Vijf behandelingen met kruiden tegen psoriasis

Symptomen van psoriasis zijn ongemakkelijk en kunnen verergeren zonder tijdige behandeling. Gelukkig kunnen sommige behandelingen met kruiden die plaatselijk opgebracht dienen te worden, helpen om het onder controle te houden.
Vijf behandelingen met kruiden tegen psoriasis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Behandelingen met kruiden tegen psoriasis die je plaatselijk moet aanbrengen, hebben de aandacht getrokken van veel patiënten die worstelen met de symptomen van psoriasis. Deze aandoening vereist echter professionele zorg. Maar deze natuurlijke alternatieven kunnen helpen de symptomen te verlichten.

Psoriasis is een auto-immuunziekte die de gezondheid van de huid aantast. Naar schatting treft het ongeveer 2% van de bevolking. In veel gevallen manifesteert het zich ook tegelijkertijd met de aandoening die we kennen als artritis psoriatica. 

Orale medicijnen en lichttherapie zijn enkele moderne manieren om met de symptomen om te gaan. Er is echter nog steeds meer onderzoek nodig om bewijs te vinden over de voordelen van behandelingen met planten.

Wat is psoriasis?

Psoriasis op de arm

Psoriasis is een chronische ziekte. Het veroorzaakt de snelle ophoping van huidcellen. Dit produceert op zijn beurt rode vlekken of korsten die ook gepaard kunnen gaan met pijn, kloven of bloeden, naast andere symptomen. Over het algemeen zijn er verschillende vormen van de ziekte. Deze omvatten:

 • artritis psoriatica
 • plaque psoriasis
 • psoriasis guttata
 • pustuleuze psoriasis
 • inverse psoriasis
 • erythrodermische psoriasis

De laatstgenoemde is een van de meest ernstige en zeldzame vormen.

Symptomen van psoriasis

De klinische manifestaties van psoriasis kunnen variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van het type en de evolutie van de ziekte. De getroffen gebieden zijn vaak de hoofdhuid, handen, ellebogen en nek. Op deze plekken kan het volgende zich onder andere ontwikkelen:

 • Roden en gezwollen plekken
 • Vervelling of witachtige korstjes
 • Droge en gebarsten huid die kan bloeden
 • Pijn rond de getroffen gebieden
 • Jeuk en branderig gevoel
 • Dikke nagels met kloven
 • Gevoelige en gezwollen gewrichten

We raden aan dat je ook leest:
Hoe kun je psoriasis behandelen

Vijf plaatselijke behandelingen met kruiden tegen psoriasis

Plaatselijke behandelingen met kruiden tegen psoriasis kunnen helpen de ontsteking en de schilfering te verminderen die door de ziekte worden veroorzaakt. In feite worden veel kruidenextracten gebruikt om geneesmiddelen voor hetzelfde doel te bereiden. Ontdek daarom deze behandelingen hier!

1. Aloëvera

Aloëvera tegen psoriasis

Aloëveragel heeft verzachtende eigenschappen die het ongemak van psoriasis kunnen helpen verminderen. Aloëvera is daarom ongetwijfeld een van de meest populaire plaatselijke behandelingen van psoriasis.

Door de kalmerende, antibacteriële en verfrissende eigenschappen is het namelijk een effectieve optie om irritatie, pijn en roodheid tot een minimum te beperken. Het bevordert zelfs de preventie van infecties.

Hoe gebruik je het

Het is het beste als je de aloëveragel drie keer per week lokaal gedurende drie tot vier weken aanbrengt. Als de symptomen aanhouden, stop dan een week en ga dan weer verder met de behandeling.

2. Kurkuma

Kurkuma tegen psoriasis

Kurkuma is een ontstekingsremmer die behoort tot dezelfde familie als gember. De werkzame stof die het bevat, curcumine, heeft positieve resultaten opgeleverd bij de behandeling van psoriasis. Dankzij het antibacteriële en kalmerende effect vermindert het namelijk risico op infecties en veracht het het branderige gevoel.

Hoe gebruik je het

Je kunt van de voordelen ervan genieten door middel van plaatselijke gels of preparaten. Een goede optie is bijvoorbeeld om kurkumapoeder te mengen met honing. Je kunt deze remedie gedurende drie tot vier weken achtereenvolgend gebruiken.

3. Oregon-druif

Oregon-druif tegen psoriasis

Oregon-druiven (Mahonia aquifolium) hebben ontstekingsremmende eigenschappen waardoor ze opvallen als plaatselijke behandeling met kruiden tegen psoriasis. Deze eigenschappen zouden huiduitslag en roodheid kunnen helpen verminderen.

Hoe gebruik je het

 • Je kunt deze plant eerst malen om een extract in poedervorm te krijgen.
 • Daarna kun je het toevoegen aan een vochtinbrengende crème.
 • Daarnaast kun je ook de gedestilleerde extracten van deze plant gebruiken voor je behandeling.

4. Goudsbloem

Goudsbloem als behandeling met kruiden tegen psoriasis

Vervelling en jeuk kunnen worden verminderd door het plaatselijk aanbrengen van goudsbloem. Goudsbloem is namelijk een ontstekingsremmende plant met vele voordelen voor de gezondheid van de huid.

Al honderden jaren wordt het gebruikt bij de behandeling van huidziekten. Het helpt namelijk bij het verlichten van symptomen zoals zwelling, roodheid en vervelling.

Hoe gebruik je het

Bijvoorbeeld een bad nemen met de infusie van deze plant zou kunnen helpen psoriasis te verlichten. Daarnaast kun je de extracten ook gebruiken in crèmes of oliën.

5. Kamille

Kamille als kruidenbehandeling

Het is geen geheim dat kamille al vele jaren dermatologisch wordt gebruikt. Kamille heeft namelijk ontstekingsremmende en verachtende eigenschappen. Daarom is het een ideale behandeling bij symptomen van psoriasis, eczeem en andere huidaandoeningen.

Hoe gebruik je het

De infusie kun je plaatselijk aanbrengen als een lotion. Je kunt ook de extracten van kamille en oliën gebruiken om crèmes te bereiden. Breng vervolgens kamille ideaal gesproken twee tot drie keer per dag aan op de getroffen huid.

Ben jij getroffen door de symptomen van psoriasis? Behalve dat je je arts bezoekt, aarzel niet om deze plaatselijke behandelingen met kruiden tegen psoriasis te proberen. In geval van negatieve effecten moet je echter onmiddellijk stoppen met het gebruik van deze middelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Herman, A., & Herman, A. P. (2016). Topically used herbal products for the treatment of psoriasis – Mechanism of action, drug delivery, clinical studies. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-0042-115177
 • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., Mukherjee, K., & Harwansh, R. K. (2013). Phytochemical and Therapeutic Profile of Aloe vera. Journal of Natural Remedies. https://doi.org/10.18311/JNR/2014/84
 • Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: a brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia : Organo Ufficiale, Società Italiana Di Dermatologia e Sifilografia.
 • Shishodia, S. (2013). Molecular mechanisms of curcumin action: Gene expression. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1041
 • Thangapazham, R. L., Sharma, A., & Maheshwari, R. K. (2007). Beneficial role of curcumin in skin diseases. Advances in Experimental Medicine and Biology. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
 • Gulliver, W. P., & Donsky, H. J. (2005). A report on three recent clinical trials using Mahonia aquifolium 10% topical cream and a review of the worldwide clinical experience with Mahonia aquifolium for the treatment of plaque psoriasis. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/01.mjt.0000174350.82270.da
 • Akhtar, N., Zaman, S. U., Khan, B. A., Amir, M. N., & Ebrahimzadeh, M. A. (2011). Calendula extract: Effects on mechanical parameters of human skin. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research.
 • Matricaria chamomilla (German chamomile). (2008). Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1177/0081175015581379

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.