Voedselvergiftiging of buikgriep: hoe herken je het verschil?
Voedselvergiftiging en buikgriep hebben een aantal overeenkomsten, maar ook verschillende verschillen waarmee je rekening moet houden. Er is een andere behandeling nodig, afhankelijk van de oorzaak van de ziekte, en daarom is het belangrijk om een juiste diagnose te stellen.
We gaan je de verschillen tussen de twee aandoeningen laten zien, niet alleen wat betreft hun oorzaken, maar ook hun gevolgen en prognose. Houd er rekening mee dat je in veel gevallen het advies van een arts nodig hebt – anders kan de gezondheid van de persoon in gevaar komen.
Wat veroorzaakt buikgriep?
Buikgriep wordt meestal veroorzaakt door een virus dat een ontsteking van het spijsverteringskanaal veroorzaakt, waardoor problemen op maag- en darmniveau ontstaan. Het is gebruikelijk om braken, diarree en pijn te ervaren bij dit soort besmettelijke ziektebeelden.
Opgemerkt moet worden dat het een besmettelijke ziekte is die kan worden overgedragen tussen mensen in nauw contact. Het wordt getransporteerd door middel van de microdruppeltjes die bij het spreken worden uitgestoten. Het is ook mogelijk besmetting op te lopen door het gebruik van besmette voorwerpen.
Verschillende virussen kunnen het probleem uitlokken. Norovirussen treffen vaak jongere kinderen, evenals rotavirussen. Dit blijkt uit een studie (Engelse link) die is gepubliceerd in het tijdschrift Praxis. Bij volwassenen komen astrovirussen en adenovirussen echter veel vaker voor. Ook sommige typen coronavirussen kunnen deze processen veroorzaken.
Symptomen van buikgriep
Buikgriep veroorzaakt meestal buikpijn, diarree en braken. Het komt echter relatief vaak voor dat deze klachten gepaard gaan met rillingen en koorts in een poging van het lichaam om het virus dat de ziekte veroorzaakt te doden. Daarnaast is het gebruikelijk dat er spierpijn optreedt.
Wat goed in de gaten gehouden moet worden zijn de symptomen van uitdroging. Soms is de patiënt niet in staat om vloeistoffen in te nemen zonder over te geven, en is hij dus vatbaar voor een watertekort. Houd in gedachten dat uitdroging ernstig levensbedreigend kan zijn, dus let op bijbehorende symptomen.
Misschien ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De basiszorg op de eerste dag van buikgriep
Wat veroorzaakt voedselvergiftiging?
In tegenstelling tot buikgriep wordt voedselvergiftiging veroorzaakt door een bacterie of protozoön. De oorsprong is een micro-organisme of zijn toxine dat de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal irriteert en ontstelt en in veel situaties een soortgelijke symptomatologie veroorzaakt als beschreven.
De meest voorkomende vergiftiging wordt veroorzaakt door bacteriën van het geslacht Clostridium. Het micro-organisme Salmonella is echter ook heel vaak verantwoordelijk voor deze aandoening.
Volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Prz eglad Epidemiologiczny is het aantal gevallen dat door deze bacterie wordt getroffen de laatste jaren toegenomen. Hij komt vooral voor in vlees en vleesproducten.
Veel voorkomende symptomen
De symptomen van voedselvergiftiging lijken in bepaalde gevallen sterk op die van buikgriep. Diarree, braken, buikpijn, koorts en uitdroging komen vaak voor. Deze duren echter meestal niet zo lang, hoewel dat afhangt van de ernst van de vergiftiging en de hoeveelheid bacteriën of gifstoffen die zijn ingenomen.
Bij sommige vergiftigingen kunnen echter ook andere organen uitvallen. De lever is meestal het belangrijkste aangetaste orgaan. Het lijdt vooral wanneer mycotoxinen uit paddenstoelen worden geconsumeerd. Er is zelfs aangetoond (Engelse link) dat deze gifstoffen het risico op kanker en hepatitis kunnen verhogen.
Wanneer moet je naar de dokter gaan?
Wat de oorzaak van het ongemak ook is, het is belangrijk om naar de dokter te gaan als de symptomen niet binnen 24 uur ophouden of als ze na verloop van tijd verergeren. Dit is ook het geval als je last hebt van huidveranderingen, hoofdpijn of hevige koorts.
Bovendien zal de specialist oplossingen kunnen bieden om het voortdurende braken in te dammen in de vorm van intramusculair geënte medicijnen. Deze zijn meestal zeer effectief om het lichaam te helpen vloeistoffen te gaan verdragen en het risico van uitdroging te verminderen.
Als je bewustzijnsverlies of hevige pijn ervaart, moet je (of iemand anders) onmiddellijk contact opnemen met de spoedeisende hulp.
De symptomen van buikgriep en voedselvergiftiging duren meestal niet langer dan 2 dagen. Er kunnen echter complicaties ontstaan op het niveau van de spijsvertering, dus je moet in de gaten houden of er bloed in de ontlasting verschijnt en een arts raadplegen als dat het geval is.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Om de diagnose voedselvergiftiging of buikgriep vast te stellen is een vrij volledige medische voorgeschiedenis nodig. De specialist zal vragen naar het voedsel dat in de afgelopen uren is genuttigd, om te beoordelen of een daarvan een microbiologisch risico kan hebben.
Ook zal het nodig zijn te weten of een persoon in nauw contact in dezelfde situatie verkeert. In het algemeen worden diagnostische tests als zodanig niet uitgevoerd, behalve in de meest ernstige gevallen. Er kan zelfs een serologie of een kweek van de ontlasting worden aangevraagd om precies te weten welk micro-organisme de schade veroorzaakt.
Lees voor meer informatie ook dit artikel:
De verspreiding van virussen voorkomen
Aanbevolen behandelingen
De aanbevolen behandelingen, ongeacht de oorzaak van de pathologie, zullen gericht zijn op het zoeken naar een remissie van de symptomen, en op het voorkomen van uitdroging.
Allereerst zal het volume water geleidelijk worden verhoogd, zolang dit geen misselijkheid of een braakreflex veroorzaakt. Vanaf dit punt moet gemakkelijk verteerbaar vast voedsel, zoals witte rijst en kip, in het dieet worden opgenomen. Producten met een hoog vet- of vezelgehalte worden als laatste opnieuw geïntroduceerd.
In de ernstigste gevallen kan het nodig zijn een anti-emeticum toe te dienen dat het braken vermindert. Intraveneuze vloeistoffen kunnen zelfs worden toegediend als zich uitdrogingsverschijnselen voordoen, hoewel dit een zaak is voor het ziekenhuismanagement.
In het geval van een viraal probleem kan een vitamine C-supplement worden gegeven om het immuunsysteem te versterken. Als de ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën of een toxine, kunnen ook enkele geneesmiddelen worden overwogen. Die kunnen de effecten ervan blokkeren of de ziekteverwekker elimineren. Een voorbeeld zou zijn antibiotica in de meest ernstige gevallen.
Hoe kun je het voorkomen?
Preventie is een belangrijk punt als het gaat om het voorkomen van buikgriep en voedselvergiftiging. Om voedselvergiftiging te voorkomen is het essentieel om te zorgen voor een goede handhygiëne en een goede behandeling van voedsel voor en tijdens de consumptie. Naleving van de koudeketen en goede bewaarpraktijken zullen essentieel zijn.
Ook het niet onderhouden van nauw contact met degenen die maagdarmklachten hebben ontwikkeld, kan voorkomen dat je de door het virus veroorzaakte ziekte oploopt, als dit de oorzaak is.
Dit is echter vrij moeilijk te doen, omdat deze micro-organismen meestal zeer besmettelijk zijn voordat de symptomen bij mensen optreden.
Buikgriep en voedselvergiftiging: twee verschillende problemen met vergelijkbare symptomen
Zoals je hebt gezien, delen buikgriep en voedselvergiftiging een aantal overeenkomsten wat betreft de symptomen die ze opwekken. Ze worden echter veroorzaakt door verschillende micro-organismen. De voorgestelde behandeling voor de meest intense vormen van de ziekte zijn dus ook verschillend.
Het beste is om te gaan voor preventie. Je moet ervoor zorgen dat hygiënische maatregelen worden gevolgd tussen mensen onderling en bij het hanteren van voedsel. Zodra de eerste symptomen zijn verschenen, is het belangrijk te weten wanneer je naar de dokter moet gaan en hoe je uitdroging kunt voorkomen.