Vier oorzaken en vijf symptomen van leverfalen
Leverfalen treedt op wanneer je lever het vermogen verliest om op een regelmatige en juiste manier te werken. Het is een probleem dat zich progressief ontwikkelt. Als gevolg daarvan raakt de lever ernstig beschadigd.
Maar de ontwikkeling van deze kwaal gebeurt niet plotseling of onmiddellijk. Het ontwikkelt zich daarentegen over een periode van maanden en jaren.
In het algemeen bestaan er twee soorten leverfalen: de acute en de chronische vorm.
- Bij de acute vorm worden de functies van de lever sneller aangetast.
- De problemen bij chronisch leverfalen treden veel trager op. Ze kunnen al een hele tijd bestaan voordat je het merkt.
Oorzaken van leverfalen
De meeste ernstige ziekten hebben meerdere oorzaken. Hetzelfde geldt dus ook voor het falen van de lever. We geven je in dit artikel een overzicht van de voornaamste oorzaken. Bekijk deze goed en check of jij een risico loopt op deze aandoening.
Stel je vast dat er inderdaad een mogelijkheid is dat je lijdt aan problemen van de lever, raadpleeg dan je arts om elke twijfel weg te nemen.
Dit zijn de oorzaken die het meest voorkomen:
1. De aanwezigheid van bepaalde virussen
Gedurende de dag komen we in contact met een grote hoeveelheid elementen en gifstoffen. Ze kunnen onze lever beschadigen.
Sommige elementen zijn virussen die we op kunnen lopen vanuit verschillende bronnen. De virussen die de meeste schade veroorzaken aan de gezondheid van de lever zijn het eenvoudige herpesvirus en hepatitis A, B en E.
2. Overmatig gebruik van medicatie
De juiste medicatie op het juiste moment verschaft ons lichaam ongetwijfeld dat wat het nodig heeft om gezond te zijn. Maar wanneer je meer inneemt dan de geschikte dosis of medicatie neemt die je niet nodig hebt, dan kan dit leiden tot leverfalen.
Dit zijn enkele soorten medicatie waarmee je vooral voorzichtig mee moet omgaan:
- Niet steroïde ontstekingsremmers
- Anti-epileptica
- Antibiotica
- Voorbehoedsmiddelen
Veel mensen verhogen de dosis of nemen hun medicatie vaker dan nodig. Ze doen dit omdat ze het gevoel hebben dat de medicijnen niet zo doeltreffend werken als ze zouden willen.
Voordat je deze beslissing neemt, moet je echter advies vragen aan je arts. Check of het noodzakelijk is dat je iets verandert. Want misschien heeft het alleen te maken met het feit dat jij zelf geen verschil merkt.
3. Schadelijke voeding
Regelmatig eten we bepaalde voedingsmiddelen die kleine hoeveelheden gifstoffen bevatten. Daarom is het belangrijk dat je aandachtig bekijkt welke voedingsmiddelen ervoor zorgen dat je je slecht voelt. Probeer dus om voor een evenwichtig dagelijks voedingspatroon te zorgen.
- Een voorbeeld van één van de meest gewone voedingsmiddelen die kleine hoeveelheden gifstoffen bevatten zijn champignons.
- Als je dit vaak eet en medicatie neemt of drager bent van één van de eerder vermelde virussen, dan stijgt de kans op leverfalen.
4. Te veel alcoholgebruik
De laatste oorzaak van leverfalen is het overmatig gebruik van alcohol. We weten al dat we het gebruik van alcohol zoveel mogelijk moeten beperken. Maar de realiteit is dat we dat niet altijd doen.
Iemand die meerdere keren per week alcohol drinkt, zet ongetwijfeld zijn lever onder druk en verhoogt het risico op leverfalen.
- Het beste is om nooit meer dan twee glazen alcohol per dag te drinken.
- Heb je dat toch al gedaan of ben je van plan om meer te drinken, drink dan twee glazen water voor elk drankje met alcohol dat je neemt.
Symptomen van leverfalen
Je hebt nu een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van leverinsufficiëntie. Tijd om te ontdekken wat de symptomen van deze aandoening zijn.
Belangrijk is dat je beseft dat de symptomen pas optreden nadat de lever al aanzienlijk beschadigd is. Want in de beginfase van deze aandoening is het meestal moeilijk om de diagnose te stellen.
Dit zijn de symptomen die het meest voorkomen:
1. Verandering van de huidskleur
Wanneer je leverfalen hebt, dan wordt de kleur van je huid lichtgeel. Dit is te wijten aan een overmatige opstapeling van bilirubine in de huid.
Aangezien de lever er niet in slaagt om bilirubine te verwerken, stapelt het zich op in het bloed en in het pigment onder de huid.
2. Buikpijn
Het maakt niet uit wat de oorzaak is van de leverschade. Maar één van de meest voorkomende symptomen is buikpijn.
Gewoonlijk is dit een gevolg van een ontsteking van de lever. De lever wordt dan heel gevoelig.
3. Indigestie
Wanneer de schade aan de lever zich ontwikkelt en de lever ernstig beschadigd raakt, dan stopt dit orgaan met het produceren van gal. Gal speelt een belangrijke rol in het verteringsproces. Dit feit is dus belangrijk want het stoppen van de galproductie heeft gevolgen voor het lichaam.
Wanneer gal niet correct wordt geproduceerd, worden voedingsmiddelen niet verteerd zoals ze zouden moeten zijn en krijg je last van indigestie.
4. Een bleke stoelgang
Gal is dus bepalend voor het verteringssysteem. Maar het is ook verantwoordelijke voor de bruine kleur van de stoelgang. Dat is de normale kleur als het lichaam gezond en correct werkt.
Maar soms heeft de stoelgang een witte of een erg lichte kleur. Dan moet je laten controleren of je lever nog steeds goed werkt.
Wanneer de lever het moeilijk heeft en de productie van gal wordt beperkt, dan kan je veranderingen in de kleur van de stoelgang vaststellen.
5. Geelzucht
Geelzucht is een ziekte waarbij er geen twijfel meer bestaat over of je lever niet goed werkt.
Wanneer je deze aandoening hebt, dan wordt je huidskleur geel. Het wit van de ogen krijgt ook een geelachtige kleur.
Zodra je weet dat je lijdt aan leverfalen, dan moet je zorgen voor een goede behandeling. Op die manier zal je complicaties vermijden. De behandeling hangt af van de oorzaak en van de symptomen die je vertoont. Maar het belangrijkste is dat je precies doet wat de arts adviseert.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Shah NJ, John S. Acute Liver Failure. [Updated 2019 Nov 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482374/
- Rodés Teixidor, Joan (2007). Ictericia y colestasis. Síntomas gastrointestinales frecuentes, capítulo 10, 183 – 194. aegastro.es/sites/default/files/archivos/ayudas-practicas/10_Ictericia_y_colestasis.pdf
- Stanford Children’s health. Características comunes de las enfermedades hepáticas. stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=caractersticascomunesdeenfermedadeshepticas-85-P03757
- J. Jiménez Gómez., M. Begoña Polo, E. Donat Aliaga. Fallo hepático agudo. aeped.es/sites/default/files/documentos/fallo_hepatico.pdf
- P. Salinas. Acolia: Causas, Fisiopatología y Tratamiento. lifeder.com/acolia/
- Manka P, Verheyen J, Gerken G, Canbay A. Liver Failure due to Acute Viral Hepatitis (A-E). Visc Med. 2016;32(2):80–85. doi:10.1159/000444915
- Lee WM. Drug-induced acute liver failure. Clin Liver Dis. 2013;17(4):575–viii. doi:10.1016/j.cld.2013.07.001
- Mellinger JL. Epidemiology of Alcohol Use and Alcoholic Liver Disease. Clin Liver Dis (Hoboken). 2019;13(5):136–139. Published 2019 May 31. doi:10.1002/cld.806