Vijf natuurlijke middelen om hout schoon te maken
Hoewel meubels en vloerbekleding in veel materiaalsoorten verkrijgbaar is vandaag de dag, is hout nog steeds een favoriet bij veel mensen over de hele wereld. De vraag is echter, hoe is hout schoon te maken?
Hout voegt elegantie en aantrekkelijkheid toe, waardoor het beter wordt gewaardeerd dan andere materialen in ruimtes in en om het huis. Helaas kost het veel tijd en werk om het er geweldig uit te laten zien door de jaren heen, want als het ouder wordt kunnen er barsten ontstaan en kan het hout zijn glans verliezen.
Het goede nieuws is dat er meerdere natuurlijke oplossingen zijn die je kunt gebruiken om hout schoon te maken en om het uiterlijk en de glans te herstellen. Hieronder zullen we enkele van de meest effectieve middelen laten zien die kunt gebruiken in en om het huis. Ben je geïnteresseerd?
1. Bijenwas en terpentine gebruiken om hout schoon te maken
Met deze natuurlijke bereiding ben je in staat om houten oppervlakken schoon te maken zonder dat er vlekken ontstaan of de kleur verandert. Het wordt gemaakt met bijenwas en terpentine, twee ingrediënten met een olieachtige structuur, waardoor houten oppervlakken glad en stralend worden.
Ingrediënten
- 60 gram bijenwas
- 60 gram terpentine
Instructies
- Smelt de bijenwas au bain-marie, terwijl je erin blijft roeren.
- Haal het van het vuur als het gesmolten is en voeg er de terpentine langzaam aan toe.
- Bewaar het in een afgesloten pot.
- Je kunt ook etherische oliën met lekkere geuren gebruiken om de sterke geur van de terpentine te verbloemen.
Hoe gebruik je het?
- Neem een kleine hoeveelheid en wrijf het in de houten vloer of meubels met een microvezeldoekje.
2. Olijfolie en citroenoplossing
Deze oplossing met citroen en olijfolie is het beste geschikt voor donkere, versleten meubels. De natuurlijke oliën laten de oppervlakken glanzen en laten daarnaast een beschermende laag achter tegen stof. Het citroensap ontsmet en reinigt het oppervlak.
Ingrediënten
- 130 ml olijfolie
- 60 ml citroensap
Instructies
- Voor ons doel kunnen we geraffineerde olie gebruiken, omdat we het niet voor onze huid of als voedsel gebruiken.
- Meng beide ingrediënten goed.
Hoe gebruik je het?
- Met een spuitfles breng je de oplossing aan op de oppervlakken die je schoon wilt maken. Daarna gebruik je een microvezel- of katoenen doekje om het hout op te poetsen.
3. Vaseline
Vaseline is een product uit petroleum, dat een olieachtige textuur heeft, waardoor doffe meubels weer gaan glanzen alsof ze nieuw zijn. Combineer het met een beetje alcohol om vuil en opgehoopte oliën te verwijderen.
Ingrediënten
- Drie eetlepels vaseline
- Twee eetlepels alcohol
Instructies
- Doe de vaseline in een pot en meng het met de alcohol.
Hoe gebruik je het?
- Breng een dunne laag aan op de houten vloer en de meubels en wrijf het vervolgens schoon met een schone doek.
4. Amandelolie en witte azijn
Dit huisgemaakte meubelschoonmaakmiddel is een geweldig alternatief om houten oppervlakken te reinigen die erg verouderd zijn en om hardnekkige vlekken te verwijderen. Het is daarnaast geweldig om watervlekken die door glazen zijn ontstaan te verwijderen en de natuurlijke glans van het oppervlak te herstellen.
Ingrediënten
- 180 ml amandelolie
- 60 ml witte azijn
Hoe gebruik je het?
- Breng het product aan op het hout en wrijf het goed in met een zachte doek.
5. Lijnzaadolie
De combinatie van lijnzaadolie en terpentine laat het hout eruit zien alsof het gloednieuw is.We moeten je wel waarschuwen dat je het voorzichtig moet gebruiken, want als je te veel gebruikt, kan dat het oppervlak vettig maken.
Ingrediënten
- 120 gram lijnzaadolie
- 60 ml terpentine
Instructies
- Verwarm de lijnzaadolie, voeg de terpentine toe en meng het goed door elkaar.
Hoe gebruik je het?
- Neem een aantal eetlepels van het middel en wrijf het daarna in het hout met een zachte doek.
Heb je deze huismiddeltjes al gebruikt om je hout op te poetsen? Je kunt het middel dat je aandacht het meeste trekt gewoon uitproberen om je houten meubels of je vloer er beter uit te laten zien.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- D’Aquino, M., & Teves, S. A. (1994). El limón como biocida natural para desinfectar las aguas de consumo. Boletín de la Oficina Sanitaria Panamericana (OSP); 117 (4), oct. 1994. Available at: https://iris.paho.org/handle/10665.2/15659. Accessed 28/04/2020.
- Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.). Available at: http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/1874. Accessed 28/04/2020.
- Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. de M., Souza, R. Q. de, & Lascala, C. A. (2013). Effectiveness of disinfection with alcohol 70% (w/v) of contaminated surfaces not previously cleaned. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(2), 618–623. Available at: https://doi.org/10.1590/s0104-11692013000200020. Accessed 28/04/2020.
- Hurtado Villafuerte, P., & Altamirano Condori, L. A. (2019). Evaluación comparativa de la influencia de la espuma de poliuretano y el aceite de linaza en las propiedades físico mecánicas de la madera misa procedente de Puerto Maldonado–2018. Available at: http://repositorio.uandina.edu.pe/handle/UAC/2552. Accessed 28/04/2020.
- Schubert, F., Pålsson, K., Santangelo, E., & Borg-Karlson, A.-K. (2017). Sulfate turpentine: a resource of tick repellent compounds. Experimental and Applied Acarology, 72(3), 291–302. Available at: https://doi.org/10.1007/s10493-017-0145-7. Accessed 28/04/2020.