Vier "vreemde" tips om beter te slapen
Als jij een van die mensen bent die problemen heeft met slapen, heb je waarschijnlijk al bijna alles geprobeerd: thee, smoothies, medicatie, een ergonomisch kussen etc.
Er worden je zeer veel manieren aangeboden om beter te slapen. Je leest voortdurend over nieuwe tips om slaapproblemen tegen te gaan. Vandaag geven we je echter vier effectieve manieren waarvan men wetenschappelijk heeft aangetoond dat ze je helpen bij het slapen. Wat heb je te verliezen?
1. De juiste temperatuur voor een betere slaap
Verschillende studies hebben aangetoond dat de ideale temperatuur om te slapen tussen de 15 en de 20 graden Celsius ligt. Als de temperatuur in de slaapkamer hiervan afwijkt, zullen we problemen met slapen beginnen ondervinden.
De University of California Berkley heeft bijvoorbeeld uit een vijfjarige studie kunnen concluderen dat een lagere temperatuur in de slaapkamer er inderdaad voor zorgde dat de deelnemers zich beter ontspanden en dat de kwaliteit van hun slaap beter was. Vreemd genoeg denken vele mensen dat we ons in de winter juist warm en gezellig moeten toedekken met lakens en dekens.
Het meest ideale is je slaapkamer op een constante temperatuur te houden die niet hoger dan 20 graden Celsius ligt. En een beetje lager is zelfs nog beter. Vooral in de zomer kan dit moeilijk zijn. Probeer echter vandaag al de temperatuur in je slaapkamer te verlagen en je zal snel de resultaten zien.
2. Slaap met één voet onder de lakens uit
Verrast? Het is echt waar! Vele mensen doen dit trouwens al zonder dat ze weten waarom. Een studie gepubliceerd in Science of Us verklaart dit:
- Wanneer we in een diepe slaap verkeren, verlaagt onze lichaamstemperatuur enkele graden.
- Wanneer dit niet gebeurt, zullen we last hebben van slapeloosheid. De lichaamstemperatuur blijft dan stabiel, waardoor we ons rusteloos zullen voelen.
- Onze voeten zijn de beste regulatoren van onze lichaamstemperatuur. Om te ontspannen kan je dus je voet onder de lakens uitsteken om af te koelen. Je lichaamstemperatuur zal op die manier verlagen en je zal beter slapen. Deze tip zal je bijna nooit teleurstellen!
3. De voordelen van het slapen op je linkerzij
We hebben in andere artikelen reeds aangehaald dat het voordelig is om op je linkerzij te slapen. Het is erg effectief en gezond. Lees waarom:
- Vele van onze organen voeren hun functies het beste uit tijdens de nacht, zoals ons lymfatisch stelsel. Het is tijdens deze uren dat het ons lichaam zuivert, draineert en verlucht. Op je rechterzij slapen maakt deze processen moeilijker, met als gevolg dat we minder diep en gezond zullen slapen.
- Je vertering verloopt ook beter wanneer je op je linkerzij slaapt. Je maag kan beter zijn functies uitvoeren in deze positie, zonder dat je je zwaar en opgeblazen zult voelen.
Lees ook:
Wat je slaaphouding over je zegt
4. Zet elektronische apparaten 2 uur voor het slapen gaan uit
Vele mensen gaan slapen met hun mobiele telefoon of laptop in de hand. Ze checken nog even sociale-netwerksites, praten met vrienden en familie en zetten hun apparaten pas af net voor ze gaan slapen.
Doe jij dit ook? Volgens de Foundation for Geoenvironmental Health werken onze organen door elektrische impulsen. Wanneer we ze blootstellen aan artificiële elektrische impulsen kunnen we last krijgen van volgende symptomen:
- Slapeloosheid
- Veranderingen in biologische ritmes
- Ochtendmoeheid
- Gebrek aan concentratie tijdens de dag
Houd deze simpele tip vanaf nu dus in gedachten. Om beter te kunnen slapen zet je je computer, mobiele telefoon en televisie minstens twee uur voor het slapen gaan uit. Misschien ben je het gewend om in bed naar een film of een serie te kijken, maar als je last hebt van slapeloosheid doe je er goed aan deze gewoonte te veranderen.
Twee uur voor het slapen gaan zet je alle apparaten uit en neem je een warme, ontspannende douche. Kies nadien een goed boek en lees rustig. De slaap zal je dan rustig aan overvallen en voor je het goed en wel beseft zal je merken dat je ogen zullen dichtvallen en dat je zal dromen over het plot van je boek.
Kan je iets beters bedenken? Probeer vandaag nog onze tips om beter te slapen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Okamoto-Mizuno K, Mizuno K. Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of Physiological Anthropology. 2012.
- Obradovich N, Migliorini R, Mednick SC, Fowler JH. Nighttime temperature and human sleep loss in a changing climate. Sci Adv. 2017;
- Ko Y, Lee JY. Effects of feet warming using bed socks on sleep quality and thermoregulatory responses in a cool environment. J Physiol Anthropol. 2018;