, E. (1994). LA NOCION DE SUJETO. Editorial Paidós. Argentina. Pp.
-
Zapata, H. (2001). Adulto Mayor: Participacion e Identidad. Revista Psicologia. https://doi.org/10.5354/0719-0581.2001.18562