Reguleer de schildklier met deze voedingsmiddelen
Om te beginnen willen we je eraan herinneren dat de schildklier een klier in de nek is die veel van onze lichaamsfuncties reguleert. Je hebt misschien ook gehoord van de schildklier en de gezondheidsproblemen die ermee geassocieerd kunnen worden, vooral bij vrouwen.
Deze klier is betrokken bij het produceren van de hormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). Deze reguleren het metabolisme van het lichaam en beïnvloeden het functioneren van andere organen.
Wanneer je schildklier normaal functioneert, kun je eten wat je wil zonder specifieke dieetrestricties.
Als je schildklier echter een afwijking heeft, zoals hyperthyreoïdie (wanneer deze klier meer hormonen produceert dan nodig) of hypothyreoïdie (wanneer hij te weinig produceert), dan moet je een speciaal dieet volgen.
Voedsel speelt namelijk een significante rol in het bevorderen van de schildklierfunctie en je algehele kwaliteit van leven. De volgende voedingsmiddelen kunnen op een natuurlijke manier helpen om je schildklier te reguleren.
Voedingsmiddelen die helpen om hyperthyreoïdie onder controle te houden
Een persoon heeft last van hyperthyreoïdie wanneer de schildklier te veel gestimuleerd is en meer hormonen produceert dan normaal.
De overtollige productie van hormonen zorgt ervoor dat het metabolisme van het lichaam erg hoog is, wat kan resulteren in gewichtsverlies en het verlies van spiermassa.
Personen die hier last van hebben, zouden voedingsmiddelen moeten nemen met veel energie. Verder is een gebalanceerd dieet uiteraard ook belangrijk.
Zuivel: melk, yoghurt en kaas
- Indien mogelijk zou je idealiter meer melk en yoghurt consumeren of smoothies op basis van zuivel maken.
- Je kunt een drankje maken met yoghurt, gecondenseerde melk of volle melkpoeder en dit gebruiken om toe te voegen aan je smoothies, desserts of zelfs muesli en granen.
- Zorg ervoor dat je melk en yoghurt aan je smoothies toevoegt voor extra calorieën en energievoordelen.
- Voeg kaas toe aan je soepen, salades, pasta en sandwiches.
Voedingsmiddelen met proteïnen: eieren, vlees en vis
- Kook een hardgekookt ei en voeg het toe aan je salades, pasta, soepen of groente maaltijden. Je kunt hetzelfde doen met vlees en vis, maar dan wel in kleine hoeveelheden.
- Klop een rauw ei op en voeg dit toe aan je puree, soepen, sauzen of zelfs smoothies en zie hoeveel beter je zal voelen.
- Experimenteer met verschillende vlees-, vis- en groentecombinaties of maak omeletten en sandwiches met deze ingrediënten.
Oliën en vetten
- Probeer om crème, boter, mayonaise, olijfolie en andere vetten te gebruiken.
Noten
- Vergeet niet om de inname van noten te vergroten door ze toe te voegen aan salades, soepen, smoothies of ze gewoon rauw te eten.
Suiker, honing, brood en crackers
- Je kunt rauwe suiker of bij voorkeur honing in kleine hoeveelheden toevoegen aan je smoothies, sappen, melk en desserts.
- Brood of crackers (volkoren) kunnen gegeten worden tijdens het ontbijt of als een snack.
- Probeer om toast samen met je soep te eten als je dat lekker vindt.
Voedingsmiddelen die helpen om hypothyreoïdie onder controle te houden
Hypothyreoïdie is een andere afwijking van de schildklier en ontstaat wanneer de productie van T3 en T4 vertraagd wordt.
Deze aandoening gaat gepaard met symptomen zoals vermoeidheid, moeheid, haaruitval, slaperigheid en kan zelfs leiden toe gewichtstoename en obesitas.
In dit geval is het erg belangrijk dat je contact opneemt met een endocrinoloog (een hormoonarts), aangezien hij of zij je schildklierhormonen kan monitoren en medicijnen en een passend dieet voor kan schrijven.
Als je hypothyreoïdie hebt, moet je een strikt en gebalanceerd dieet volgen dat voedingsmiddelen bevat van alle grote groepen. We hebben het hier over zuivel, groenten, fruit, proteïnen, granen, vetten en nog meer.
Zie ook:
Hoe het metabolisme dieet werkt
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels en weinig vet bevatten
- Probeer mager vlees te eten, zoals kip, rundvlees, kalkoen of konijn. Witte en blauwe vis en eieren zijn ook goed. Van deze voedingsmiddelen zou je kleine porties moeten consumeren, ongeveer drie tot vier per week.
- Als je zuivelproducten wilt toevoegen, zorg er dan voor dat ze magere of weinig vet varianten van yoghurt en kaas zijn.
- Probeer stevia of honing te gebruiken in plaats van suiker.
- Vergroot je consumptie van fruit en groenten en dan vooral degene die rauw gegeten kunnen worden.
- Eet gematigde hoeveelheden van granen en zetmelen, zoals brood, aardappelen, rijst en pasta.
- Kook met olijfolie, maar eet er niet te veel van.
- Vergroot je waterinname door thee en natuurlijke sappen te drinken.
- Voeg citroensap en kruiden toe aan je voedsel, zodat je je meer verzadigd voelt.
Een aantal laatste tips voor de gezondheid van je schildklier
- Omdat hypothyreoïdie een moeilijkere aandoening om te behandelen is, zouden personen die hier last van hebben meer delicate kookmethodes moeten gebruiken, zoals bakken, stomen, koken of de magnetron. Probeer wanneer mogelijk gefrituurde, gepaneerde of geconserveerde voedingsmiddelen te vermijden.
- Je moet ook meer lichaamsbeweging krijgen. Het maakt niet uit of dit wandelen, joggen, klimmen, traplopen, fietsen of krachttraining is. Alle beetjes helpen!
- Probeer je maaltijden te verdelen over vier tot vijf porties per dag en snack liever niet tussendoor.
- Sla nooit je primaire maaltijden over. Zo zorg je ervoor dat je metabolisme optimaal blijft functioneren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Catabria, U. de. (2001). Glándula Tiroides. https://doi.org/10.1210/jcem.84.2.5444
- Toribio, R. E., & Duckett, W. ?. (2004). Glándula tiroides. Medicina Interna Equina, Vol. 2.
- Hernández, F. (2015). Fisiología De Las Glándulas Tiroides Y Paratiroides. Libro Virtual de Formación En ORL.
-
Rayman MP. Multiple nutritional factors and thyroid disease, with particular reference to autoimmune thyroid disease. Proc Nutr Soc. 2019 Feb;78(1):34-44. doi: 10.1017/S0029665118001192. Epub 2018 Sep 13. PMID: 30208979.