Verlies je veel haar? Dit zijn zeven mogelijke oorzaken

Verlies je veel haar? In het algemeen zijn gebrek aan eiwit of anemie de meest voorkomende oorzaken van haaruitval. We moeten echter ook aandacht besteden aan andere mogelijke problemen.
Verlies je veel haar? Dit zijn zeven mogelijke oorzaken

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Overmatige haaruitval is een veel voorkomend probleem dat zowel vrouwen als mannen van alle leeftijden kan treffen.

Haaruitval ontstaat wanneer de hoofdhuid en de haarzakjes een bepaalde verandering ondergaan. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte of bepaalde veranderingen in het milieu.

Het is gebruikelijk om elke dag tussen 90 en 100 haren te verliezen. Veel mensen verliezen echter zoveel haar dat ze het zichtbaar is omdat het haar er dunner uit komt te zien.

Het probleem is dat sommige mensen haaruitval negeren wanneer het net begint en niet nadenken over de oorzaak waarom het gebeurt.

Het is daarom van vitaal belang om uit te vinden wat de oorzaken kunnen zijn om een passende behandeling te kiezen.

In het volgende artikel zullen we de oorzaken behandelen, zodat je de oorzaak kunt identificeren en analyseren.

1. Verlies je veel haar door gebrek aan eiwit?

Haar bestaat hoofdzakelijk uit proteïne. Hierdoor kan een eiwittekort in het lichaam mede verantwoordelijk zijn voor haaruitval en zwakker wordend haar.

Dit komt doordat het lichaam de kleine hoeveelheden eiwitten die overblijven begint te rantsoeneren. Dit stopt de groei en verzwakt het haar.

Advies:
Om gezond, dik haar te behouden en verlies te voorkomen, moet je de hieronder genoemde voedingsmiddelen gebruiken:

  • mager vlees
  • zaden
  • noten
  • gedroogd fruit
  • peulvruchten
  • avocado’s
  • zuivelproducten
  • eieren

2. Verlies je veel haar door overmatig gebruik van chemicaliën?

Chemische cosmetische behandelingen worden zowel gebruikt om een nieuwe kleur aan het haar te geven, als zelfs om droogheid en gespleten punten te behandelen.

Het probleem is dat veel van deze producten schadelijke stoffen bevatten. Na meermalig gebruik veroorzaakt dit onherstelbare schade, die onder andere haaruitval veroorzaakt.

Haarverf, behandelingen om haar te bleken en bepaalde shampoos hebben de neiging om veranderingen aan zowel je haar als hoofdhuid kunnen veroorzaken.

Wat moet je doen?
Gebruik maskers en capillaire behandelingen met natuurlijke ingrediënten.

3. Verlies je veel haar door aandoeningen aan de schildklier?

Hyperthyreoïdie en hypothyreoïdie kunnen haarverlies veroorzaken, doordat er veranderingen ontstaan van de hormonen die de schildklier produceert.

Deze omstandigheden manifesteren zich door middel van verschillende veranderingen in het lichaam. Als deze veranderingen niet worden aangepakt, kunnen ze ernstige gevolgen hebben.

Wat moet je doen?
Als je vermoedt dat je schildklier deze veranderingen veroorzaakt, raadpleeg dan je arts om een bloedtest te laten doen. Zodoende kun je erachter komen welke effecten de schildklier op jouw hormonen kan hebben.

4. Verlies je veel haar door erfelijke factoren?

Soms wordt haaruitval niet veroorzaakt door een specifieke aandoening of ziekte.

Het slechte nieuws is dat de behandeling in deze gevallen moeilijker is omdat de conditie een kwestie van genetische factoren is.

Als dit het geval is, kan haaruitval die ontstaan is na 20 jaar erger worden.

Wat zou je moeten doen?
Raadpleeg een arts om te bepalen of de erfelijke genen de oorzaak zijn van jouw haaruitval opdat je kunt beslissen over een oplossing om het te verminderen.

5. Verlies je veel haar door bloedarmoede?

Bloedarmoede ontstaat door een gebrek aan ijzer. Dit is een mineraal dat onder andere essentieel is voor de productie van rode bloedcellen.

Bloedarmoede is een indicatie dat er een tekort aan hemoglobine is. Daarom wordt het moeilijker om zuurstof vanuit de cellen naar het lichaam te transporteren.

Een van de belangrijkste gevolgen van bloedarmoede is haaruitval, en het zal verbeteren zodra de aandoening wordt behandeld.

Wat moet je doen?
Verhoog de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer en maak daarnaast gebruik van een aanbevolen behandeling door een specialist.

6. Verlies je veel haar door het polycysteus-ovariumsyndroom?

Bij vrouwen zijn er hormonale aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken.

Polycysteus-ovariumsyndroom is een van de aandoeningen die ernstige onbalans in het hormoongehalte veroorzaakt. Dit zorgt ook voor een verzwakking van de hoofdhuid en het haar.

Een vrouw met deze aandoening moet onder de zorg staan van een arts, omdat het onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Wat moet je doen?
Raadpleeg eerst een arts over de eventuele onbalans van het hormoon. Maak daarnaast gebruik van een behandeling om je haar te versterken om de negatieve effecten van deze aandoening te minimaliseren.

7. Verlies je veel haar door stress?

Geestelijke en lichamelijke stress is een veel voorkomende oorzaak van haaruitval. Het is echter makkelijk om de effecten te negeren, aangezien de reacties die door het lichaam worden veroorzaakt andere problemen veroorzaken die grotere zorg vereisen.

Wat moet je doen?
Doe dan niet alleen ontspanningsoefeningen maar probeer ook stressvolle omgevingen te vermijden.

Verlies je veel haar en wordt dat veroorzaakt door een van deze aandoeningen? Raadpleeg dan een arts en begin nu met een effectieve behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.