Versterk je haar met deze zelfgemaakte kruidenconditioner

Met deze plantaardige conditioner zorg je voor je haar door zowel de groei van het haar aan te moedigen als haarverlies te voorkomen. Probeer het uit!
Versterk je haar met deze zelfgemaakte kruidenconditioner

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Conditioners zijn  haarproducten die we simpelweg niet kunnen missen als we glad en sterk haar willen. Ze helpen om je haar te versterken en lossen problemen zoals droogte, gespleten punten en excessief haarverlies op. Wist je echter dat je zelf ook een kruidenconditioner kon maken?!

Dit wordt normaliter gebruikt na het gebruik van shampoo, net zoals alle andere conditioners. Je kunt het echter ook zelfstandig gebruiken als een alternatieve behandeling om je haar te beschermen en om het te laten glanzen.

Regelmatig gebruik hiervan geeft je een significante hoeveelheid antioxidanten, oliën en essentiële aminozuren. Samen geven die je haar een gezonde uitstraling.

Je kunt verschillende producten zoals deze in de winkel vinden. Als toevoeging zijn er ook natuurlijke producten die gelijksoortige resultaten geven.

In dit artikel willen we je leren hoe je je eigen natuurlijke conditioner kunt maken met kruiden en azijn. Op deze manier kun je je haar verwennen zonder veel geld uit te geven. Je zult het zeker geweldig vinden!

Kruidenconditioner met azijn

Deze kruidenconditioner is een alternatief product dat de eigenschappen van rozemarijn en azijn combineert. Hiermee kun je je haar een volledige behandeling geven.

De actieve componenten geven voedingsstoffen aan je wortels. Na te worden geabsorbeerd, vormen deze een barrière tegen problemen zoals roos en overmatig haarverlies.

In tegenstelling tot andere olie-achtige producten verandert dit de natuurlijke olieproductie van je haar niet. Daarbij reguleert het bovendien je zweetklieren.

Dit betekent dat ook al is het niet zo crème-achtig als andere conditioners. Het bevochtigt je haar en geeft het een mooie glans  zonder het uit te drogen of vettig te maken.

De voordelen van rozemarijn voor je haar
Rozemarijn

Rozemarijn is een van de meest gebruikte planten voor het haar. Dit is omdat het veel te maken heeft met de haargezondheid.

 • De antioxidante eigenschappen moedigen ontgifting van je hoofdhuid aan. Tegelijkertijd vormt het een beschermende barrière tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
 • Het absorberen van de voedingsstoffen laat de bloedvaatjes bij je haarzakjes verwijden. Als gevolg daarvan worden je haar follikels gestimuleerd om haargroei te bevorderen.
 • Als aanvulling werkt het als een desinfecterende en schimmelwerende behandeling. Dit helpt je om de groei van schimmels en bacteriën tegen te gaan die op je hoofdhuid zitten.
 • Dankzij de natuurlijke pigmenten is het bovendien ook nog een goede manier om voortijdig grijs worden te voorkomen.

De voordelen van azijn voor je haar
Appelazijn

Azijn is een natuurlijk product dat populair is geworden in de afgelopen jaren. Dit komt doordat het gebruikt kan worden als een alternatief voor conditioners die verkocht wordt in winkels, alsook bij andere schoonheidsbehandelingen.

 • De natuurlijke zuren reguleren de natuurlijke pH-waarden van je hoofdhuid. Het sluit overigens ook je opperhuid af om excessief haarverlies te voorkomen.
 • Deze eigenschappen voorkomen veranderingen in je zweetklieren. Ze houden vocht vast in de wortels van je haar.
 • Je kunt bovendien rekenen op de geweldige anti-schimmeleigenschappen. Deze voorkomen roos en huidinfecties.
 • Ten slotte, als dat nog niet genoeg was, houdt het regelmatig gebruik je haar sterk, vol en vrij van problemen zoals kroes of gespleten punten.

Hoe je deze kruidenconditioner maakt

Deze conditioner wordt aanbevolen voor mensen die egaal, glanzend haar willen zonder het gebruik van hardnekkige chemicaliën.

Het recept is eenvoudig te maken en betaalbaar. Wanneer je het toevoegt aan je schoonheidsroutine, verminder je de hoeveelheid vuil en dode huidcellen. Dat zijn dingen die normaal gesproken ophopen dicht bij je hoofdhuid.

Ingrediënten

 • 5 eetlepels verse rozemarijn
 • 2 kopjes water
 • 1 kopje appelazijn
 • 6 druppels etherische rozemarijnolie
 • 6 druppels etherische muntolie

Instructies

 • Meng de verse rozemarijn met het water in een pan.
 • Zet het op een laag vuur gedurende 30 tot 40 minuten. Dek het af, zodat het geen van zijn eigenschappen door de stoom verliest.
 • Na 40 minuten zeef je de vloeistof door een vergiet of fijne zeef. Laat de vloeistof afkoelen.
 • Wanneer het op de kamertemperatuur is, voeg je de azijn en beide etherische oliën toe.
 • Roer het met een houten lepel. Laat het 12 uur staan.
 • Giet de conditioner in een spuitfles. Berg deze ten slotte op op een koele, donkere plaats.

Hoe toe te passen

 • Was je haar met je normale shampoo. Scheid een paar lokken haar. Verspreid de conditioner vervolgens et over je hoofdhuid met zachte, circulaire massagebewegingen.
 • Laat het drogen zonder uit te wassen. Gebruik het dagelijks.

Is je haar slap en levenloos? Maak dit natuurlijke product en geef je haar een gezondere uitstraling zonder het gebruik van chemicaliën. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.