7 voedingsmiddelen die je intieme zone helpen beschermen

Het eten van bepaalde voedingsmiddelen helpt je om je vaginale gezondheid te verbeteren. Yoghurt bijvoorbeeld kun je eten maar je kunt het ook lokaal toepassen.
7 voedingsmiddelen die je intieme zone helpen beschermen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het verzorgen van je vrouwelijke hygiëne gaat verder dan het gebruik van speciale zeep. Het is ook meer dan het hebben van een strikte dagelijkse hygiëneroutine. Deze aspecten zijn belangrijk om je intieme zone te beschermen maar het is belangrijk om in gedachten te houden dat er andere gewoonten zijn die invloed hebben op je gezondheid. 

Regelmatig eten van bepaald voedsel bijvoorbeeld helpt om je vaginale flora te beschermen. Als gevolg hiervan zijn ze perfect voor het verminderen van het risico op infectie.

Deze voedingsmiddelen bevatten probiotica, antioxidanten en andere soorten voedingsstoffen. Door je afweer te versterken helpen ze om deze zone te beschermen tegen schadelijke micro-organismen die ziekten kunnen veroorzaken.

Tips om je intieme zone te beschermen

In dit artikel willen we de 7 beste voedingsmiddelen tot in detail met je delen waardoor je daarna kunt overwegen om ze toe te voegen aan je huidige dieet.

Voedingsmiddelen om je intieme zone te beschermen

1. Natuurlijke yoghurt

Natuurlijke yoghurt is een natuurlijke bron van probiotica, oftewel gezonde bacteriën. Deze helpen om de pH-waarde van je intieme zone in evenwicht te houden.

Het eten en het extern aanbrengen helpt om schimmelinfecties te voorkomen omdat de yoghurt de groei van de schimmel bestrijdt en afremt.

Suggesties

  • Eet dagelijks een bakje natuurlijke yoghurt om zo vaginale infecties te voorkomen.
  • Als je een infectie hebt wrijf dan een beetje natuurlijke yoghurt op de externe delen van je vagina.

2. Probiotisch voedsel

Yoghurt is de meest populaire probioticum. Maar er zijn ook andere gezonde opties die helpen om je intieme zone te beschermen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen bijvoorbeeld die rijk zijn aan actieve culturen beschermen de microbe flora in je vagina. Ze verminderen ook het risico op bacteriële infecties en schimmelinfecties.

De meest aanbevolen zijn onder andere:

Eet yoghurt om je intieme zone te beschermen

Suggesties

  • Eet tenminste twee keer per week bronnen van probiotica.
  • Als je een infectie hebt voeg dan probiotica toe aan je dieet om zo de genezing te versnellen.

3. Knoflook

Knoflook is een voedingsmiddel dat antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Als je het regelmatig eet vermindert knoflook het risico op een breed scala aan infecties.

Het staat in de alternatieve geneeskunde bekend als een basis voor natuurlijke remedies. Ook is het een ingrediënt dat op vele manieren vrouwelijke gezondheid ondersteunt.

De schimmelwerende bestanddelen van knoflook bestrijden en voorkomen namelijk infecties die veroorzaakt  worden door bacteriën en gisten. Tegelijkertijd voeden de probiotische effecten de microbiële flora in de intieme zone.

Suggesties

  • Eet een teentje knoflook bij het ontbijt.
  • Om vaginale infecties onder controle te houden maak je een knoflookthee waarmee je de buitenste intieme delen kunt wassen.

4. Appelazijn

De natuurlijke zuren in appelazijn worden al sinds de oudheid gebruikt. Zodoende wordt deze azijn gebruikt als een van de behandelingen voor het reguleren van de pH-waarde van de vagina.

Deze samenstelling voorkomt, naast dat het gezonde bacteriën bevat, de negatieve effecten van gist en kalmeren zo de symptomen zoals jeuk en roodheid.

Appelciderazijn om je intieme zone te beschermen

Suggesties

  • Voeg een eetlepel appelazijn toe aan een kop warm water en drink het vervolgens bij je ontbijt.
  • Doe wat appelazijn in je badwater en was je uitwendige intieme zone daarna om de micro-organismen tegen te gaan.

5. Cranberrysap

Cranberrysap is rijk aan antioxidanten en vezels. Dit maakt het een gezonde drank dat je vaginale zone en je urinewegen helpt beschermen.

De diuretische eigenschappen verhogen de productie van urine. Deze eigenschappen verminderen ook de aanwezigheid van bacteriën in je urinewegen en vagina.

Dit sap bevat natuurlijke zuren die helpen bij het reguleren van de pH van de vaginale zone waardoor de aanwezigheid van infectieuze micro-organismen verminderen.

Suggesties

  • Drink een glas cranberrysap vóór de eerste symptomen van vaginale of urinaire infecties.
  • Drink het minstens drie keer per week als preventieve maatregel.
  • Vermijd het drinken van commercieel geproduceerde producten want deze bevatten toegevoegde suikers die hun eigenschappen beïnvloeden.

6.  Amandelen

Amandelen en andere soorten noten zijn perfect om vaginale droogheid te voorkomen.

Ze bevatten vitamine E. Dit is een voedingsstof die de natuurlijke hydratatie van het gebied stimuleert. Dit maakt het makkelijker om oestrogeenniveaus in balans te houden. Amandelen zorgen er ook voor dat je essentiële vetzuren binnenkrijgt. Deze zuren worden aanbevolen om problemen in verband met ontstekingen te voorkomen.

Suggesties

  • Drink ten minste drie keer per week amandelmelk.
  • Eet een handvol amandelen als je trek hebt.
  • Voeg amandelen toe als ingrediënt in je smoothies en salades.

7. Avocado

Avocado is een vrucht met veel gezondheidsvoordelen voor de vaginale zone. Het bevat vetzuren en vitamine E. Deze helpen om uitdroging te voorkomen.

Zijn vitamine B6- en kaliumgehalte helpt ook om je vaginale wanden te beschermen. Het zorgt ervoor dat ze niet zwakker worden.

Eet avocado´s om je intieme zone te beschermen

Suggesties

  • Eet iedere dag een stuk avocado.
  • Voeg avocado toe aan je smoothies, salades en soepen.

Hoe vaak eet je deze voedingsmiddelen? Nu je weet hoe goed ze zijn voor je intieme zone, kun je proberen ze vaker toe te voegen aan je dieet. Ontdek zelf hoe nuttig ze zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rosa, D. D., Dias, M. M. S., Grześkowiak, Ł. M., Reis, S. A., Conceição, L. L., & Peluzio, M. D. C. G. (2017, June 1). Milk kefir: Nutritional, microbiological and health benefits. Nutrition Research Reviews. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/S0954422416000275
  • Adetumbi, M. A., & Lau, B. H. S. (1983). Alliumsativum (garlic) – A natural antibiotic. Medical Hypotheses12(3), 227–237. https://doi.org/10.1016/0306-9877(83)90040-3
  • Vattem, D. A., Ghaedian, R., & Shetty, K. (2005). Enhancing health benefits of berries through phenolic antioxidant enrichment: Focus on cranberry. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition.
  • Zou, H., & Li, G. (2010, September 20). Diagnosis, prevention, and treatment of catheter-associated urinary tract infection in adults: 2009 international clinical practice guidelines from the Infectious Diseases Society of America. Chinese Journal of Infection and Chemotherapy.
  • Kontiokari, T., Nuutinen, M., & Uhari, M. (2004, April). Dietary factors affecting susceptibility to urinary tract infection. Pediatric Nephrology. https://doi.org/10.1007/s00467-003-1410-z

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.