Mogelijke voetproblemen veroorzaakt door teenslippers

Het gebruik van teenslippers heeft een aantal nadelen. Ze vangen bijvoorbeeld de impact tijdens het lopen niet op, wat pijn in je benen veroorzaakt. Bovendien zijn je voeten kwetsbaar voor verwondingen en beten.
Mogelijke voetproblemen veroorzaakt door teenslippers

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Teenslippers kunnen over de hele wereld verschillende namen hebben maar de problemen die ze kunnen veroorzaken zijn overal hetzelfde. 

Sinds de oudheid zijn dit soort schoenen gebruikt voor hun comfort, zachtheid en ademend vermogen. Dit soort schoenen werd zelfs gedragen in oosterse en westerse culturen, in Japan, Egypte, Griekenland en Rome.

Momenteel is een van het beroemdste schoeiselsoorten ter wereld de Braziliaanse Havaianas. Dit is een klasse slipper van stevig en licht EVA-rubber. Het is internationaal succesvol vanwege de diversiteit aan modellen en kleuren.

Maar waar ze ook vandaan komen of wie ze ook dragen, teenslippers zijn wellicht niet het gezondste type schoeisel.

De problemen van te vaak teenslippers dragen

1. Gebrek aan schokdemping

Geen schokdemping met teenslippers

Wanneer je een stap zet genereert dit kracht. Het is de basis van natuurkunde.

Wat heeft natuurkunde te maken met strandslippers?

Tijdens het lopen ontstaat er een impact. Deze impact beīnvloedt niet alleen je voeten, maar je hele lichaam.

Teenslippers zijn echter niet in staat om de impact van het lopen op te vangen, vooral wanneer je op hardere oppervlakken zoals asfalt loopt. De rubberen zool is niet genoeg om je voeten te beschermen en het gewicht van je lichaam te ondersteunen.

Daarnaast hebben teenslippers een volledig platte vorm. Dit kan leiden tot slechte loopgewoonten. Het is gebruikelijk om mensen te zien schuifelen als ze op teenslippers lopen. Deze schoenen blijven immers niet goed zitten en geven ook geen steun aan de voeten.

Het resultaat kan toenemende pijn in de beenspieren, in de rug en in de heupen zijn.

2. Gebrek aan bescherming voor je voeten

Gebrek aan bescherming met teenslippers

Een ander probleem heeft te maken met hoe je voeten zijn blootgesteld wanneer je teenslippers draagt. De structuur van dit schoeisel is zo eenvoudig en licht dat ze weinig of geen bescherming bieden.

Hierdoor zijn je voeten kwetsbaar voor verwondingen, brandwonden, steken en verschillende natuurlijke factoren. Dit is vooral relevant omdat we ze meestal in de zomer dragen.

Bovendien zijn het strand, zwembaden en clubs openbaar. Dat betekent dat het risico om in contact te komen met micro-organismen aanzienlijk is. Teenslippers bedekken je voeten niet maar laten ze volledig blootgesteld aan wat voor vervuiling dan ook.

In extremere gevallen kunnen de impact en overmatige blootstelling van invloed zijn op de zenuwuiteinden in je voeten. Dit kan problemen veroorzaken in je zenuwstelsel, in de thermische regulatie van je lichaam en met je welzijn in het algemeen.

3. Huidziekten en mycosen

Huidziekten veroorzaakt door teenslippers

Sommige ziekten zijn meer typisch voor de zomer. Het warmste seizoen van het jaar brengt een aantal risico´s met zich. Denk bijvoorbeeld aan overmatige blootstelling aan de zon, vochtigheid en micro-organismen die in sommige zomerregio’s voorkomen.

Een ander klassiek probleem in de zomer is de groei van schimmels dankzij warmte en vochtigheid. Deze gevallen vermenigvuldigen zich op hete dagen.

Specialisten zijn het echter niet altijd eens over de rol van teenslippers als het gaat om voetschimmel.

Sommig specialisten zijn geneigd om het gebruik van teenslippers in de zomer juist aan te moedigen. De voeten kunnen zo namelijk beter ademen en krijgen frisse lucht. Volgens hen is het dragen van teenslippers gunstig. Het helpt je namelijk de voeten te drogen. Op het strand voorkomt het ook direct contact met bacteriën in het zand.

Andere onderzoekers bevelen het gebruik van teenslippers liever niet aan, vanwege de blootstelling van de voet aan verschillende bacteriën in water en zand. Ze bevestigen ook het risico op huidkanker vanwege de overmatige blootstelling aan zonnestralen.

Aangezien het belangrijkste doel van schoenen is om ondersteuning en bescherming aan je voeten te bieden, falen teenslippers dus enorm.

Maar met goede hygiëne en het gebruik van een zonnecrème met een hoge factor is het mogelijk om van de zomer te genieten zonder te veel schade aan je voeten te veroorzaken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.