Verkeerd gebruik van paracetamol kan je lever beschadigen: kom meer te weten!

Gebruik jij vaak paracetamol? Doe je het zonder recept? Het is beter om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen om het ongewenste effect voor de lever te voorkomen.
Verkeerd gebruik van paracetamol kan je lever beschadigen: kom meer te weten!
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 06 juni, 2024

Een gewone hoofdpijn… wat doe je dan? Meestal spring je naar het medicijnkastje en neem je een pijnstiller. Dan komt de pijn in je knie opzetten, omdat je die middag te hard hebt gerend tijdens je training, dus neem je nog een pijnstiller. Maar misschien neem je te veel paracetamol en kan het medicijn je lever beschadigen. Ontdek of paracetamol je lever kan beschadigen.

Acetaminofen (meestal paracetamol genoemd) is in de meeste landen een vrij verkrijgbare pijnstiller .

Het is ook geïndiceerd als koortswerend middel. Het wordt alleen op de markt gebracht of in combinatie met andere actieve ingrediënten (bijvoorbeeld in medicijnen tegen griep).

Hoewel het altijd als een veilig medicijn is beschouwd en een goed alternatief voor ibuprofen of diclofenac, is het niet zonder risico. Overmatig gebruik van paracetamol kan je lever beschadigen en je leven in gevaar brengen.

Paracetamol vergiftiging of bijwerkingen?

We moeten onderscheid maken tussen twee situaties. Het ene is om bedwelmd te raken door paracetamol door in korte tijd grote hoeveelheden van het werkzame bestanddeel in te nemen; het andere is om wekenlang milligrammen en milligrammen op te stapelen, totdat uiteindelijk de lever wordt aangetast.

Volgens gegevens van het CICbioGUNE Research Center (Engelse link) zijn er in de Verenigde Staten 60 miljoen mensen die iedere per week paracetamol gebruiken. Elk jaar worden er 30.000 ziekenhuisopnames geregistreerd als gevolg van leverschade door een overdosis van het geneesmiddel.

Tegelijkertijd schat de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde dat 20% van de vergiftigingen door geneesmiddelen bij kinderen jonger dan 5 jaar in dat land te wijten is aan acetaminofen. De meeste zijn natuurlijk onbedoeld, als onderdeel van ongelukjes thuis.

Acute paracetamolvergiftiging, die de lever kan beschadigen, treedt op wanneer iemand op één dag meer dan 150 milligram (mg) per kilogram (kg) gewicht binnenkrijgt. Dit komt overeen met een gemiddelde van 8 gram (g) van het geneesmiddel voor een volwassene met een normaal gewicht.

Het schadelijke effect op de lever, dat zich over meerdere dagen voordoet, zou chronische of continue intoxicatie zijn. Om op deze manier aangetast te worden, zou de volwassene de hierboven genoemde giftige dosis minstens 4 dagen moeten innemen.

Lees ook dit artikel:
Wat je moet weten over ibuprofen

Symptomen van paracetamolvergiftiging

Medicijnen

De symptomen van acute of continue vergiftiging zijn niet specifiek. Over het algemeen doorloopt de persoon 4 fasen, zoals beschreven in een publicatie (Engelse link) van US Pharma:

  • Eerste fase. Misselijkheid, braken en algehele malaise.
  • Tweede fase. Leverschade begint. Over het algemeen 24 uur na het bereiken van de toxische dosis. Er zijn bijna geen symptomen en die van de eerste fase verdwijnen. Als er echter een laboratoriumonderzoek wordt uitgevoerd, worden er al bloedveranderingen waargenomen die naar de lever verwijzen.
  • Derde fase. Misselijkheid, braken, geelzucht (gelige kleur van huid en slijmvliezen), leverinsufficiëntie met stollingsproblemen en encefalopathie, evenals nierinsufficiëntie.
  • Vierde stadium. Levercoma treedt op, met ernstige levensbedreigende gevolgen.

Hoe voorkom je dat acetaminofen je lever beschadigt?

Acetaminofen kan leverschade veroorzaken bij 4 gram inname per dag, volgens Statpearls (Engelse link). Dit betekent dat de receptvrije tablet van 1 gram niet vaker dan één tablet per 6 uur moet worden ingenomen.

Dit is natuurlijk het belangrijkste advies om te voorkomen dat acetaminofen je lever beschadigt. Neem niet meer dan 4 gram per dag! Maar laten we eens kijken naar meer dingen die we kunnen doen.

1. Lees etiketten om de actieve ingrediënten te kennen

Volgens een artikel in de Archives of To xicology (Engelse link), worden veel paracetamolvergiftigingen veroorzaakt door het combineren van medicijnen. Dat wil zeggen, door het innemen van verschillende commerciële aanbiedingsvormen, waarbij elke tablet of siroop een bepaalde dosis acetaminophen bevat.

Het komt vaak voor in tijden van verkoudheid en griep. Mensen hebben de neiging om griepwerende middelen met drie of zelfs vier verschillende werkzame bestanddelen te combineren.

Als twee daarvan paracetamol bevatten, is het risico op overdosering groter. Allereerst is het essentieel om etiketten en bijsluiters te lezen. Maar nog belangrijker is het om niet aan zelfmedicatie te doen.

En als we al met een antigriepmiddel zijn begonnen en daarna een arts raadplegen, moeten we hem laten weten wat we innemen. Dit zal helpen om het recept te beperken tot een veilige hoeveelheid.

2. Koop paracetamol in normale doses om schade aan je lever te voorkomen

Vrouw slikt paracetamol

Reclames en farmaceutische marketing richten hun inspanningen op het promoten van actieve ingrediënten met hogere doses dan aanbevolen. Bijvoorbeeld ibuprofentabletten van 600 mg of paracetamoltabletten van 1.000 mg.

De waarheid is dat je paracetamoltabletten van 500 mg kunt kopen (mensen nemen vaak twee tabletten van 250 mg per keer), de gebruikelijke paracetamoltabletten, en dezelfde pijnstillende resultaten kunt krijgen.

Hogere doses zijn alleen nodig als een arts vindt dat het klinische beeld dat rechtvaardigt. Misschien bij terugkerende pijn door een moeilijk te behandelen chronische pathologie.

Deze eenvoudige maatregel vermindert de kans op overdosering. Je zou acht paracetamoltabletten van 500 mg per dag nodig hebben om de limiet van 4 g te bereiken. Met het andere formaat heb je daarentegen maar 4 tabletten per dag nodig.

3. Wees voorzichtiger in specifieke situaties

Er zijn bepaalde omstandigheden en kenmerken die iemand vatbaarder maken voor paracetamolvergiftiging:

  • Alcoholgebruik: we weten uit wetenschappelijke gegevens (Engelse link) dat mensen die chronisch en continu alcohol drinken een verhoogd risico hebben op leverschade bij het gebruik van acetaminofen.
  • Gevorderde leeftijd: polyfarmacie neemt toe bij het ouder worden. Dit betekent dat men verschillende recepten en combinaties krijgt voor de ziekten waaraan men lijdt. Een tekst uit Medische Klinieken (Engelse link) wordt opgemerkt dat oudere volwassenen die medicijnen krijgen voor chronische pijn een groter risico lopen op een overdosis acetaminofen.
  • Ondervoeding: mensen die ondervoed zijn of eetstoornissen hebben, activeren compensatiemechanismen in hun lever. Hierdoor wordt het orgaan gemakkelijker blootgesteld aan schade door medicijnen, zoals gerapporteerd in deze wetenschappelijke onderzoeken (Engelse link).

Paracetamol kan de lever beschadigen, maar je hebt het zelf in de hand

Zoals elk geneesmiddel is paracetamol niet zonder bijwerkingen. Het is echter een zeer veilige pijnstiller als je het in de aanbevolen doseringen gebruikt. Geef geen zelfmedicatie. Raadpleeg een arts om de juiste voorgeschreven hoeveelheid te krijgen en vergiftiging te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.