Mooie en gezonde wimpers

· 29 januari 2016

Iedereen zou wel een stel aantrekkelijke, lange en gezonde wimpers willen hebben. Maar soms vallen de haartjes uit of hebben je wimpers last van schilfers. Allemaal problemen die ervoor zorgen dat onze wimpers niet altijd zo mooi zijn als we zouden willen.

Naast de elegante waarde van wimpers vervullen ze ook een praktisch doel voor je ogen. Ze beschermen je ogen niet alleen door het zonlicht te filteren, maar ze voorkomen ook dat stof en andere deeltjes in je ogen komen. Daarom is het niet alleen fijn om lange en mooie wimpers te hebben, maar is het ook belangrijk voor je gezichtsvermogen. Hoe dikker en sterker ze zijn, hoe beter voor onze gezondheid. Hier volgen een paar tips om je wimpers goed te verzorgen.

Belangrijkste oorzaken van wimperproblemen

Mascara

Dermatologen claimen dat een wimper ongeveer vijf maanden zijn taak uitoefent voordat hij wordt vervangen door een nieuwe. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen waarom sommige wimperhaartjes niet teruggroeien of in een heel tere staat:

  • Slechte eetgewoonten: als sommige vitaminen en mineralen in je dagelijkse voeding ontbreken, kan het voorkomen dat wimperhaartjes in een slechte staat of helemaal niet terug groeien. Voor je wimpers zijn dezelfde voedingsstoffen belangrijk als voor je haar. Een gezond dieet bestaat uit vitamine B, vitamine E, vitamine H (biotine) en voldoende ijzer en magnesium. Dit komt veel voor in groene groentes, zoals spinazie, spruitjes en brocolli, maar ook in granen, droog fruit, walnoten, pistachenoten, amandelen en zalm.
  • Slechte make-upgewoonten: je make-up niet afdoen voordat je gaat slapen is heel slecht voor je wimpers. Veel mensen vergeten dit te doen voordat ze naar bed gaan en dit zorgt ervoor dat vuil zich ophoopt. Waterproof mascara zorgt meestal voor nog meer problemen, omdat het lastig te verwijderen is. Zorg voor een goede make-up remover voor het verwijderen van mascara en maak zachte bewegingen van binnen naar buiten.
  • Gebruik van een wimperkruller: dit is vooral een probleem dat voorkomt als men veel haast heeft. Het plastic van een krultang is snel beschadigd en kan daardoor je wimpers weer beschadigen en ze zelfs uittrekken. Het is belangrijk om regelmatig het plastic van je krultangen te controleren en te vervangen.
  • Ooginfectie: ook wel strontje of hordeolum genoemd. Het is een ophoping van vet bij het oog. Meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën, overgebracht door vieze handen.
  • Seborroe: komt voor wanneer een teveel aan olie zich ophoopt op het ooglid. Hierdoor groeien sommige wimpers aan elkaar. Het komt veel voor bij jonge mensen, doordat ze sommige voedingsstoffen missen of door hormonale veranderingen.

Middeltjes voor gezonde wimpers

Voedzame smoothie

Smoothie voor Wimpers

Door ’s morgens een gezond sapje met de juiste voedingsstoffen te drinken, verzorg je niet alleen je wimpers goed, maar zal je haar ook glanzend voor de dag komen. Mix twee wortelen, een sinaasappel, twee eetlepels stuifmeel, een eetlepel honing, twee gemalen walnoten en een paar pijnboompitten. Mix dit tot het een glad geheel wordt en drink het onmiddellijk. Deze smoothie heeft een perfecte balans van vitaminen en mineralen.

Dagelijkse verzorging

Castorolie

Als je veel make-up draagt is het verstandig om doorzichtige mascara te gebruiken onder je gewone mascara. Daarbij is het voor alle wimpers goed om ze dagelijks te borstelen met een speciaal borsteltje. Een dun laagje vaseline of wonderolie verricht ook wonderen. Gebruik alleen niet te veel om ontstekingen te voorkomen.

Kamille voor je wimpers

Kamillethee

Dit is een uitstekend middeltje om voor de nacht te gebruiken en het zal je wimpers gezond en stralend houden. Om een goed werkend middeltje te maken heb je organische kamille nodig, dus niet de variant in zakjes. Het enige wat je hoeft te doen is twee of drie bloemen in een kopje water koken. Dep het daarna met watjes op je wimpers.

Knipper regelmatig

Volgens dermatologen heeft dit een positief effect op de circulatie in het ooglid en de groei van wimpers.

Gebruik een goede mascara

Koop altijd mascara waar panthenol in zit, want dat bevat vitamine B5, ceramiden, en stoffen voor zonwering. Waterproof mascara is meestal slechter voor je wimpers, omdat het lastig is om dit grondig te verwijderen. Het is ook belangrijk om je wimperkruller schoon te houden, want het is vaak een bron van bacteriën.

Heb jij veel last van uitvallende wimpers? Lees dan dit artikel!