Vijf dingen die je ogen over je gezondheid vertellen
Ben jij je ervan bewust hoeveel je ogen over je gezondheid vertellen? Je ogen zeggen veel over je, zowel op emotioneel als op lichamelijk niveau. Ze zijn een weerspiegeling van je lichaam en geven weer hoe je ergens over denkt.
Misschien ben je al een paar keer naar je ogen in de spiegel gekeken. Misschien herinner je je nog hoe ze er die ochtend uitzagen toen je je niet goed voelde, of die keer dat ze er juist fantastisch uitzagen.
Irisdiagnostiek is een alternatieve geneeswijze die de patronen, kleuren en andere kenmerken van irissen bestudeert. Het doel is het vinden en interpreteren van de kenmerken van de irissen en het ontdekken van mogelijke ziekten. Elke patiënt is anders en wordt gediagnosticeerd op basis van de specifieke kenmerken van zijn of haar ogen.
Volgens Dr. Delia DeBuc zijn je ogen via het netvlies verbonden met je hersenen, omdat deze cellen gevoelig zijn voor licht. Ze komen samen en vormen de oogzenuw die naar de hersenen leidt.
Vijf dingen die je ogen over je gezondheid vertellen
1. Problemen met het zenuwstelsel
Heb je last van wazig zicht? Pijn? Zwelling? Het kan komen door oververmoeidheid of een andere onschuldige reden. Deze symptomen kunnen er echter ook op wijzen dat er iets mis is in het zenuwstelsel.
Bij multiple sclerose hebben de hersenen moeite om te communiceren met de ogen, waardoor er problemen met het gezichtsvermogen kunnen ontstaan. Patiënten kunnen ook last hebben van een brandend gevoel, jeuk en temperatuurveranderingen in het gebied.
2. Laat je schildklier nakijken
Uitpuilende ogen zijn geen goed teken. Dit kan gebeuren wanneer de schildklier ontregelt is en de spieren en weefsels in de ogen beïnvloedt. Hierdoor lijken je ogen groter. Als ze eenmaal zijn opgezwollen, kun je de volgende symptomen ervaren:
- pijn
- oogproblemen
- toename van het volume van de ogen
3. Hoge bloeddruk
Hoe kun je weten dat je een hoge bloeddruk hebt als je naar je ogen kijkt? De meeste mensen zullen dit niet kunnen waarnemen, maar het is altijd verstandig om je bloeddruk in de gaten te houden.
Het is erg belangrijk om naar je huisarts te gaan en je zo nodig te laten verwijzen naar een oogarts. Schade aan de ogen door een hoge bloeddruk is pas in een vergevorderd stadium te herkennen. De specialist kan met apparatuur echter wel al eerder afwijkingen in het netvlies vinden. Zo kun je tijdig maatregelen nemen.
4. Diabetische retinopathie
Een van de mogelijke oorzaken van blindheid is diabetische retinopathie. Dit ontstaat wanneer de bloedvaten beschadigd raken. Als het onbehandeld blijft, kan de patiënt blind worden. In de meeste gevallen heeft deze aandoening invloed op beide ogen.
5. Oxidatieve stress
Heb je wallen onder je ogen? Vermoeidheid, slaaptekort en het vasthouden van water zijn enkele van de redenen waarom de huid elasticiteit verliest. Hierdoor ontstaan wallen, rimpels en hangende oogleden onder de ogen.
Oxidatieve stress kan ontstaan door overmatige consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen die de cellen van het lichaam beschadigen. Daarnaast kan door een ongezond eetpatroon het cholesterolgehalte in je bloed erg hoog zijn. Het beste wat je kunt doen is de consumptie van junkfood, vetten en producten met een hoog suikergehalte verminderen.
Tips
- Laat je ogen minstens één keer per jaar controleren.
- Negeer ongemakken zoals brandend gevoel, jeuk, pijn of wazig zicht niet.
- Let op je dieet en eet biologische producten in plaats van ultrabewerkte voedingsmiddelen.
- Verminder de consumptie van alcoholische dranken en tabak.
- Slaap minstens 8 uur per dag.
- Doe een fysieke activiteit.
- Eet minstens vijf keer per dag kleine porties om het bloedglucosegehalte op peil te houden en gewichtstoename te voorkomen.
Je moet dus goed je voor je lichaam zorgen, want je goede of slechte gewoontes zullen voor een deel je gezondheid bepalen en je ogen zullen het je vertellen als het niet goed gaat.