Voorwerpen van klei: hoe ze te gebruiken voor huisdecoratie

Aardewerk is op een of andere manier altijd aanwezig in onze huizen, of dat nu is door middel van aardewerk, kleine ornamenten of meer uitgebreide gebruiksvoorwerpen. Als deze handgemaakte stijl je aandacht trekt, lees dan in dit artikel enkele trucs om het in je interieur op te nemen.
Voorwerpen van klei: hoe ze te gebruiken voor huisdecoratie

Laatste update: 23 januari, 2023

Aardewerk, boetseren op de pottenbakkersschijf, of gewoon voorwerpen van klei; hoe je ze ook noemt, deze handgemaakte voorwerpen van klei maken al eeuwenlang deel uit van het huis. De aard van de grondstof is de belangrijkste attractie voor degenen die hun toevlucht nemen tot de utilitaire stijl van klei.

In al zijn presentaties valt deze massa op door zijn functionaliteit voor het vervaardigen van keukengerei, tuingereedschap en andere sierstukken, die zowel binnen als buiten een plaats hebben.

Zelfs in de modernste huizen is het mogelijk om wat klei te vinden, omdat het verschillende alternatieven heeft om te worden verwerkt in de verfraaiing van interieurs. We laten je zien hoe.

Voorwerpen van klei als decoratieve elementen

Het praktische van voorwerpen van klei gaat hand in hand met hun esthetische kwaliteiten. Hoewel het van oorsprong een rustiek onderdeel is, is het de kunst van het met de hand boetseren die het een verfijnd karakter geeft.

In tegenstelling tot wat sommige mensen geneigd zijn te geloven, verwijdert de veelzijdigheid van klei het van het concept van oudheid dat met zijn oorsprong verbonden is. Het tijdschrift Ideas y Tendencias Interiores vertelt ons (Spaanse link) hierover dat het gebruik van klei sinds de oudheid zorgt voor verfijning en elegantie, gekenmerkt door de volgende aspecten.

  • Traditie: doorgegeven door generaties pottenbakkers en creatieven.
  • Innovatie: omdat het zich aanpast aan veranderende tijden en eisen van gebruikers.
  • Essentie: het staat niet helemaal los van zijn historische context en maakt er gebruik van om de ervaring, vaardigheden en uitmuntendheid te benutten, met behoud van de betrokkenheid bij de gemeenschappen die zich aan dit werk wijden.

Soorten objecten van terracotta klei voor decoratie

Pottenbakken
Het vormen van klei en aardewerk voert ons terug naar een traditie die van generatie op generatie is doorgegeven.

De klei ondergaat verschillende transformaties totdat het decoratieve en functionele werken worden. We hebben het onder andere over zeven, kneden, boetseren en bakken, naast andere processen.

Een publicatie van Architectural Digest benadrukt (Spaanse link) de moderniteit van het materiaal en wijst op de nabijheid ervan tussen plastische kunst en handgemaakte en experimentele ontwerpen.

De kenmerken of het uiteindelijke uiterlijk van klei worden geaccentueerd door het toegepaste bakken. Laten we eens kijken welke mogelijkheden er zijn als het gaat om de afwerking van een product.

Keramiek

Zoals vermeld (Spaanse link) door de Graduate School of Arts, Crafts and Trades, dient het om duurzame en functionele producten te verkrijgen, waarbij het creatieve vermogen van de pottenbakker wordt gestimuleerd.

Polychroom

Na mengen en bakken is deze klei veelkleurig. Het is populair bij het maken van beelden (Spaanse link)  met afbeeldingen van bijbelse taferelen, kandelaars, vazen en folkloristische stukken.

Geglazuurd

Het op glas lijkende geglazuurde uiterlijk geeft deze categorie zijn naam. Het gaat door een dubbele brandfase, om het te verhitten en te polijsten. Deze klei wordt vaak gebruikt bij de vervaardiging van serviesgoed.

Alisado

Dit is van allemaal de eenvoudigste, maar valt op door zijn schoonheid. Het Sistema de Información Cultural México merkt op dat het meestal wordt gebruikt om miniatuurfiguren, kruiken, potten en allerlei decoratieve stukken te maken.

Gepolijst

Het vertoont helderheid na bewerking met een steen- of houtbrander. Het krijgt een waterdichte textuur en een sappige afwerking. Het Casa de las Artesanías de Tlaxcala specificeert (Spaanse link) als bijzonderheden van gepolijste klei de roodachtige tint, en de gravures gemaakt met insnijdingen en oppervlakkige krassen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe rijstpapier te gebruiken voor decoratie

Op welke manieren kun je voorwerpen van klei in de woondecoratie introduceren?

Voorwerpen van klei
Borden van aardewerk kunnen de perfecte aanvulling zijn om traditionele maaltijden te serveren.

Het betrekken van voorwerpen van klei in de woondecoratie is mogelijk met een verscheidenheid aan ambachten. Ook de japandi-stijl is een manier om plaats te maken voor kleisculpturen en gebruiksvoorwerpen in huis. Ontdek de mogelijkheden!

Plantenbakken

Ze zijn gemaakt met terracotta, een ruwe gezichtspresentatie. Ze zien er goed uit in tuinen, omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen en vochtigheid; binnenshuis verliezen ze hun elegantie niet en benadrukken ze de schoonheid van de planten.

Ze hebben gaten in de bodem om de hydratatie van de plant af te voeren. Bovendien vind je ze in oneindig veel modellen en maten.

Potten

Vazen of potten zijn beroemde en veel gevraagde stukken. Het ontwerp is ovaal, met een smallere mond en basis dan het middengebied. Ze sieren de kamer of dienen om water uit te schenken.

Er zijn kruiken die hun naam danken aan hun grote afmetingen. Er zijn de tuitpotten, opvallend door de vorm van de mond, en ook de gepersonaliseerde potten, volgens de criteria van de ambachtsman of de klant.

Keukengerei

De keuken is een van de ruimten met ruime mogelijkheden voor kleigerei, zowel voor decoratie als voor de taken van de ruimte. Potten van klei zijn buitengewone ketels.

Servies en braadpannen van dit materiaal zorgen voor originaliteit door vormen, patronen en texturen. Het is een goed idee om een pot op het aanrecht te hebben staan. Behalve dat ze er mooi uitzien, beïnvloeden deze gebruiksvoorwerpen hetbotijo-effect (Spaanse link),” dat wil zeggen het behoud van koud water.

Wat de kopjes en glazen betreft, zij zijn decoratieve elementen op de planken, versierd met tekeningen of met behoud van de oorspronkelijke toon. Zonder voorbij te gaan aan het constante gebruik dat ze krijgen.

Asbakken en onderzetters

Even gewoon als praktisch zijn deze voorwerpen in elke soort terracotta nuttige en decoratieve hulpmiddelen. Tegelijkertijd dat ze oppervlakken beschermen tegen vlekken en resten, integreren ze in de decoratie van het huis.

Lampen

De combinatie van klei met andere materialen is ook een manier om het huis te versieren. Meestal boetseert men met deze massa ronde, vierkante of schilderachtig gevormde voetstukken die de schoonheid van een lamp verhogen. Ook geven ze een extra tintje aan de verlichting op nachtkastjes of in de foyer.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Travertijn kalksteen: de voordelen en het gebruik in huis

Een kans om natuurlijk te gaan met voorwerpen van klei

National Geographic (Spaanse link) meldt dat de jaarlijkse productie van afval in de wereld varieert tussen 7 miljoen en 10 miljoen ton. Greenpeace promoot (Spaanse link) van haar kant de consumptie van handgemaakte producten met traditionele ontwerpen als onderdeel van de verantwoordelijkheid met de natuurlijke omgeving en de samenleving.

Als je kiest voor voorwerpen van klei, draag je bij aan de gezondheid van de planeet en aan die van jezelf, omdat het vervaardigd is met een verminderde impact op de milieuvervuiling. Zou je deze voorwerpen een kans willen geven?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.