Vier manieren om wilskracht te vergroten
Er zijn tijden wanneer een uitdaging groter lijkt te zijn dan het in werkelijkheid is. Dit leidt tot negatieve gedachten en we geven op zelfs voordat we de uitdaging werkelijk aangaan. Er zijn echter manieren om wilskracht te vergroten.
Angst is natuurlijk en er is geen manier om er vanaf te komen, maar er kan wel iets aan gedaan worden. Dat ‘iets’ is je zenuwen onder controle houden. Dit is geen gemakkelijke taak. Het is echter niet onmogelijk.
Hoe kun je je wilskracht versterken?
Dat zijn de momenten waarop wilskracht, ook wel bekend als zelfdiscipline, heel belangrijk wordt. Hieronder beschrijven we enkele stappen die je moet nemen om je wilskracht en denkwijze te versterken.
1. Denk en doe
“Controle is macht.” Dit citaat komt uit de bekroonde film Schindler’s List, geregisseerd door Steven Spielberg. Het legt het beste uit wat we hierboven beschreven hebben.
We hebben wilskracht nodig om dat te kunnen bereiken wat onmogelijk lijkt.
Het gaat er niet alleen om dat we onszelf overtuigen, het gaat er ook om dat we het doen. Er zit een grote kloof tussen de capaciteit om te beslissen en om te implementeren. Het is heel moeilijk om te bereiken wat we willen doen als het één geen relatie heeft met het ander.
Bekijk dit artikel eens: Je lichaam kan je helpen om je angsten te overwinnen
2. Stop nooit met geloven
Wilskracht is niet synoniem met koppigheid. Het gaat ook niet over zonder een plan vooruit gaan om een taak te voltooien, noch om het herhalen van onze fouten.
Wilskracht is het accepteren van veranderingen en het aanpassen aan nieuwe dingen. Het gaat over het begrijpen dat niet alles de resultaten oplevert die we verwachten en dat we evengoed altijd moeten doorgaan.
Het is normaal dat mensen handelen in de hoop dat ze in de nabije toekomst een beloning krijgen. Maar wat ons op de lange termijn echt zal bevredigen is te handelen om vooruit te komen en uiteindelijk de ultieme jackpot te bereiken.
Met andere woorden, je kunt kiezen tussen meedoen aan de 100-meter race of aan de marathon.
Wilskracht hebben is onze fouten accepteren. Misschien is het moeilijkste van alles wel om juist die gedachten die onze menselijkheid bedreigen opzij te schuiven. Het gaat over het overwinnen van hopeloosheid en het besef dat we zoveel sterker zijn dan we denken.
Hulpmiddelen die helpen bij het creëren en ondersteunen van wilskracht zijn onder andere:
- doelen stellen
- onderweg aanpassingen maken
- kansen die zich voordoen benutten
- alternatieven gebruiken
Vooruitgaan zonder achterom te kijken, onze focus niet te verliezen en gedisciplineerd zijn zijn essentieel voor het behalen van succes.
3. Sport is een van de beste voorbeelden
Er zijn veel voorbeelden van wilskracht te vinden. Je hoeft alleen maar op te letten. Familie-omstandigheden of persoonlijke situaties waarin dierbaren moeilijke tijden doormaken en die er bovenop komen dienen als zelfhulp.
Er zijn wereldberoemde figuren over de hele wereld die goede voorbeelden van wilskracht zijn. Topsporters zijn daar een onderdeel van.
De Argentijnse voetballer Lionel Messi bijvoorbeeld kan opscheppen over het hebben van wilskracht.
We weten hoe getalenteerd hij is maar we weten ook wat hij er allemaal voor moest doen om op te vallen. Dit ondanks zijn beperkte lengte in een sport met fysiek contact. Tegenwoordig twijfelt niemand nog aan hem en aan wat hij bereikt heeft.
Hij heeft een natuurlijk talent dat hij beter dan zijn concurrenten heeft weten te ontwikkelen.
Hij overwon zijn groeiproblemen vanwege zijn verlangen naar succes, evenals zijn verlangen om te winnen en om sterk te zijn. Het probleem opsporen en aanpakken is het belangrijkste.
Talent alleen is niet genoeg. Je moet de wil hebben om het te doen, de wens om het doel te bereiken en streven naar uitmuntendheid.
4. Geduld, een goddelijke bondgenoot
Veel mensen geven op als ze de eerste keer falen. Dit is een veel voorkomende maar betreurenswaardige fout. Mensen voelen zich verloren omdat ze niet voldoende zelfvertrouwen hebben om te blijven vechten voor wat ze willen.
Het doel hoeft niet eens iets heel veeleisends te zijn.
Neem bijvoorbeeld op dieet gaan. Het niet eten van snoepjes en drinken van drankjes die niet gezond voor ons zijn is moeilijk, maar niet onmogelijk.
Hier komt zelfbeheersing om de hoek kijken. Verleid worden om iets te doen dat het normale patroon doorbreekt is normaal, maar hier is het waar je gedachten het belangrijkst worden.
Uiteindelijk creëer je een precedent wanneer je je doel bereikt na het aanpakken van alle problemen die je tegenkomt. Dit is hoe mensen leren en begrijpen dat wat ze eerder hebben meegemaakt niet langer weergeeft hoe moeilijk het allemaal leek in het begin.
Dat is wanneer je weet dat al je bloed, zweet en tranen de moeite waard waren. Dat is wanneer je een onbeschrijflijke voldoening voelt, wanneer je begrijpt dat wilskracht de bondgenoot was die je toestond om je doel te bereiken.