Vier voordelen van prenatale massage
Net als elke andere massage, streeft prenatale massage naar ontspanning van lichaam en geest, pijnverlichting en het beter laten voelen van een zwangere vrouw. Ben jij je al bewust van de voordelen ervan?
Prenatale massage
Het enige verschil tussen een reguliere en prenatale massage is dat deze laatste geschikt is voor zwangere vrouwen. Dit soort massage houdt dus rekening met de eigenaardigheden en veranderingen die optreden bij zwangere vrouwen. Daarom past de masseur de technieken daarop aan.
Dit betekent dat de prenatale masseur er rekening mee houdt dat tijdens de zwangerschap het zwaartepunt verschuift, waardoor de nek, rug en schouders zwaarder worden belast. Hetzelfde geldt voor de onderrug, die in die maanden meer gespannen is vanwege gewichtstoename.
Over het algemeen is het doel van prenatale massage om deze spieren en lichaamsdelen te verlichten om pijn en ongemak te verminderen. Ook is het, net als elke andere massage, bedoeld om je beter te laten voelen, je te ontspannen en stress en spanning los te laten.
De voordelen van prenatale massage
1. Het verlaagt stress en angstniveaus
Verschillende onderzoeken hebben de doeltreffendheid van prenatale massage met betrekking tot het verminderen van stress en angstniveaus bij zwangere vrouwen kunnen verifiëren. Zwangere vrijwilligers die gedurende vijf weken een prenatale massage van twintig minuten kregen, meldden inderdaad minder stress vanaf de eerste sessie.
De groep zwangere vrouwen die deze massages kreeg, gaf aan dat hun stemming was verbeterd, dat hun angstniveaus lager waren en dat ze rustiger sliepen. Deze voordelen worden ook geassocieerd met minder depressies na de bevalling.
We raden ook aan om te lezen:
Op je zij slapen vermindert het risico op een doodgeboorte
2. Het vermindert rugpijn
Een van de meestvoorkomende klachten tijdens de zwangerschap is rug- en onderrugpijn. Gewichtstoename en de druk van de baby kunnen namelijk de spieren belasten, waardoor zwangere vrouwen last hebben van pijn.
Ook zorgt de ontwikkeling van de baby ervoor dat de baarmoeder groter wordt en het zwaartepunt verschuift. Daardoor verandert de houding van zwangere vrouwen. Als gevolg daarvan worden de rug- en onderrugspieren overbelast.
In die zin kunnen prenatale massages helpen overmatige belasting van deze spieren te verminderen en ze te ontspannen. Sommige onderzoeken tonen aan dat de toepassing van dit type massage kan helpen bij het verminderen van pijn in de onderrug.
3. Het helpt pijn in de voeten en benen te verminderen
Net als lage rugpijn, hebben veel zwangere vrouwen ook last van pijnlijke benen en voeten. Dit komt vooral veel voor in het derde trimester. Tijdens de zwangerschap neemt de bloedstroom namelijk toe en de gewichtstoename vernauwt de aderen en slagaders. Dit beïnvloedt vervolgens de bloedstroom.
Als je de vochtretentie en vermoeidheid toevoegt, die zo kenmerkend zijn bij een zwangerschap, is het normaal dat zwangere vrouwen last hebben van vermoeide benen en zelfs krampen. Om dit ongemak te voorkomen, is het het beste om de normale hydratatieniveaus te handhaven en te lopen om een zittende levensstijl te voorkomen.
Artsen raden ook aan om ontspanningstechnieken te oefenen en de aangetaste spieren te strekken. In die zin helpt prenatale massage om problemen te verminderen. Dit komt omdat ze zorgen voor algemene ontspanning van alle spieren en ook van de beenspieren.
4. Prenatale massages verminderen het risico op vroeggeboorte
Depressie en angst tijdens de zwangerschap kunnen gepaard gaan met een hoger risico op foetale activiteit en voortijdige bevalling. Sommige onderzoeken tonen aan dat prenatale massages cortisolspiegels kunnen verlagen. Dit kan gelukkig leiden tot verminderde stress- en angstniveaus en verlicht het depressie (link naar Engels artikel).
Depressieve zwanger vrouwen die prenatale massages kregen toonden minder foetale activiteit en een verminderd aantal voortijdige bevallingen. Daarnaast zijn de voordelen niet beperkt tot de toekomstige moeder. De pasgeborenen van moeders die prenatale massages kregen hadden ook lagere cortisolspiegels!
Ook interessant om te lezen:
Tips om een postnatale depressie te beheersen
Voorzorgsmaatregelen met betrekking tot prenatale massage
Hoewel prenatale massages veel voordelen hebben en vrijwel geen gezondheidsrisico’s opleveren, raden artsen ze in veel gevallen toch niet aan:
- Bij meervoudige of risicovolle zwangerschappen.
- Bij zwangere vrouwen met hypertensie of zwangere vrouwen met hart- of stollingsproblemen.
- Als er vaginale bloedingen zijn of als er sprake is van placenta-abruptie.
- Als er sprake is van braken, koorts of diarree.
Daarom, als je op het punt staat om te beslissen of je wel of geen prenatale massage zou willen nemen, moet je eerst je arts raadplegen of het een goed idee is in jouw specifieke geval. Vraag naar de beste soort massage die je zou moeten nemen en op welke plekken de massage gedaan zou moeten worden.
Raadpleeg ook altijd een specialist op het gebied van dit soort massages. Alleen een specialist weet hoe de massage uitgevoerd moet worden, op welke plekken, welke druk moet worden uitgeoefend en in welke positie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Tiffany Field, “Pregnancy and labor massage”, Expert Rev Obstet Gynecol. 2010 Mar; 5(2): 177–181.
- Grote NK, Bridge JA, Gavin AR, Melville JL, Iyengar S, Katon WJ. “A Meta-analysis of Depression During Pregnancy and the Risk of Preterm Birth, Low Birth Weight, and Intrauterine Growth Restriction”. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(10):1012–1024. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2010.111
- Tiffany Field et al. “Massage therapy reduces pain in pregnant women, alleviates prenatal depression in both parents and improves their relationships”, Journal of Bodywork and Movement Therapies (2008) 12, 146–150
-
T. Field, M. Hemandez-Reif, S. Hart, H. Theakston, S. Schanberg & C. Kuhn (1999) “Pregnant women benefit from massage therapy”, Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 20:1, 31-38, DOI: 10.3109/01674829909075574