Mooie en gezonde wimpers

Naast de elegante waarde van wimpers vervullen ze ook een praktisch doel voor je ogen. Ze beschermen je ogen niet alleen door het zonlicht te filteren, maar ze voorkomen ook dat stof en andere deeltjes in je ogen komen.
Mooie en gezonde wimpers

Laatste update: 13 december, 2018

Iedereen zou wel een stel aantrekkelijke, lange en gezonde wimpers willen hebben. Maar soms vallen de haartjes uit of hebben je wimpers last van schilfers. Allemaal problemen die ervoor zorgen dat onze wimpers niet altijd zo mooi zijn als we zouden willen.

Het is niet alleen fijn om lange en gezonde wimpers te hebben, maar ze zijn ook belangrijk voor je gezichtsvermogen. Hoe dikker en sterker ze zijn, hoe beter voor onze gezondheid. Hier volgen een paar tips om je wimpers goed te verzorgen.

Belangrijkste oorzaken van wimperproblemen

Mascara

1. Slechte eetgewoonten

Als sommige vitaminen en mineralen in je dagelijkse voeding ontbreken, kan het voorkomen dat de wimpers in een slechte staat of helemaal niet terug groeien. Voor je wimpers zijn dezelfde voedingsstoffen belangrijk als voor je haar.

Een ideaal dieet voor gezonde wimpers bestaat uit vitamine B, vitamine E, vitamine H (biotine) en voldoende ijzer en magnesium.

Die stoffen komen veel voor in groene groentes, zoals spinazie, spruitjes en brocolli, maar ook in granen, droog fruit, walnoten, pistachenoten, amandelen en zalm.

2. Slechte make-upgewoonten

Je make-up niet afdoen voordat je gaat slapen is heel slecht voor je wimpers. Veel mensen vergeten dit te doen voordat ze naar bed gaan en dit zorgt ervoor dat vuil zich ophoopt.

Waterproof mascara zorgt meestal voor nog meer problemen, omdat het lastig te verwijderen is. Zorg voor een goede make-up remover voor het verwijderen van mascara en maak zachte bewegingen van binnen naar buiten.

3. Gebruik van een wimperkruller

Dit is vooral een probleem dat voorkomt als men veel haast heeft. Het plastic van een krultang raakt snel beschadigd en kan daardoor je wimpers weer beschadigen en ze zelfs uittrekken.

Om gezonde wimpers te behouden is het belangrijk om regelmatig het plastic van je krultangen te controleren en te vervangen.

4. Ooginfectie

Ook wel strontje of hordeolum genoemd. Het is een ophoping van vet bij het oog. Die wordt meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van bacteriën, overgebracht door vieze handen.

5. Seborroe

Komt voor wanneer een teveel aan olie zich ophoopt op het ooglid. Hierdoor groeien sommige wimpers aan elkaar. Het komt veel voor bij jonge mensen, doordat ze sommige voedingsstoffen missen of door hormonale veranderingen.

Probeer deze middeltjes voor gezonde wimpers

Je kunt deze middeltjes eerder opvatten als traditionele tips en advies van je oma. De effecten zullen dus van persoon tot persoon verschillen. Zelfs wetenschappelijk onderzoek moet je steeds kritisch opvatten.

1. Voedzame smoothie

Smoothie voor Wimpers

Door ‘s morgens een gezond sapje met de juiste voedingsstoffen te drinken, verzorg je niet alleen je wimpers goed, maar zal je haar misschien ook glanzender voor de dag komen.

  • Mix twee wortelen, een sinaasappel, twee eetlepels stuifmeel, een eetlepel honing, twee gemalen walnoten en een paar pijnboompitten.
  • Mix dit mengsel tot het een glad geheel wordt en drink het onmiddellijk.

2. Speciale borsteltjes en olie

Castorolie

Als je veel make-up draagt is het verstandig om doorzichtige mascara te gebruiken onder je gewone mascara. Daarbij is het voor alle wimpers goed om ze dagelijks te borstelen met een speciaal borsteltje. 

Een dun laagje vaseline of wonderolie verricht ook wonderen. Gebruik alleen niet te veel om ontstekingen te voorkomen.

3. Kamille

Kamillethee

Dit is een uitstekend middeltje om voor de nacht te gebruiken en zou kunnen helpen om je wimpers gezond en stralend houden. Om een goed werkend middeltje te maken heb je organische kamille nodig, dus niet de variant in zakjes.

  • Het enige wat je hoeft te doen is twee of drie bloemen in een kopje water koken.
  • Dep het daarna met watjes op je wimpers. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jones, D. (2011). Enhanced eyelashes: prescription and over-the-counter options. Aesthetic Plast Surg. 
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports3(6), 895-901.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.