Volg deze vijf stappen voor overvloed in je leven

Leer om op te houden te begeren wat je niet hebt. Begin in plaats daarvan andere, belangrijkere dimensies te waarderen, zoals dankbaarheid voor wat je wel hebt.
Volg deze vijf stappen voor overvloed in je leven

Laatste update: 28 februari, 2019

Overvloed is de fantastische kwaliteit om prioriteiten te stellen: het positieve in plaats van het negatieve. Het gaat om dankbaar zijn voor alles wat je hebt en je veel bewuster te zijn van je mogelijkheden. Het resultaat hiervan is het bereiken van welvaart.

Dit idee mag simpel lijken op het eerste gezicht, maar het omvat een aantal diepe ideeën die overwogen moeten worden.

We leven in een maatschappij waar het verzamelen van dingen en geld synoniem is aan succes. Waarin het perfecte lichaam synoniem is aan sociaal succes.

Hoe zijn we hier beland? Waarom voelt een tiener zonder het laatste model mobiele telefoon zich gefrustreerd? Waarom haten we ons eigen lichaam als het niet voldoet aan het ideale schoonheidsbeeld? Misschien hebben we de verkeerde focus.

We moeten onze gedachteprocessen herformuleren om onszelf toe te staan om vrijer te zijn en meer open te staan voor wat er echt toe doet.

We stellen voor dat je hier over na denkt. Vervolgens nodigen we je uit om na te denken over de vijf dimensies die je zeker zullen helpen om een voller, gelukkiger leven te leiden.

1. Beheers je behoefte aan kunstmatige overvloed

Bloemen

Iedereen probeert de dimensies te vervullen die de bouwstenen zijn van de piramide van de menselijke behoeftes van Maslow.

 • Aspecten zoals de zekerheid van een onderkomen, het hebben van eten en kleren, en mogelijkheden om te groeien en een goede gezondheid te hebben, zijn essentiële, waarlijke prioriteiten.
 • Maar in de moderne maatschappij heeft een ander aspect zijn intrede gedaan: consumentisme.
 • We leven in een realiteit waar we vaak verwaarlozen wat we al hebben en ons in plaats daarvan onze interesse focussen op dat wat we missen.
 • En soms is wat we missen slechts het nieuwste model mobiele telefoon, een mooiere auto, trendy kleren….
 • Dat alles leidt tot wat we eerder al noemden: de schijnbaarheid van succes of status.

We willen wat anderen hebben om het gevoel te hebben dat we erbij horen. Alsof we onderdeel zijn van een kunstmatige homeostase die zo gewoon is in onze wereld van vandaag.

Denk er eens over na. Overweeg of je huidige behoeftes kunstmatig zijn of dat ze authentiek zijn.

2. Leer om dankbaar te zijn

Eén manier om ruimte te maken voor een leven in authentieke overvloed, is door dankbaar te zijn voor alles wat je al hebt. Dat is iets waar we niet vaak over nadenken en wat we niet zo hoog waarderen als dat we zouden moeten.

 • Allereerst: wees dankbaar voor je eigen integriteit. Wees dankbaar voor je eigen bestaan: het leven en het op deze wereld zijn, is een verbazingwekkend iets. Elke dag dat je je daarvan bewust bent, zullen er nieuwe kansen op je pad komen. Met deze houding kun je niet anders dan gelukkig zijn.
 • Realiseer je welke fantastische dingen je hebt: bijvoorbeeld je familie en vrienden, echte waardevolle schatten die je iedere dag authentieke overvloed geven.

3. Overvloed zit in de meest simpele, basale dingen in het leven

Vrouw in het bos

Overvloed betekent niet dat je saldo op de bank uit vele cijfers voor de komma bestaat. Het betekent ook niet dat je veel vrienden op sociale netwerken verzamelt of een grote collectie kleren in de kast hebt. Of bijvoorbeeld juwelen in je sieradendoos of auto’s in je garage.

Het geheim om gelukkig te zijn kan gevonden worden in het waarderen van de meest simpele, meest basale dingen in je leven.

Bijvoorbeeld een leuke middag met een vriend, iets goed doen en dan trots op jezelf zijn of zelfs maar een wandeling maken waarbij je van de natuur geniet. Dit is de ruimte waarin we authentieke levens in overvloed leven.

4. Stop met focussen op wat er in je leven ontbreekt

We weten dat het niet gemakkelijk is om dit gedachteproces toe te passen in je dagelijks leven. Het is niet gemakkelijk omdat we leven in tijden van schaarste, of we dat nu leuk vinden of niet.

 • Goed werk is namelijk niet ruimschoots voorhanden en sociale ongelijkheid is heel gewoon in veel steden over de hele wereld.
 • Je eigen huis hebben is vaak een privilege of iets waar we naar streven en dat vele offers en investeringen vraagt.
 • Misschien heb je geen perfect lichaam of de ideale relatie of een baan waarin je bekwaamheden en vaardigheden volop tot zijn recht komen.
 • Maar laten we één ding duidelijk stellen: je kunt in je leven niet ALLEEN focussen op wat je mist. Als je dat doet, zal je je leven in totale ontevredenheid doorbrengen.

Waardeer wat je wel hebt en wees er dankbaar voor. Zie je realiteit in een nieuw, hoopgevend licht. Het leven zit vol met mogelijkheden en die zul je alleen zien als je het gevoel hebt dat je het waard bent, als je kalm bent en als je voldoende eigenwaarde hebt.

5. Koester een ander soort bewustzijn gericht op welvaart

Vrouw met bloemen

Wat bedoelen we met welvaart? Welvaart geeft ruimte voor een nieuwe start, een tijd van positiviteit en ook het bevestigen van je dromen, begeertes en hoop.

Een overvloedig innerlijk leven is de manier om dit te verkrijgen. Het zal wellicht enige tijd duren om er te komen, maar met oefening kun je je instelling veranderen. Omdat je alleen als je je zeker van jezelf voelt, vol met zelfliefde en respect voor jezelf, in staat zal zijn om dichterbij het bereiken van deze dimensies te komen.

Pas het toe in de praktijk: leer hoe je de overvloed die reeds in jezelf zit kunt ontwikkelen.

Uitgelichte afbeelding van wikihow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.