Vijf manieren om psoriasis op afstand te houden
Terwijl je psoriasis op afstand probeert te houden, is het belangrijk te weten dat het niet besmettelijk is. Het kan niet worden overgedragen aan andere mensen. Het ergste dat kan gebeuren is dat het zich tijdens de ontwikkeling naar andere delen van je lichaam kan verspreiden.
Deze huidziekte is een veel voorkomende auto-immuunziekte. De exacte oorzaken zijn onbekend. Het omvat een overmatige productie en ophoping van huidcellen. Hierdoor komen rode, droge, dikke en schilferige plekken tevoorschijn op bepaalde plekken zoals onder andere:
- de ellebogen
- knieën
- hoofdhuid
- zelfs bij de ogen
De symptomen van psoriasis kunnen mild of ernstig zijn, afhankelijk van het type en de maatregelen die genomen zijn om het te behandelen. Daarom moet je weten waardoor deze uitbraken veroorzaakt worden en hoe je je levensstijl kunt verbeteren om de aandoening draaglijker te maken.
Psoriasis-uitbraken: waardoor gebeuren ze?
Psoriasis manifesteert zich bij iedereen op verschillende manieren. Het hangt allemaal af van het type psoriasis en de immuunrespons van de getroffen persoon. Psoriasis vulgaris, ook wel plaque genoemd, is het meest voorkomende type. Het ziet eruit als dikke, glanzende plekken van schilferende huid, meestal vergezeld van klachten zoals:
- droogheid
- roodheid
- jeuk
- pijn (in sommige gevallen)
Volgens de Nationale Psoriasis Vereniging manifesteren milde gevallen zich als plekken die tot 3% van het lichaam bedekken. De ernstigste gevallen van deze aandoening kunnen daarentegen wel 10% van de huid beïnvloeden.
Hoewel de exacte oorzaken onbekend zijn, hebben de meeste gevallen twee factoren gemeen: genetica en het immuunsysteem. Ook zijn er bepaalde milieu- en levensstijlfactoren die het verschijnen of verergeren van uitbraken kunnen beïnvloeden.
Hoewel sommige uitbraken moeilijk te voorkomen zijn, kunnen andere worden afgezwakt om het risico op complicaties te verminderen. De meestvoorkomende factoren zijn:
- Infecties in welk deel van je lichaam dan ook.
- Het roken van sigaretten en sigaren.
- Snijwonden of brandwonden.
- Constante blootstelling aan stressvolle situaties.
- Droge lucht, hetzij vanwege het weer of van het verblijven in een ruimte met kunstmatige verwarming.
- De inname van grote hoeveelheden alcohol.
- De inname van bepaalde medicijnen (zoals lithium of medicijnen voor een hoge bloeddruk).
- Een vitamine D-tekort hebben.
- Overgewicht of obesitas.
Tips om psoriasis op afstand te houden
Om voor de hand liggende redenen is het het beste om psoriasis op afstand te houden of om te helpen voorkomen dat het naar verschillende delen van je lichaam verspreidt. Je doet dit om te beginnen met het veranderen van je levensstijl. Hierdoor verminder je de kans op triggers en dit ondersteunt de medische behandeling.
1. Volg een gezond dieet
Voeding speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van psoriasis. Het handhaven van een goed dieet is daarom één van de essentiële gewoonten waar je je aan moet houden om uitbraken van psoriasis te helpen voorkomen of te zorgen dat ze in ieder geval niet erger worden. Het is zeer belangrijk voor mensen die aan deze aandoening lijden om hun eetgewoonten aan te passen.
Alcohol is een grote trigger, dus je zou het volledig moeten vermijden of de consumptie tot een absoluut minimum moeten beperken. Verminder ook de inname van gluten en ander voedsel dat irritatie zou kunnen veroorzaken.
Verhoog in plaats daarvan je inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren, vitamine D en antioxidanten. Groenten, fruit en visolie zijn hier rijk aan en dus ideaal om te consumeren.
Het is echter het beste om met je huisarts te gaan overleggen en samen een plan op te stellen. De voedingsbehoeften variëren namelijk van persoon tot persoon.
2. Roken helpt zeker niet om psoriasis op afstand te houden
Tabak is net zo schadelijk als alcohol voor patiënten met psoriasis. Het gebruik van tabak is zelfs geclassificeerd als een van de belangrijkste oorzaken van de typische uitbraken van deze aandoening.
Daarom, als je rookt en je wilt deze aandoening verbeteren, stop dan met roken of beperk het roken tot een minimum. Er zijn veel strategieën beschikbaar om je te helpen stoppen met roken.
3. Bescherm je huid
Huidverzorging speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van uitbraken van psoriasis. Omdat deze aandoening rechtstreeks van invloed is op je gezondheid, moeten bepaalde gewoonten worden benadrukt om je tegen factoren uit de omgeving te beschermen.
Zonnebrand, vervuiling en wondjes kunnen je symptomen bijvoorbeeld verergeren. Je moet daarom onder andere het volgende onthouden:
- Breng elke dag zonnebrandcrème aan op je huid. Gebruik een milde variant die geen allergieën veroorzaakt.
- Houd je huid goed gehydrateerd met een crème voor de gevoelige huid. Zorg ook dat je gehydrateerd blijft door de hele dag door veel te drinken.
- Wees ook voorzichtig met wondjes en sneetjes. Behandel deze meteen op de juiste manier voor een snelle genezing. Voor dit doel is bijvoorbeeld pure honing een geweldige substantie om op wondjes aan te brengen.
- Installeer indien mogelijk een luchtbevochtiger bij je thuis of op kantoor of op ander plekken waar je veel tijd doorbrengt. Het zal blootstelling aan een droge lucht minimaliseren.
- Vermijd het gebruik van parfums of andere agressieve chemicaliën.
- Vermijd tot slot ook het nemen van zeer warme douches of baden.
Ook interessant om te lezen:
Een betere gezondheid begint in je darmen
4. Hou psoriasis op afstand door stress onder controle te houden
Het is heel gebruikelijk dat psoriasis erger wordt als je je gestrest voelt. Bovendien is het ook normaal om je gestrest te voelen wanneer de symptomen van psoriasis verergeren of wanneer ze niet lijken te verbeteren. Het is echter belangrijk om je stress onder controle te houden, omdat het een negatieve invloed heeft op deze aandoening.
Probeer het volgende om je stress te verminderen:
- Zorg voor een flexibel schema op je werk.
- Besteed tijd aan plezierige dingen.
- Breng tijd door met vrienden en familie.
- Houd je lichaam gezond door middel van voeding en lichaamsbeweging.
- Pas een ontspanningsroutine toe met ademhalingsoefeningen. Yoga en meditatie zijn hier ideaal voor. Er zijn echter vele andere opties waar je uit kunt kiezen.
5. Slaap goed
Je zou minimaal 7 tot 8 uur per dag zonder onderbrekingen moeten slapen. Dit zal wonderen doen om je uitbraken van psoriasis te helpen voorkomen.
Het volgen van een goed slaapschema zal je immuunsysteem versterken, stress verlichten en je helpen je optimale gewicht te behouden. Dit alles samen heeft een zeer positief effect als het gaat om het op afstand houden van psoriasis.
We kunnen echter niet negeren dat de symptomen van psoriasis juist kunnen leiden tot slaapstoornissen. Pas daarom eenvoudige strategieën toe, zoals bijvoorbeeld:
- het dragen van geschikte nachtkleding.
- zorg voor een comfortabele omgeving in je slaapkamer.
- vermijd het gebruik van afleidende elementen in je slaapkamer zoals computers, mobiele telefoons en dergelijke.
Houd psoriasis op afstand met bovenstaande aanbevelingen. Zorg daarnaast dat je regelmatige medische controles hebt om de toestand van je aandoening te evalueren en om te horen over eventuele andere mogelijkheden die er zijn om het te behandelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Afifi, L., Danesh, M. J., Lee, K. M., Beroukhim, K., Farahnik, B., Ahn, R. S., … Liao, W. (2017). Dietary Behaviors in Psoriasis: Patient-Reported Outcomes from a U.S. National Survey. Dermatology and Therapy. https://doi.org/10.1007/s13555-017-0183-4
- Armstrong, A. W., Harskamp, C. T., Dhillon, J. S., & Armstrong, E. J. (2014). Psoriasis and smoking: A systematic review and meta-analysis. British Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/bjd.12670
- Chapman, A., & El Miedany, Y. (2017). Psoriasis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_4
- Menter, A., Gottlieb, A., Feldman, S. R., Van Voorhees, A. S., Leonardi, C. L., Gordon, K. B., … Bhushan, R. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 1. Overview of psoriasis and guidelines of care for the treatment of psoriasis with biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.039
- Basavaraj, K. H., Navya, M. A., & Rashmi, R. (2011). Stress and quality of life in psoriasis: An update. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2010.04844.x
- Gupta, M. A., Simpson, F. C., & Gupta, A. K. (2016). Psoriasis and sleep disorders: A systematic review. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2015.09.003