Vijf tips om de dood van je partner het hoofd te bieden

De eerste stap is om te accepteren dat je partner is overleden en om jezelf de tijd te geven om te rouwen. Ontdek in dit artikel vijf tips om je te helpen omgaan met de dood van je partner.
Vijf tips om de dood van je partner het hoofd te bieden

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer je partner sterft, heb je tijd nodig om te rouwen en het zal pijnlijk zijn. Het is echter belangrijk om de dood van je partner te overwinnen, want je leven gaat door.

Door de dood van je partner moet je niet alleen afscheid te nemen van een heel speciaal persoon in je leven. Je moet ook afscheid nemen van je verleden, heden en toekomst samen. Dit overwinnen is niet eenvoudig. Je moet onder andere afscheid nemen van:

 • jullie plannen voor je leven
 • gemeenschappelijke projecten
 • onvergetelijke ervaringen
 • speciale momenten en herinneringen

 De dood van je partner

Hoe kun je de dood van een geliefde overwinnen? Hoe kun je de dood van je partner, je beste vriend, je geliefde en je steun en toeverlaat overwinnen? Hoewel het onmogelijk lijkt, is het dat niet.

Iedereen is anders en gaat anders om met verlies en verdriet. De waarheid is echter dat bepaalde tips en technieken je kunnen helpen de dood van je partner gemakkelijker te overwinnen.

Je moet goed voor ogen houden dat je de wond van dit verlies moet laten genezen. Als je dit niet doet en onvoldoende tijd en geduld hebt om te rouwen kan dit in de toekomst problemen veroorzaken zoals:

 • het ontwikkelen van fobieën.
 • ervaren van angsten en onzekerheden.
 • onvermogen om compromissen te sluiten.

Rouwen kost tijd en geduld

Rouwen tijd en geduld

Iedereen rouwt op een andere manier en elk rouwproces is anders. Sommige mensen rouwen langer dan anderen. Verdriet is een fysieke, emotionele en sociale reactie op de dood van een persoon van wie je hield.

Afhankelijk van je karakter zal de reactie minder intens of juist heftiger zijn. Het verdriet zal wel of niet bepaalde kenmerken hebben, en het zal meer of minder tijd kosten.

Tijd is echter altijd nodig. Dat wil zeggen, je moet jezelf de tijd geven, je moet begrijpen dat wat er is gebeurd niet eenvoudig is. Je moet ook begrijpen dat je vriendelijk en begripvol voor jezelf moet zijn.

Vergeet niet dat rouw een noodzakelijke – hoewel moeilijke – ervaring is. Daarom moet je begrijpen dat je pijn hebt en dat je net als een wond moet genezen. Je moet lief voor jezelf zijn en jezelf de nodige tijd geven om te genezen.

Je moet de pijn en het verdriet ervaren. In dit verband noemen we de verschillende zaken die je moet doen om te herstellen:

 • Accepteer het verlies.
 • Ervaar het verdriet.
 • Pas je aan je nieuwe leven zonder degene die stierf aan.
 • Maak jezelf los van de energie van de overledene (praat normaal over je partner, onderhoud gezonde vriendschappen, leer weer liefhebben, verbindt je met anderen, etc.)

Deskundigen stellen dat rouwen meestal ongeveer 18 maanden duurt. Als je verdriet en pijn na deze tijd nog steeds te veel voor je zijn, moet je misschien professionele hulp zoeken. Zoals we hierboven al zeiden, is iedereen echter anders.

Wees niet bang om over hem of haar te praten

Je moet je normale leven hervatten. Je moet verder gaan met wat er is gebeurd en je concentreren op het feit dat je nu een andere bestemming hebt. Degene die stierf heeft echter je hart, dagen en uren gevuld. Hij of zij zal dus altijd deel uitmaken van je herinneringen.

Hoewel het de eerste paar maanden pijnlijk zal zijn, moet je geleidelijk de herinnering aan je overleden partner integreren in je persoonlijke geschiedenis. Je partner zal altijd een deel van je leven blijven, van wie je bent en hoe je bent.

Dus praat over je emoties en die speciale persoon die er niet meer is. Praat over hoe hij of zij was, wat jullie samen deden en de ervaringen die jullie deelden. Het zal je helpen om te rouwen en te genezen.

Visualiseer je nieuwe toekomst na het overlijden van je partner

Visualiseer je nieuwe toekomst na het overlijden van je partner

De dood is onvermijdelijk. Je kunt niets doen om het te voorkomen. Daarom is de enige optie om het overlijden van je partner vroeg of laat te accepteren.

Zoals we hierboven al hebben opgemerkt, is het probleem met de dood van je partner dat er mogelijk ook andere dingen met hem of haar zijn gestorven. Samen met de persoon van wie je hield moet je afscheid nemen van:

 • je dromen
 • verwachtingen
 • plannen
 • jaren samen

Dit dwingt je om alles wat je dacht over hoe je toekomst zou zijn te heroverwegen en misschien wel om het op een compleet andere manier aan te pakken.

Daarom moet je die nieuwe toekomst kunnen visualiseren om de dood van je partner te kunnen overwinnen. Om dit te doen, hoef je niet de rest van je leven op een of andere manier voor te stellen. Je kunt beginnen met kortetermijndoelen te stellen en geleidelijk een nieuwe toekomst visualiseren en realiseren.

We raden je aan te lezen:
Vergeet je pijn om opnieuw te beginnen

Pak geleidelijk de activiteiten waar je van houdt weer op

Tijdens de eerste maanden van rouw kunnen gedachten aan activiteiten te doen die je vroeger met je overleden partner deed heel pijnlijk zijn. Rouwgevoelens en verdriet zullen ervoor zorgen dat de activiteiten waar je vroeger van hield pijnlijk lijken.

Je moet echter geleidelijk aan weer de activiteiten gaan doen waarvan je houdt. Je moet weer plezier kunnen voelen als je de dingen doet die je altijd leuk vond om te doen en je een goed gevoel geven.

In die zin moet je geleidelijk aan begrijpen dat het niet hetzelfde zal zijn zonder je partner. Vergeet echter niet dat je weer van deze activiteiten kunt genieten en dat ze je zelfs kunnen helpen om je iets beter te voelen.

Je moet ook geleidelijk de herinnering aan de partner die je hebt verloren opnemen in de activiteiten waar je van houdt. Je hebt het recht en zelfs de verplichting om weer van het leven te genieten.

Schakel indien nodig professionele hulp in

Schakel indien nodig professionele hulp in

Hoewel je het probeert, is het misschien nog steeds heel moeilijk voor je om het verdriet over de dood van je partner te accepteren of te overwinnen. Aarzel in dat geval dan niet om professionele hulp om te zoeken.

Rouwtherapie kan je helpen het verlies te boven te komen en je normale leven te hervatten. Een psycholoog kan je helpen om je emoties te beheersen tijdens het rouwproces, waardoor je gemakkelijker je weg kunt vinden.

Onthoud ten slotte dat rouw een normaal en noodzakelijk proces is dat pijnlijk is en niet gemakkelijk te overwinnen. Houd dit in gedachten en geef jezelf de tijd om het verlies te accepteren en om te treuren. Zo zul je het verlies geleidelijk integreren in je persoonlijke verhaal en uiteindelijk het verlies overwinnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.