Ken jij de voordelen van havermelk al?

Havermelk is gemakkelijker verteerbaar dan koemelk. Bovendien geeft het ons vitamine B. Deze vitamine helpt om het centrale zenuwstelsel te beschermen en te regelen.
Ken jij de voordelen van havermelk al?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 05 oktober, 2018

Ben jij al bekend met de voordelen van havermelk?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zuivelproducten te schrappen uit hun dagelijkse voeding. Ze vervangen ze door plantaardige melk. Mensen doen dit niet alleen omdat het goed is voor de vertering. Plantaardige melk bezit ook veel gezonde eigenschappen.

In dit artikel bespreken we de positieve effecten en voordelen van havermelk.

Wat is havermelk en hoe drink je het?

De naam zegt het al: dit product is afkomstig van haver. Dat betekent dat het honderd procent plantaardig is. Mensen die een veganistisch dieet volgen, kiezen vooral voor deze producten. Hetzelfde geldt voor personen die lactose-intolerant zijn.

Je kan havermelk koud of warm drinken, met koffie of chocolademelk. Je kan het ook in verschillende recepten gebruiken, zoals in room, sauzen, smoothies en gebak.

Havermelk kan je zo kopen in de supermarkt (bij sommige merken vind je zelfs verschillende variaties, bijvoorbeeld met vanille- of chocoladesmaak), maar je kan deze melk ook zelf maken.

Laten we eens kijken hoe je dit doet.

Welke ingrediënten heb je nodig?

  • 60 gram havermout
  • 1 liter water

Hoe maak je het klaar?

  • Doe de havermout in de blender.
  • Voeg het water toe en mix alles goed (totdat je een witachtige vloeistof hebt).
  • Zeef het dan met een net of een doek (een koffiefilter werkt ook goed).
  • Gebruik de vloeistof als melk. De rest kan je gebruiken om gebakjes te maken of in andere recepten toepassen.

Wil je een dikkere samenstelling, voeg dan één of twee lepels meer havermout toe. Als je integendeel wil dat het vloeibaarder is, dan kan je het water dat na het filteren overgebleven is opnieuw gebruiken.

Om het een zoete smaak te geven, raden we je aan honing toe te voegen. Je kan ook kiezen voor bruine suiker of stevia.

Havermelk is erg gezond en voedzaam, maar mensen met een glutenallergie (coeliakie) wordt afgeraden om deze melk te drinken.

De voordelen van havermelk

Deze plantaardige melk bevat veel natuurlijke voedingsstoffen. Dit drankje kan dus aan mensen van elke leeftijd aanbevolen worden. Het verteert gemakkelijker dan koemelk. Bovendien verschaft het ons een grote hoeveelheid vezels die helpen bij constipatie.

Laten we enkele van de vele voordelen van havermelk eens bekijken.

1. Het reinigt het lichaam

Haver in een kom met een kannetje melk
Wil je gifstoffen afvoeren uit je lichaam? Zou je graag afkomen van dat opgeblazen gevoel in de buik en genieten van een gezond en gereinigd lichaam? Aarzel dan niet en drink plantaardige melk.

2. Het voorkomt veroudering

Dankzij de aanwezigheid van een grote hoeveelheid antioxidanten helpt het ook om het lichaam te beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen (de oorzaken van vele aandoeningen, waaronder vroegtijdig verouderen).

Dit positieve effect is ook een gevolg van de essentiële aminozuren die in dit drankje zitten. Ze helpen het lichaam om op de goede manier te functioneren. Dit zal er ook voor zorgen dat de lichaamscellen langer gezond blijven.

3. Het bestrijdt een opgeblazen gevoel

Vrouw op bed met armen om de buik geslagen

Heb je problemen met de darmen? Dan kan havermelk erg handig zijn, want het reguleert de darmflora dankzij de grote hoeveelheid plantaardige vezels die deze melk bevat. Drink het dus ‘s morgens bij je ontbijt (in je koffie bijvoorbeeld).

4. Havermelk houdt de suikerwaarden onder controle

Mensen met diabetes merken een opvallende verbetering in hun suikermedicatie wanneer ze havermelk drinken. Dat komt omdat haver het vermogen heeft de bloedsuiker onder controle te houden.

5. Het verlaagt slecht cholesterol

Vrouw drinkt een glas havermelk

Havermelk verschaft een goede dosis onverzadigde (of goede) omega 3- en omega 6- vetten. Dat betekent dat deze melk slecht cholesterol (LDL) en triglyceriden kan verminderen. Tegelijkertijd laat het goed cholesterol stijgen.

Drink dit drankje meerdere keren per week, want het kan ook helpen om je cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Het verwijdert immers de vetten die zich tegen de wanden van de slagaders opgestapeld hebben.

6. Havermelk ondersteunt de vertering

Vele mensen die koemelk drinken, hebben maag- en buikproblemen. Dat komt omdat dit zuivelproduct bestanddelen bevat die niet makkelijk te verteren zijn (bovendien bevat sommige koemelk de hormonen die men aan de dieren geeft zodat ze meer melk produceren).

Een van de voordelen van havermelk, is dat de maag de nodige vermogens bezit om het te verteren. Het is daarom een ideaal drankje voor mensen die een zwaar gevoel hebben na het eten.

7. Het beschermt het zenuwstelsel

Yoghurt met haver

Sommige mensen hebben last van stress, angst, depressie of andere vormen van onevenwicht in het zenuwstelsel. Havermelk kan echt goed voor hen zijn, omdat het hen meerdere voordelen biedt.

Dit drankje bevat een grote hoeveelheid vitamine B. Deze vitamine helpt ons om tot rust te komen. Na een lange dag vol verplichtingen en problemen is er dus niets beters dan een kop warme havermelk met honing. Drink het voordat je gaat slapen. Een goede manier om vaarwel te zeggen tegen je slapeloosheid of andere slaapstoornissen!

8. Het ondersteunt de spieren en de botten

In deze plantaardige drank zitten veel eiwitten. Deze bestanddelen maken de spieren sterker. Als je traint, dan kan havermelk zelfs helpen voorkomen dat je krampen krijgt.

Zit je de hele dag achter je bureau? Dan kan deze melk helpen om spierkrampen te voorkomen.

Havermelk bevat ook kalium, zink en magnesium. Dit zijn drie van de meest belangrijke voedingsstoffen voor de vorming en de versterking van de botten. Havermelk wordt daarom aanbevolen aan kinderen en oudere mensen.

9. Het helpt je om gewicht te verliezen

Schaaltje havervlokken

Havermelk werkt uitstekend om je eetlust te beheersen, want het bezit verzadigende eigenschappen. Dat zal je helpen om niet veel te gaan eten tussen de maaltijden. Het zal ook je drang om ongezonde voeding te eten afremmen.

Nog een van de voordelen van havermelk is dat het vochtophoping vermindert. Het is zelfs een beter dieetmiddel dan magere melk, want het bevat geen vetten.

10. Het behandelt en voorkomt problemen van de schildklier

Bepaalde aandoeningen veroorzaken een stoornis in de werking van de schildklier. Ze komen elke dag steeds meer voor.

Als je last hebt van hyperthyroïdie, drink dan havermelk. Het bevat jodium. Dit element is noodzakelijk voor je conditie. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.