Vijf manieren waarop make-up schadelijk kan zijn

Voor het slapengaan je make-up niet verwijderen is een van de grootste schoonheidsfouten die je kunt maken. Make-up zorgt er namelijk voor dat je poriën verstopt raken, waardoor je huid gedurende de nacht niet kan ademen.
Vijf manieren waarop make-up schadelijk kan zijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voor de meeste vrouwen is hun make-up het belangrijkste hulpmiddel voor hun uiterlijke schoonheid en zorgt het ervoor dat hun huid en hun gezicht er over het algemeen aantrekkelijker uitzien.

Reeds jarenlang doet de cosmetische industrie zijn best om duizenden schoonheidsproducten te ontwikkelen en produceren. Om op die manier te voldoen aan de behoeftes van elke vrouw.

Doordat veel vrouwen echter niet weten hoe ze deze producten op de juiste manier moeten gebruiken of doordat ze er simpelweg slechte gewoontes op na houden, krijgen steeds meer vrouwen last van allerlei soorten huidproblemen.

Daarom is het heel belangrijk dat je je goed bewust bent van de gewoontes die je zou moeten vermijden wanneer je deze producten gebruikt. In dit artikel delen we dan ook enkele manieren waarop make-up schadelijk kan zijn voor zowel je huid als je gezondheid.

1. Cosmetische producten delen met anderen

Het is normaal om kleding, accessoires en andere mode-items te delen met je vriendinnen of je familie. Hierdoor denken veel vrouwen echter ook dat er niks mis mee is om hun make-up af en toe met anderen te delen. Wees echter voorzichtig!

Het delen van lippenstift, eyeliner, poeder en zelfs make-upkwastjes zorgt ervoor dat je makkelijker virale infecties als conjunctivitis en koortsuitslag kunt oplopen. 

Als de persoon met wie je je make-up deelt daarnaast bijvoorbeeld acne heeft, dan loop je ook nog eens het risico dat de bacteriën van zijn of haar huid ook op jouw huid terechtkomen.

2. Nepwimpers gebruiken

Nepwimpers

Lange, volle wimpers zorgen ervoor dat je uitstraling expressiever en mooier wordt, waardoor veel vrouwen ervoor kiezen om nepwimpers te gebruiken die aan hun oogleden vastgelijmd moeten worden.

Dit soort producten kunnen zeer schadelijk zijn, omdat ze vaak bestanddelen bevatten als formaldehyde, bestanddelen die de ogen kunnen irriteren. Daarnaast kunnen je natuurlijke wimpers broos en breekbaar worden wanneer je dit soort producten verkeerd toepast.

Door echter de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen, kun je het gebruik van deze producten een stuk veiliger maken.

3. Slapen met je make-up op

Vaak komen vrouwen moe thuis van hun werk of een avondje stappen. Het komt dan niet eens in hun hoofd op om hun make-up van hun gezicht te halen. Nog zo’n grote fout!

Deze gewoonte zorgt er namelijk voor dat de huid niet genoeg zuurstof binnenkrijgt om zich gedurende de nacht te herstellen. Hierdoor kun je de volgende dag problemen ervaren. De gezichtshuid en met name de huid rondom je ogen krijgt het meeste te verduren door deze fout.

Cosmetische producten verstoppen de poriën, waardoor je last kunt krijgen van problemen als acne wanneer je je gezicht regelmatig niet schoonmaakt voordat je naar bed gaat.

Bovendien kunnen sommige producten oogirritaties veroorzaken. Dit komt doordat ze gedurende de nacht zonder dat je het doorhebt in je ogen terecht kunnen komen.

Oogmake-up bevat vaak oliën en was die de klieren kunnen verstoppen en zo ontstekingen als conjunctivitis kunnen veroorzaken.

4. Oude make-up gebruiken

Make-up

Net als voedsel heeft ook make-up een houdbaarheidsdatum die aangeeft hoe lang het product gebruikt kan worden, voordat de kwaliteit van de bestanddelen in het product achteruitgaat en de bestanddelen schadelijk worden.

Na deze houdbaarheidsdatum zal de samenstelling van het product waarschijnlijk op verschillende manieren veranderen. Je zou het dus niet meer moeten gebruiken op de huid.

Make-up van hogere kwaliteit gaat meestal langer mee, maar heeft alsnog een houdbaarheidsdatum waar je je aan moet houden.

Door oude producten alsnog te gebruiken kun je last krijgen van irritaties en infecties, doordat ze waarschijnlijk vol bacteriën zitten. Wanneer deze producten verlopen zijn, verliezen ze vaak ook hun aangename aroma en verandert de consistentie.

5. Eyeliner of oogpotlood aanbrengen op het randje van je ooglid

Kohlpotlood

De ogen bevatten, net als andere delen van het lichaam, natuurlijke bacteriën die zowel goed als slecht kunnen zijn, afhankelijk van de manier waarop ze geprikkeld worden en de functie die ze hebben.

Door producten als eyeliner of kohlpotlood te gebruiken op het binnenste randje van je ooglid stel je je ogen bloot aan bacteriën van buitenaf. Hierdoor wordt de kans groter dat je infecties oploopt en last krijgt van problemen als verstopte talgklieren.

Geschat wordt dat dertig procent van de deeltjes in je eyeliner in het oog terechtkomen wanneer je het product aanbrengt op het binnenste randje van je ooglid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.