6 tips om het verlangen naar eten te verslaan

Weerhoud het verlangen naar eten je om af te vallen? Gebruik al je wilskracht en hou deze aanbevelingen in gedachten om je lekkere trek snel onder controle te krijgen.
6 tips om het verlangen naar eten te verslaan

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verlangen naar eten is een van de grootste obstakels voor mensen die proberen een dieet te volgen om af te vallen. 

Je moet onthouden dat er andere factoren zijn die verband houden met je dieet en lichaamsbeweging. Echter, de constante wens om te eten kan de reden zijn dat velen geen resultaten zien.

Het probleem is dat om hun verlangen naar eten onder controle te houden sommige mensen slechte voedingskeuzes maken. Ze beginnen minder calorieën te eten dan ze zouden moeten.

Als gevolg hiervan vertraagt hun metabolisme. Ook al doen ze misschien ook andere dingen, hun lichaam verliest zijn vermogen om vet te verbranden.

Kun je het verlangen naar eten verslaan?

Het goede nieuws is dat je verlangen naar eten op een natuurlijke manier kunt beheersen. Het enige dat je hoeft te doen is enkele dingen onthouden waardoor je je langer vol voelt.

In dit artikel willen we 6 eenvoudige adviezen delen.

1. Drink meer vloeistoffen

Het verlangen naar eten te verslaan door het drinken van water

Als onderdeel van je dieet houdt het drinken van gezonde dranken je lichaam gehydrateerd. Dat is onder andere noodzakelijk om gifstoffen op de juiste manier te kunnen verwijderen.

Dit soort drankjes zou frisdranken moeten vervangen, die vol met suikers zitten. In ruil daarvoor bevatten ze minder calorieën en ze helpen je lichaam tevreden en vol energie te houden.

Suggesties

  • Begin je dag met het drinken van warm water met citroen of thee.
  • Zorg ervoor dat je 6 tot 8 glazen water per dag drinkt.
  • Drink natuurlijke sappen en smoothies in plaats van frisdrank of andere suikerhoudende dranken.

2. Voeg meer bronnen van vezels toe aan je dieet

Voedingsmiddelen die rijk aan vezels zijn, zijn perfect voor mensen die hun verlangen naar voedsel proberen te beheersen.

Deze voedingsstof helpt om het gevoel van verzadiging na elke maaltijd te verhogen. Het helpt ook om je cholesterol en spijsverteringsproblemen onder controle te houden.

Suggesties

  • Eet meer volkoren granen, groenten en noten.
  • Hoewel gekookt voedsel meer vult moet je salades, smoothies en andere recepten met rauwe groenten en fruit niet over het hoofd zien.

3. Begin met regelmatig te sporten

Het verlangen naar eten te verslaan door te sporten

Je moet beter eten als je aan het trainen bent, maar het is goed om te onthouden dat trainen je ook enorm helpt om je verlangen om te eten te verminderen.

Dit komt omdat het helpt om endorfines vrij te laten komen. Dit zijn namelijk hormonen die je verlangen om te eten beheersen. Bovendien helpen deze hormonen ook om je stress en andere emoties die je welzijn in de weg staan onder controle te houden.

Suggesties

  • Wijd elke dag minstens 30 minuten aan sporten.
  • Als je niet gewend bent om te sporten begin dan geleidelijk aan je ertoe te zetten.
  • Probeer cardiovasculaire oefeningen te combineren met krachttraining.

5. Eet vijf maaltijden per dag

Gezond eten betekent niet dat je jezelf moet uithongeren of dat je maaltijden moet overslaan.

In feite is het het beste om vijf of zes maaltijden per dag te eten om te voorkomen dat je je goede voornemens niet nakomt en je verlangen om te eten te sterk wordt.

Suggesties

  • In plaats van drie grote maaltijden, verdeel je je maaltijden zodat je vijf kleinere porties eet per dag.
  • Kies gezonde voedingsmiddelen met weinig calorieën.
  • Sla geen maaltijden over. Dit kan namelijk later op de dag meer verlangen naar eten veroorzaken.

5. Eet complexe koolhydraten

Het verlangen naar eten te verslaan met complexe koolhydraten

Sommige mensen hebben het verkeerde idee dat ze geen complexe koolhydraten moeten nuttigen. Ze denken dat dit namelijk resultaat zal leveren in hun dieet.

De waarheid is echter dat het niet goed is om geraffineerde koolhydraten te eten. Maar het is nog steeds belangrijk om bronnen van complexe koolhydraten te eten.

Deze voedingsmiddelen hebben een lagere glycemische index. Als gevolg hiervan verhogen ze je bloedsuikerspiegel heel weinig.

In plaats daarvan helpen ze om een goed energieniveau te behouden. Ze zorgen er ook voor dat je je langer vol voelt.

Suggesties

  • Eet volkoren granen, volkoren pasta, peulvruchten en aardappelen.
  • Vermijd geraffineerde meel en granen (bakkerijproducten, zoetigheden, ongezonde granen, snoep, enz.).

6. Voeg omega 3-vetzuren toe aan je dieet

De voedingsmiddelen die omega 3-vetzuren bevatten hebben interessante voordelen voor mensen die altijd trek hebben.

Deze bronnen van gezonde vetten verbeteren namelijk je hartgezondheid, houden ontstekingen onder controle en spelen een rol in metabole cyclussen.

Absorptie ervan helpt de productie van serotonine te verhogen. Dit is een neurotransmitter die helpt bij het verminderen van het verlangen naar eten.

Bovendien bevatten voedingsmiddelen met omega 3-vetzuren ook vitamine B-complex. Deze vitaminen zijn nodig voor het beheer van je zenuwstelsel.

Suggesties

  • Eet 2 tot 3 porties vette vis per week.
  • Wanneer je trek krijgt, houd dit dan onder controle door het eten van noten of zaden.
  • Je vindt deze voedingsstof ook in broccoli, olijfolie en kool.
  • Als extra optie kun je het als een supplement innemen.

Val je door het verlangen naar eten niet af? Gebruik al je wilskracht en houd deze aanbevelingen in gedachten om je trek snel onder controle te krijgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sharma, S., Fernandes, M. F., & Fulton, S. (2013). Adaptations in brain reward circuitry underlie palatable food cravings and anxiety induced by high-fat diet withdrawal. International Journal of Obesity37(9), 1183–1191. https://doi.org/10.1038/ijo.2012.197
  • Ross, B. M., Seguin, J., & Sieswerda, L. E. (2007). Omega-3 fatty acids as treatments for mental illness: which disorder and which fatty acid?. Lipids in health and disease, 6(1), 1-19.
  • ¿Está contando los carbohidratos? Comprender el índice glucémico y la carga glucémica. (2012). Retrieved 4 August 2020, from https://salud.nih.gov/articulo/esta-contando-los-carbohidratos/
  • van de Wouw, M., Boehme, M., Lyte, J. M., Wiley, N., Strain, C., O’Sullivan, O., … & Cryan, J. F. (2018). Short‐chain fatty acids: microbial metabolites that alleviate stress‐induced brain–gut axis alterations. The Journal of physiology, 596(20), 4923-4944.
  • Salmon, P. (2001). Effects of physical exercise on anxiety, depression, and sensitivity to stress: a unifying theory. Clinical psychology review, 21(1), 33-61.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.