Vier natuurlijke producten tegen haarverlies
Haar is een groot onderdeel van de fysieke aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen. De meeste van ons zijn voortdurend op zoek naar manieren om ons haar te doen stralen of meer volume te creëren. Het haar heeft namelijk een grote impact op ons voorkomen, maar ook op ons zelfvertrouwen.
Veel mensen moeten in realiteit echter vechten tegen haarverlies, een van de meest voorkomende haarproblemen, maar ook een van de moeilijkst behandelbare. Gelukkig bestaan er enkele natuurlijke producten tegen haarverlies.
Je leest er alles over in dit artikel!
Waarom verlies je je haar?
Er wordt geschat dat een volledig gezonde schedel op elk moment ongeveer 100.000 haren heeft en elke dag ongeveer 50 tot 100 haren verliest. Wanneer je denkt dat jij meer haren verliest dan dat, dan is het misschien tijd om in actie te komen en het probleem te behandelen. Wanneer je te lang wacht, kan haarverlies namelijk leiden tot kaalheid.
Veel mensen hebben last van haarverlies. Het probleem kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Enkele van de voornaamste oorzaken van haarverlies zijn:
- Het milieu
- Ouder worden
- Stress
- Overmatig gebruik van tabaksproducten
- Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen
- Een onbalans in je hormonen
- Genetische factoren
- Een infectie van de schedel
- Het gebruik van bepaalde chemische producten
- Auto-immuunziektes, polycysteus-ovariumsyndroom, ijzertekort en ander chronische aandoeningen
Lees meer:
Hoe kunnen hormonen je gewicht beïnvloeden?
Er zijn vandaag de dag ontelbare producten verkrijgbaar om mensen die last hebben van haarverlies te helpen. Die kunnen voorkomen dat het probleem nog erger wordt en zouden zelfs de voormalige schoonheid van je haar terugbrengen.
Het is echter niet nodig om je volledige maandloon aan dure en tijdrovende behandelingen uit te geven. In de plaats daarvan kan je natuurlijke producten tegen haarverlies gebruiken die hetzelfde resultaat hebben: een volle, gezonde en gladde haardos.
Probeer deze 4 natuurlijke producten tegen haarverlies
1. Etherische oliën
Je hoofdhuid en haar met bepaalde etherische oliën masseren is een goede manier om dit probleem te verhelpen. De oliën verbeteren namelijk de bloedtoevoer naar de haarzakjes en versterken de haarwortels.
Oliën die je voor dit doeleinde kan gebruiken zijn onder andere kokosolie, amandelolie, olijfolie, wonderolie en rozemarijnolie.
Gebruikswijze
- Een optie is om een combinatie te bereiden van rozemarijnolie met een van de bovengenoemde oliën. Rozemarijnolie versnelt namelijk het hele proces en heeft een wonderbaarlijk effect op je haar.
- Breng de olie aan op je hoofdhuid en masseer zachtjes. Gebruik daarbij een klein beetje druk met je vingers.
- Wanneer je deze behandeling één of twee keer per week toepast, zal je de beste resultaten krijgen.
2. Fenegriek
Fenegriek is erg populair geworden in de afgelopen jaren en dat dankzij de doeltreffendheid in het gevecht tegen haarverlies. De zaden van de fenegriek bevatten oestrogeen en andere componenten die vergelijkbaar zijn met het vrouwelijke hormoon.
Daardoor kunnen ze dus de haargroei stimuleren en de haarfollikels aansterken. De plant bevat ook proteïnen en nicotinezuur die evenzeer je haar kunnen doen groeien.
Gebruikswijze
- Voeg wat zaden van de fenegriek aan een kopje water toe en laat ze een nachtje trekken.
- ‘s Ochtends zijn de zaadjes veel zachter, waardoor je ze tot een homogene massa kan pureren.
- Breng de pasta aan op je haar en hoofdhuid, bedek je hoofd met een plastic kapje en laat het middel zo’n veertig minuten inwerken.
- Herhaal dit proces gedurende een maand lang elke dag.
3. Uiensap
Uiensap bevat een grote hoeveelheid zwavel en kan daarom helpen om de bloedcirculatie naar de follikels te verbeteren, deze opnieuw op te bouwen en elke vorm van ontsteking te verminderen. Dit sap bevat ook antibacteriële eigenschappen die tegen bepaalde hoofdhuidinfecties die haarverlies veroorzaken vechten.
Gebruikswijze
- Rasp een ui en pers het sap eruit. Breng dit sap rechtstreeks aan op de hoofdhuid. Laat het vervolgens dertig minuten intrekken, alvorens je haar voldoende uit te wassen om onaangename geurtjes te voorkomen.
- Een andere optie is het mixen van drie eetlepels uiensap met twee eetlepels aloë veragel. Breng dit mengsel aan op je hoofdhuid en laat het een half uurtje intrekken alvorens je haar uit te spoelen.
4. Bieten
Bieten zijn niet alleen een goede keuze voor je lichaam, maar ook voor je haar. Bietensap kan een gezonde haargroei stimuleren en haarverlies vertragen. Deze knollen bevatten koolhydraten, proteïnen, kalium, fosfor, calcium en vitamine B en C. Al deze bestanddelen zijn onmisbaar voor gezond en sterk haar.
Lees ook:
De onbekende voordelen van bietensap
Gebruikswijze
- Begin met voldoende bietensap aan je voedingspatroon toe te voegen. Je kan bietensap ook combineren met andere sappen, zoals bijvoorbeeld sap van spinazie, sla, luzerne, wortel, veenbes en andere.
- Voor je haar kan je het beste bieten koken, pureren en ze mixen met een beetje henna. Wanneer het een gladde pasta vormt, breng je deze aan op je hoofdhuid en laat je het zo’n twintig minuten intrekken alvorens je haar grondig uit te spoelen. Het is wel belangrijk te melden dat bietensap de kleur van je haar kan veranderen. Dit kan natuurlijk ook positief zijn. Zo kan je namelijk die paar grijze haartjes verbergen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- NCBI. (2013). Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22517595
- MEDIZIN, K., Schoen, C., Bielfeldt, S., & Reimann, J. (2006). Fenugreek+micronutrients: Efficacy of a food supplement against hair loss. Kosmetische Medizin (Vol. 27).
- NCBI. (2002). Onion juice (Allium cepa L.), a new topical treatment for alopecia areata. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12126069
- NCBI. (2015). The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/