Verhoogde ferritinewaarden: oorzaken, symptomen en behandeling

Het hebben van verhoogde ferritinewaarden in het bloed kan onder andere vermoeidheid, buik- en gewrichtspijn en een donkere verkleuring van de huid veroorzaken.
Verhoogde ferritinewaarden: oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste update: 03 september, 2020

Ferritine is een van de eiwitten die zijn betrokken bij het metabolisme van ijzer. Het is verantwoordelijk voor het opslaan in bepaalde cellen in je lichaam, zodat je er indien noodzakelijk reserves zijn. Verhoogde ferritinewaarden in het bloed kunnen een teken zijn dat er iets niet klopt in het lichaam.

De meeste ferritine wordt in de lever aangetroffen. Er is echter ook een hoeveelheid die in het bloed circuleert. Daarom kan, wanneer de de hoeveelheid ferritine in het bloed bepaald wordt ook de ijzerconcentratie in het lichaam ingeschat worden.

IJzer is essentieel zodat de hemoglobine in de rode bloedcellen zuurstof aan zich kunnen binden. Zo kan de zuurstof naar al onze cellen getransporteerd worden. In dit artikel leggen we uit wat het betekent als er verhoogde ferritinewaarden in het bloed aangetoond zijn en hoe men gehalte dit kan verlagen.

Misschien wil je meer weten over:
Bloedarmoede en ijzertekort: is dit hetzelfde?

Wat betekent het om verhoogde ferritinewaarden in het bloed te hebben?

Capsule en rode bloedcellen

Zoals we al zeiden, is ferritine een eiwit waarmee cellen ijzer op kunnen slaan. Wanneer de concentratie in het bloed wordt gemeten, kunnen we bepalen of de ijzervoorraden hoog, laag of binnen normale grenzen zijn.

  • Normaal gesproken zouden de bloedferritinespiegels bij mannen tussen de 12 en 300 nanogram/milliliter moeten liggen.
  • Voor vrouwen ligt het normale niveau tussen 12 en 150 ng/ml. Dit verschil is te wijten aan het feit dat vrouwen tijdens de menstruatie een aanzienlijke hoeveelheid ijzer verliezen.

Als iemand verhoogde ferritinewaarden heeft, betekent dit dat het ijzergehalte ook hoog is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een beschadiging van de lever. Andere problemen die dit kunnen veroorzaken zijn:

  • Vaak of overmatig alcohol drinken.
  • Ontstekingsprocessen. Deze kunnen worden veroorzaakt door veel ziekten en worden ook gezien bij kanker.
  • Een dieet dat erg rijk is aan ijzer.
  • Bloedarmoede. Deze oorzaak is zeer complex. Als het lichaam een ijzertekort heeft, kan het proberen om dit op te lossen door de hoeveelheid ferritine in het bloed en zo het beschikbare ijzer te verhogen.
  • Meerdere bloedtransfusies ontvangen.
  • Het hemofagocytair syndroom. Dit is een aandoening waarbij bepaalde cellen van het immuunsysteem, macrofagen genaamd, actiever zijn dan normaal. Deze macrofagen zijn cellen die ook ferritine opslaan.

Ten slotte mogen we niet vergeten dat het hebben van verhoogde ferritinewaarden ook afhankelijk is van genetische factoren. Er bestaat ook een erfelijke ziekte, hemochromatose genaamd. Bij dit ziektebeeld vindt er een overmatige ophoping van ijzer in het lichaam plaats.

Welke symptomen kunnen optreden?

Vrouw slaapt op haar bureau

Over het algemeen zijn mensen in het begin asymptomatisch, maar na een tijdje kunnen er bepaalde symptomen optreden. Vaak is het eerste symptoom dat iemand zich moe en verzwakt voelt.

Daarnaast is het niet ongewoon dat iemand met verhoogde ferritinewaarden last heeft van buik- of gewrichtspijnen. Ook kan de huid donkerder worden. Het is bovendien mogelijk dat iemand hartproblemen ontwikkelt.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Hoe bloedarmoede door ijzertekort te behandelen

Hoe behandelt men verhoogde ferritinewaarden?

Om het ferritinegehalte te verlagen, zijn er bepaalde therapeutische opties. Als de arts verhoogde waarden heeft vastgesteld zal hij of zij de beste opties met de patiënt bespreken. Een van de opties om dit probleem aan te pakken is om de inname van voedsel dat erg rijk is aan ijzer te verminderen zoals:

  • spinazie
  • lever
  • rood vlees

Bovendien raden artsen vaak aan om meer bronnen van chelaten te eten. Chelaten zijn stoffen die zich binden aan metalen in het bloed zoals ijzer. Door deze verbinding zal het lichaam de stoffen uitscheiden en zo dus het ijzergehalte laten dalen.

Ten slotte kan de arts voorschrijven dat de patiënt een aderlaten moet ondergaan. Een aderlating is bekend uit de middeleeuwen, maar wordt met behulp van moderne geneeskunde nog steeds toegepast.

Het is een procedure die bestaat uit het afnemen van bloed van de patiënt met verhoogde ferritinewaarden. Mogelijk moet dit meerdere keren gebeuren om de ferritinespiegel voldoende te verlagen. Bovendien zijn regelmatige bloedanalyses nodig om het ijzergehalte in het bloed te controleren.

Wat erg belangrijk is om te onthouden, is dat het belangrijk is om regelmatig je arts te bezoeken en bloedonderzoeken te laten doen. Op die manier kun je veel belangrijke dingen ontdekken over je gezondheid, zoals je ferritinegehalte in je bloed.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.