Vier natuurlijke remedies voor laryngitis

Laryngitis wordt gekenmerkt door het veroorzaken van heesheid, keelpijn en droge hoest. Het wordt normaal veroorzaakt door een ontsteking van de stembanden of door infecties. Kun je het bestrijden met natuurlijke remedies? Ontdek het in dit artikel.
Vier natuurlijke remedies voor laryngitis
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 07 oktober, 2022

Natuurlijke remedies voor laryngitis zijn therapeutische opties die kunnen dienen als aanvulling (secundaire behandelingen) voor de symptomen van deze aandoening. Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd, de stembanden of de stembox, die zich in het voorste deel van de keel bevinden.

Het wordt veroorzaakt door overmatig gebruik van de keel, irritatie of een infectie in het gebied. Het belangrijkste symptoom is een vervorming van de stem of heesheid, maar het kan ook problemen met slikken, keelpijn, droge hoest en een droog gevoel in de keel veroorzaken, naast andere ongemakken.

Over het algemeen worden niet-ernstige gevallen vanzelf beter binnen ongeveer een week. Het is echter belangrijk om enkele natuurlijke remedies te proberen die de symptomen helpen kalmeren. Het is net zo belangrijk om op mogelijke complicaties te letten, daar je mogelijk een arts moet raadplegen.

4 natuurlijke remedies voor laryngitis

Volgens informatie van de Mayo Clinic (link in het Engels) kan laryngitis acuut zijn als het van korte duur is. Het kan echter ook een chronisch probleem zijn als het lang duurt. In het laatste geval moet je je arts raadplegen voor andere tests, omdat dit kan duiden op een niet-gediagnosticeerde aandoening die meer zorg vereist.

Niet-ernstige gevallen worden meestal veroorzaakt door veelvoorkomende virale infecties of te veel vocale inspanning. Sommige natuurlijke remedies kunnen je dan echter helpen. Als je twijfelt, overleg dan eerst met je arts voordat je ze probeert. Laten we eens vier opties bekijken.

1. Verse knoflook met honing

Vier natuurlijke remedies voor laryngitis

Verse knoflook met honing is een van de natuurlijke remedies die je kunt gebruiken om laryngitis te bestrijden. Hoewel er geen bewijs is dat deze combinatie laryngitis verlicht, zijn er individuele onderzoeken die de voordelen ervan tegen infecties en irritatie aantonen.

Een bespreking van onderzoeken (link in het Engels) gepubliceerd in Avicenna Journal of Phytomedicine geeft aan dat knoflook antibacteriële, ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen heeft, die nuttig kunnen zijn voor luchtweginfecties.

Tegelijkertijd suggereren bronnen (link in het Engels) zoals de Canadian Family Physician dat honing kan helpen bij het verlichten van hoest bij kinderen ouder dan een jaar, wat dus ook de symptomen van laryngitis zou kunnen verlichten.

Zorg er echter voor dat je het niet aan baby’s jonger dan 12 maanden geeft, vanwege de lage immuniteit tegen bacteriën zoals Clostridium botulinum, dat kinderbotulisme kan veroorzaken.

Hoe deze remedie voor laryngitis te bereiden

Je hoeft alleen maar een teentje knoflook te persen en te mengen met een theelepel biologische honing. Je kunt deze remedie één of twee keer per dag innemen.

2. Gorgelen met zout water

Een traditionele remedie tegen keelproblemen zoals laryngitis is gorgelen me zout water. Volgens populaire literatuur is het een handig mengsel om irritatie te verminderen. Zoals aangegeven door de National Health Servie (NHS), is dit echter geen goede optie voor kinderen.

Hoe deze remedie voor laryngitis te bereiden

 • Voeg eerst een theelepel zout (2 gram) toe aan een glas water en roer dit goed.
 • Gorgel er dan mee gedurende twee tot drie minuten. Slik het niet door.
 • Herhaal de remedie twee keer per dag.

3. Inhaleer eucalyptusdamp in

Een eenvoudige remedie die nuttig kan zijn om laryngitis en de symptomen ervan te verlichten, is het inademen van eucalyptusdampen. Het is zelfs een remedie die ook kan helpen bij het verlichten van griep- en verkoudheidsverschijnselen en keelpijn, volgens een bespreking gepubliceerd (link in het Engels) in Flavour and Fragrance Journal.

Hoe deze remedie voor laryngitis te bereiden

 • Het enige dat je hoeft te doen is 10 druppels eucalyptusolie aan kokend water toe te voegen.
 • Giet vervolgens het water in een grote kom, houd je hoofd er boven en bedek deze met een handdoek.
 • Inhaleer de stoom gedurende 5 minuten.
Stomen boven water met eucalyptusolie

4. Gorgelen met appelazijn als remedie tegen laryngitis

Formules met appelazijn hebben diverse toepassingen in de traditionele geneeskunde, hoewel er een gebrek aan bewijs is om de veiligheid en de efficiëntie te bewijzen. Gorgelen is echter normaal gesproken veilig en kan nuttig zijn dankzij de antimicrobiële eigenschappen van appelazijn.

Hoe deze remedie voor laryngitis te bereiden

 • Doe eerst een eetlepel biologische appelazijn in een glas warm water.
 • Gorgel dan met dit mengsel gedurende twee of drie minuten en spuug het dan uit.
 • Gebruik deze remedie twee keer per dag totdat je je beter voelt.

Wat kan nog meer helpen bij het behandelen van laryngitis?

Naast de remedies die we noemden, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om laryngitis te verlichten. Volgens een artikel gepubliceerd in het National Center for Biotechnoligy Information, kunnen dit de volgende dingen zijn:

 • Je stem laten rusten en overmatige inspanning vermijden.
 • Irriterende stoffen zoals alcohol, tabak en cafeïne vermijden.
 • Zorgen voor de inname van meer vloeistoffen.
 • Pittig en vet voedsel vermijden.

Gebruik geen antibiotica tenzij een arts deze voorschrijft. Zelfmedicatie kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Tot slot is het belangrijk om te benadrukken dat elk teken van complicaties door een professional moet worden behandeld. Een arts is de enige die kan bepalen of andere behandelingsopties nodig zijn. Onthoud dit goed!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
 • DeGeorge KC, Ring DJ, Dalrymple SN. Treatment of the Common Cold. Am Fam Physician. 2019 Sep 1;100(5):281-289.
 • Gao Y, Kuok KI, Jin Y, Wang R. Biomedical applications of Aloe vera. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(sup1):S244-S256. doi:10.1080/10408398.2018.1496320
 • Goldman RD. Honey for treatment of cough in children. Can Fam Physician. 2014;60(12):1107–1110.
 • Gupta, G., & Mahajan, K. Acute Laryngitis. StatPearls Publishing. 2022. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534871/
 • Hubbert M, Sievers H, Lehnfeld R, Kehrl W. Efficacy and tolerability of a spray with Salvia officinalis in the treatment of acute pharyngitis – a randomised, double-blind, placebo-controlled study with adaptive design and interim analysis. Eur J Med Res. 2006 Jan 31;11(1):20-6.
 • McKay DL, Blumberg JB. A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytother Res. 2006;20(8):619-633. doi:10.1002/ptr.1936
 • MayoClinic. Laringitis. 2022. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262
 • National Health Service. Laringitis. https://www.nhs.uk/conditions/laryngitis/
 • Ruiz A, Ruiz J, Brito m, Navarro R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Canarias médica y quirúrgica. 2012; 9(27): 42-50.
 • Ruiz Caubín, A. F., Ruiz Caballero, J. A., Brito Ojeda, M. E., & Navarro García, R. Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Universidad de las Palmas de Gran Canaria. 2012. Retrieved from https://accedacris.ulpgc.es/handle/10553/7903
 • Taheri, J. B., Azimi, S., Rafieian, N., & Zanjani, H. A. Herbs in dentistry: Herbs in dentistry. International Dental Journal, 2011: 61(6), 287–296. doi:10.1111/j.1875-595X.2011.00064.x
 • Villalobos J, Pacheo D, Ramos M. Las especies del género” Allium” con interés medicinal en Extremadura. Medicina naturista. 2008; 2(1): 3-8. 
 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.