Vijf verrassende oorzaken van angst
Angst wordt gekenmerkt door extreme bezorgdheid en onzekerheid. Het zorgt ervoor dat je twijfelt aan alles en iedereen om je heen. Daarnaast heb je voortdurend het gevoel dat er slechte dingen staan te gebeuren in de toekomst.
Dit is de manier waarop je lichaam reageert op noodgevallen en is ook verbonden aan gelukkige en verdrietige momenten. Het voornaamste doel van deze reactie is overleving. Denk jij dat je last hebt van dit probleem?
Omgaan met angst
Gelukkig bestaan er verschillende technieken die je kunnen helpen met je angst om te gaan. Sommige mensen die last hebben van angst kiezen er echter helaas voor om hun handen gewoon heel hard in elkaar te knijpen of te veel te eten.
Het komt vaak voor dat je ziet dat iemand een chocolaatje of iets zoets pakt wanneer hij zich zorgen maakt of zich moet concentreren. Hieronder bespreken we de meest verrassende dingen die angst veroorzaken.
Te veel uitrusten
Als je last hebt van angst, dan ga je normaal gesproken waarschijnlijk op de bank zitten of in bed liggen wanneer je schokkend nieuws te horen krijgt. Dit zorgt ervoor dat je geen tijd hebt om deze informatie te verwerken. Daardoor blijf je lange tijd in deze gemoedstoestand hangen.
Daarnaast verhoogt sedentair gedrag juist de kans om angst te ontwikkelen. De meeste klinische onderzoekers geven aan dat ook een slechte gezondheid en te weinig lichaamsbeweging angst kunnen opwekken.
Beweeg!
Door aan lichaamsbeweging te doen, zal dit probleem echter verbeteren. Nog iets dat je kunt doen om angst te verlichten is langsgaan bij familie of vrienden. In principe moet je jezelf dus dwingen om van die bank of uit je bed te komen. Er ligt een hele wereld aan je voeten om te onderzoeken en je kunt in deze wereld duizenden dingen ondernemen.
Wonen in een stad
Jazeker, zelfs al durf je het niet te geloven, het leven in een stad, voortdurend van hot naar her rennen en alle drukte die hiermee gepaard gaan kunnen uiteindelijk erg op je zenuwen gaan werken.
Misschien heb je zelf geen last van het lawaai en de vele mensen. Toch kan het echt geen kwaad om uit te kijken voor al die stadslucht die je voortdurend inademt. Dit komt doordat milieuvervuiling ook de oorzaak van angst kan zijn.
Mensen die op het platteland wonen hebben vaak minder last van angst dan mensen die in een grote stad wonen.
Milieuvervuiling
De relatie tussen oorzaak en gevolg is in het geval van milieuvervuiling echter nog niet helemaal bewezen. Toch zou de hoeveelheid vrije radicalen die milieuvervuiling veroorzaakt een van de oorzaken kunnen zijn van deze stoornis.
Een goede manier om deze oorzaak van angst tegen te gaan is om regelmatig een weekendje weg te gaan. Probeer bijvoorbeeld buiten de stad even tot rust te komen. Zelfs al is het maar voor één dag. Het is altijd goed om even in een andere omgeving te verkeren.
Financiële problemen en wonen in een onaangename omgeving
Een studie die werd uitgevoerd door de European College of Neuropsychopharmacology kwam tot dezelfde verbazingwekkende conclusies. Dit komt doordat deze studie aantoont dat vrouwen die in een stad wonen waarin sprake is van lage sociale en economische standaarden meer kans hebben om angst te ontwikkelen.
Deze omstandigheden hebben echter minder invloed op mannen. Ook vrouwen die financieel sterk staan, maar in een stad leven waar oorlog is geweest, hebben een verhoogde kans om angst te ontwikkelen.
Vrouwen die erg actief zijn binnen hun gemeenschap doen dit waarschijnlijk ook vanuit angst. Dit kan de reden zijn waarom vrouwen vaker bijdragen aan buurtactiviteiten dan mannen.
Onveiligheid
Wanneer vrouwen voelen dat hun buurt onveilig is, dan draagt dit ook bij aan hun gevoel van angst. Dit zorgt ervoor dat ze nerveus worden.
Te snel eten
Het is ironisch om te bedenken dat te snel eten angst kan veroorzaken en zelfs nog raarder om te bedenken dat het ook nog eens depressie kan veroorzaken. Een studie uitgevoerd door The British Journal of Pharmacology (Engelse link) toont aan dat een groep ongedierte die vier maanden lang vetrijke voeding kreeg veel meer tekenen van nervositeit en apathie vertoonde dan een groep ongedierte die gewoon voedsel kreeg.
Vervolgens probeerden de onderzoekers de groep ratten die eerst vetrijk voedsel kregen gewoon voedsel te geven en kwamen ze erachter dat de symptomen van angst en depressie verdwenen.
Als je momenteel te veel vettigheid eet, probeer hier dan verandering in te brengen en vanaf nu een gezond dieet aan te houden. Door dit te doen, zul je zien dat je minder nerveus zult zijn naarmate je gezonder begint te eten.
Wonen in een lawaaierige omgeving
Angst kan ook worden veroorzaakt door dagelijks lawaai, zoals het lawaai van een fabriek of kinderen die uit school komen. Dit is misschien moeilijk te geloven, maar dit soort lawaai kan zelfs misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken. Als je zelf in zo’n omgeving woont, ga dan regelmatig op zoek naar een stille plek waar je tot rust kunt komen.
Als je onlangs bent verhuisd naar een nieuw huis dat naast een snelweg, in de buurt van een vliegveld of vlakbij een metrostation staat en je ineens last hebt gekregen van problemen als angst en nervositeit, dan kan dit komen door de redenen die we hierboven genoemd hebben.
Verander van omgeving
We weten dat je waarschijnlijk niet gewoon even je biezen kunt pakken. Maar toch raden we aan om op zoek te gaan naar een andere oplossing. Een oplossing die beter is dan gewoon met het lawaai proberen te leren leven. Kun je bijvoorbeeld niet eens proberen om yoga-oefeningen te doen in het park?
Als het allemaal teveel wordt
Problemen op het werk, voor je kinderen en je partner zorgen en lawaaierige buren kunnen allemaal bij elkaar misschien een beetje te veel worden. Angst is verbonden aan nervositeit. Wanneer we ons ergens op moeten concentreren in onze vrije tijd, dan hebben we hier een hoop rust en stilte voor nodig.
Als je problemen hebt met een van deze verrassende oorzaken van angst, dan zou je moeten kijken naar manieren om je probleem op te lossen. Misschien kun je de situatie niet helemaal veranderen, maar het is vast wel mogelijk om een balans te vinden tussen jezelf aanpassen en verandering.
Angst
Kortom, angst kan worden veroorzaakt door de drukte van het stadsleven, te veel lawaai en onverwachte dingen als te veel rust. Let goed op je gezondheid, leid een rustig leven en houd een gebalanceerd dieet aan. De manier waarop je lichaam hierop reageert is innerlijk merkbaar.
Als je vaak nerveus bent, dan kan het zijn dat je een probleem hebt. Tref de juiste maatregelen om dit probleem op te lossen en raadpleeg je dokter als dit nodig is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Peter Salmon. 2001. Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: A unifying theory. Clinical Psychology Review.
https://doi.org/10.1016/S0272-7358(99)00032-X.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027273589900032X) - Lederbogen F, Kirsch P, Haddad L, et al. City living and urban upbringing affect neural social stress processing in humans. Nature. 2011;474(7352):498‐501. Published 2011 Jun 22. doi:10.1038/nature10190
- Women in poor areas twice as likely to develop clinical anxiety as men. 2015. The European College of Neuropsychopharmacology. Recovered from: https://www.iph.cam.ac.uk/women-poor-areas-twice-likely-develop-clinical-anxiety-men/
- Bakhtiyari, Mahmoud & Ehrampoush, Elham & Enayati, Noora & Rastmanesh, Reza & Delpisheh, Ali & Zayeri, Farid & Homayounfar, Reza. (2011). Correlation between fast food consumption and levels of anxiety in students of medical science universities in Tehran. Journal of Fundamentals of Mental Health. 13. 212-221.
- Westman, J. C., & Walters, J. R. (1981). Noise and stress: a comprehensive approach. Environmental health perspectives, 41, 291–309. https://doi.org/10.1289/ehp.8141291
- M. Javnbakht, R. Hejazi Kenari, M. Ghasemi. 2009. Effects of yoga on depression and anxiety of women. Complementary Therapies in Clinical Practice.
https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2009.01.003.
(http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1744388109000048)