Verlicht de symptomen van bacteriële vaginose met natuurlijke remedies

Het melkzuur in gewone yoghurt kan een geweldig hulpmiddel zijn wanneer je probeert om af te raken van bacteriële vaginose. Dankzij de vele positieve eigenschappen van yoghurt kan je het zowel gebruiken aan de buitenkant of door het te eten.
Verlicht de symptomen van bacteriële vaginose met natuurlijke remedies

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Bacteriële vaginose is een infectie die zich ontwikkelt in de intieme zone van een vrouw. Het is een gevolg van een disbalans in de bacteriële flora die deze zone beschermt. Gelukkig kan je de symptomen van bacteriële vaginose verlichten.

Het is een erg onaangename aandoening voor de vrouwen die er last van hebben. Dat komt omdat de schadelijke bacteriën de aanwezigheid van een gele afscheiding vermeerderen. Dit heeft gewoonlijk een sterke geur van vis.

Het is in feite zo dat dit vervelende symptoom meestal gepaard gaat met een brandend gevoel tijdens het plassen. Je ervaart ook vaak veel jeuk in de externe delen van de vagina.

Hoewel het geen ernstige aandoening is, is het wel noodzakelijk om het onmiddellijk te behandelen. Op die manier voorkom je dat er zich nog grotere problemen ontwikkelen. De behandeling zal bovendien voorkomen dat je met die nare gevoelens van onzekerheid blijft zitten.

Het goede nieuws is wel dat er vele natuurlijke behandelingen bestaan. Ze hebben ook geen bijwerkingen en helpen om het genezingsproces te versnellen.

We stellen je nu zes alternatieve behandelingen voor. Je kan ze uitproberen wanneer je de eerste symptomen van vaginose vaststelt.

1. Verlicht de symptomen van bacteriële vaginose met Tea Tree olie

vaginose

De essentiële olie van tea tree is een uitstekend middel om infecties in je intieme zone te behandelen.

Want het bezit krachtige bacteriële en schimmelwerende eigenschappen die helpen om de groei van ziektekiemen te stoppen. Tegelijkertijd houdt het bestaande infecties onder controle.

Hoe gebruik je tea tree olie bij vaginose?

 • Vul een badje met heet water en voeg vervolgens acht druppels tea tree olie toe. Was je daarmee aan de buitenkant.
 • Een andere mogelijkheid is dat je drie druppels van deze olie in je ondergoed doet, voordat je het aantrekt.

2. Verlicht de symptomen van bacteriële vaginose met kokosolie

Kokosolie heeft antibiotische en schimmelwerende eigenschappen. Je kan het dus gebruiken als een behandeling voor bacteriële vaginose.

Want door het aan te brengen kan je de groei van bacteriën onder controle houden. Bovendien vermindert het de jeuk en stopt het de nare geur.

Hoe gebruik je kokosolie om dit probleem aan te pakken?

 • Warm een eetlepel kokosolie op. Zorg er zeker voor dat het voldoende afgekoeld is voordat je het op de huid aanbrengt. Gebruik nu een wattenbolletje en smeer de kokosolie op de buitenkant van de vagina.
 • Een andere mogelijkheid is dat je een tampon in de kokosolie laat weken. Breng die dan in in de vagina en laat twee uren zitten.

3. Verlicht de symptomen van bacteriële vaginose met appelazijn

vaginose

Appelazijn bevat natuurlijke zuren. Deze elementen helpen om de pH-waarden van de vagina te regelen. Ze houden ook de groei van de bacteriën onder controle, die dit soort infecties veroorzaken.

Dankzij zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft appelazijn een onmiddellijk effect op het in toom houden van de gevaarlijke micro-organismen. Het verhindert dat ze zich vermenigvuldigen en vermindert ook de gevolgen van de infectie.

Tegelijkertijd heeft het een verfrissend effect. Op die manier kalmeert het de jeuk en de irritatie die je in de uitwendige intieme delen ervaart.

Hoe gebruik je appelazijn om vaginose aan te pakken?

 • Meng eerst een kop biologische appelazijn in het badwater. Laat je dan twintig tot dertig minuten weken in het bad.
 • Neem twee keer per dag een bad met appelazijn tot de infectie verdwenen is.

4. Verlicht de symptomen van bacteriële vaginose met gewone yoghurt

Gewone yoghurt bevat probiotica. Dat is de reden dat het doeltreffend is om de veranderingen in de bacteriële flora van de vagina tegen te werken. Omdat het een grote hoeveelheid levende actieve culturen bevat, helpt het om de gezonde bacteriën in evenwicht te houden.

Het melkzuur in yoghurt verandert de omgeving die schadelijke ziektekiemen nodig hebben om te groeien. Tegelijkertijd neutraliseert het de nare geuren.

Hoe kan je yoghurt gebruiken bij vaginose?

 • Week als eerste een wattenbolletje in de yoghurt en breng het dan aan op de geïrriteerde delen van de vagina.
 • Eet bovendien elke dag een schaaltje gewone yoghurt.

5. Verlicht de symptomen van bacteriële vaginose thee van goudsbloem

vaginose

Goudsbloem is ook bekend als calendula. Het is één van de meeste bekende planten in de catalogus. Je kunt het gebruiken bij de behandeling voor aandoeningen die de intieme zones van een vrouw aantasten.

Deze plant bezit ontstekingsremmende, antibacteriële en verfrissende eigenschappen. Dankzij deze eigenschappen kan het de irritatie verzachten en de nare geur verminderen, die door vaginose veroorzaakt worden.

Hoe gebruik je goudsbloem?

 • Maak eerst een dik brouwsel met goudsbloem. Gebruik deze vloeistof vervolgens om de vagina te wassen.
 • Herhaal dit daarna twee keer per dag tot de infectie onder controle is.

6. Verlicht de symptomen van bacteriële vaginose met saliethee

Salie heeft antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Die maken het gemakkelijker om de bacteriën onder controle te houden die vaginale infecties veroorzaken.

Gebruik deze thee in een zitbad. Het zal de jeuk als gevolg van de vaginose verzachten en tegelijkertijd de nare geur verminderen.

Hoe gebruik je saliethee?

 • Maak eerst een thee met saliebladeren. Wanneer de temperatuur voldoende veilig is voor de huid, gebruik het dan voor een zitbad.
 • Herhaal dit vervolgens elke dag tot de infectie volledig verdwenen is.

Je kan dus uit deze lijst één remedie kiezen en elke dag gebruiken tot de infectie voorbij is. Of je kan ze allemaal eens uitproberen, één voor één. Op die manier kan je nadelige reacties voorkomen.

Om zelfs nog betere resultaten te behalen, raden we aan om ook voedingsmiddelen te eten die je immuunsysteem versterken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Onderdonk, A. B., Delaney, M. L., & Fichorova, R. N. (2016). The human microbiome during bacterial vaginosis. Clinical microbiology reviews29(2), 223-238.
 • Srinivasan, S., Morgan, M. T., Fiedler, T. L., Djukovic, D., Hoffman, N. G., Raftery, D., … & Fredricks, D. N. (2015). Metabolic signatures of bacterial vaginosis. MBio6(2), e00204-15.
 • Verstraelen, H., & Swidsinski, A. (2019). The biofilm in bacterial vaginosis: implications for epidemiology, diagnosis and treatment: 2018 update. Current opinion in infectious diseases32(1), 38-42.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.