Verhoogd cholesterol? Ontdek de beste zelfzorgmiddelen en remedies!

Je kunt een verhoogd cholesterol zeer effectief bestrijden met deze remedies en andere problemen voorkomen. Maar deze remedies zouden geen medische behandelingen moeten vervangen. Ook moet je ze niet nemen zonder eerst met een specialist overlegd te hebben.
Verhoogd cholesterol? Ontdek de beste zelfzorgmiddelen en remedies!

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Cholesterol is een substantie die erg lijkt op vet. Het is noodzakelijk voor de vorming van hormonen, zuren en aminozuren. Dat maakt cholesterol een essentieel onderdeel van het leven. Maar een verhoogd cholesterol kan zeer gevaarlijk voor onze gezondheid zijn. Dat komt omdat een verhoogd cholesterol resulteert in een systematische verandering in de elementen van ons lichaam die ons bloed kunnen vergiftigen.

Een verhoogd cholesterol kan dus leiden tot cardiovasculaire problemen.

Dat is de reden waarom we heel voorzichtig moeten zijn met een verhoogd cholesterol. Er zijn vele zelfzorgmiddelen en remedies om je cholesterol onder controle te houden voor mensen die extra moeten letten op een verhoogd cholesterol. Uiteraard in aanvulling op  de adviezen van specialisten.

Hieronder zullen we je vertellen wat de beste zelfzorgmiddelen en remedies zijn om een verhoogd cholesterol te bestrijden.

Siroop van aloëvera

aloevera

Siroop van de aloëvera plant is een zeer geschikt zelfzorgmiddel. Het is ideaal om te gebruiken om een verhoogd cholesterol te verlagen. Daarnaast is het een goede antioxidant.

Er zijn vele manieren waarop je aloëvera kunt consumeren. Maar de beste manier om je doel te bereiken om je cholesterol te verlagen is om deze simpele siroop van aloëvera te drinken.

Als je het eenmaal gemaakt hebt, hoef je alleen maar voor iedere maaltijd een eetlepel  van deze siroop te nemen.

Ingrediënten

 • ¾ kop aloëvera pulp
 • 1/2 kop honing (167 gram)
 • 1 theelepel rum, whisky of brandy (5 ml)

Als je geen alcohol wilt of kunt gebruiken, kan je het ook zonder maken.

Hoe maak je het?

 • Doe alle ingrediënten in de blender en zet deze aan totdat alles goed gemengd en zonder klontjes is.
 • Doe de massa in een glazen pot.
 • Sluit deze pot vervolgens af zodat er geen licht in kan komen en bewaar de pot in de koelkast.

Gerstesap tegen een verhoogd cholesterol

Gerst is welbekend als goede bron van vezels. Daarom is het een van de beste voedingsmiddelen om een verhoogd cholesterol te bestrijden. Vezels helpen ons lichaam om van schadelijke substanties af te komen.

Daarnaast bevat gerst omega 3 en 6 vetzuren. Deze zijn perfect voor mensen die proberen om hun verhoogd cholesterol te bestrijden. Ze helpen ook bij de bloedsomloop. Dat maakt het tot een zeer goede optie als het gaat om het voorkomen van cardiovasculaire problemen.

Drink iedere ochtend een kop om optimaal van de voordelen van gerstesap te profiteren.

Ingrediënten

 • 1 kop parelgerst (150 gram)
 • 5 koppen water (1,2 liter)
 • Schil van 1 citroen
 • 1 kaneelstokje
 • 1 eetlepel honing (25 gram)

Hoe maak je het?

 • Was de parelgerst met koud water.
 • Doe daarna de parelgerst met 5 koppen water in een pan en breng dit langzaam aan de kook.
 • Doe de citroenschil en de kaneelstok erbij als de granen hard zijn.
 • Laat dit 5 minuten doorkoken.
 • Giet het vocht af, breng dit op smaak met een eetlepel honing en zet het in de koelkast.

Andere producten om verhoogd cholesterol te bestrijden

Deze zelfzorgmiddelen kunnen je heel goed helpen om een verhoogd cholesterol te bestrijden. Maar de ingrediënten in je voedsel spelen ook een grote rol.

Daarom is het van belang dat je voorzichtig bent in het uitkiezen van de soorten voedsel en de ingrediënten die je elke eet.

Met deze kennis in gedachten, willen we je vertellen wat de meest effectieve voedingsmiddelen zijn.

Volkorenproducten

volkorenproducten

Het is waar dat als we het hebben over calorieën, volkorenpasta en gewone pasta evenveel calorieën bevatten.

Maar zoals wij altijd zeggen, zijn calorieën niet de enige aanwijzing over of een product gezond of schadelijk is.

Volkorengranen bevatten veel meer vezels en de koolhydraten worden langzaam opgenomen. Dit zorgt ervoor dat we beter kunnen profiteren van de voordelen en het helpt ons lichaam om schadelijke stoffen af te voeren.

Groentes

Deze hebben dezelfde voordelen als volkorenproducten.

 • De beste opties zijn bonen, erwten en soja. De meest ideale manieren om soja te eten is in de vorm van sojabonen.
 • Het is mogelijk dat je problemen ondervindt bij het zoeken naar deze producten in de lokale supermarkt. Maar over het algemeen zijn deze producten beschikbaar in gezondheids- en reformwinkels en in winkels die gespecialiseerd zijn in voeding.
 • Als je in een klein plaatsje woont met weinig inwoners, waar deze producten niet beschikbaar zijn, kun je ze ook online vinden.

Bessen

Alle bessen zijn rijk aan anthocyanen. Denk hierbij aan bosbessen, kersen, frambozen etc.

Ze bevatten een component dat helpt om een verhoogd cholesterol te bestrijden. Bovendien leveren ze vitamines en mineralen. Deze helpen om je lichaam te versterken. Daarnaast helpen ze ons om ons voedsel beter te metaboliseren.

bessen

Hou in gedachten dat fruit ideaal is om het eten van suiker te vermijden. En dus ook voor het vermijden van problemen die hiermee in verband staan. We raden dan ook aan dat je fruit gebruikt om je verhoogd cholesterol te verlagen.

Uiteraard kan je deze positieve gevolgen nog verder verbeteren. Door regelmatig te sporten naast het eten van voldoende van de producten die we hierboven hebben genoemd.

Beweging verbetert je bloedsomloop, versnelt je metabolisme en helpt je om gifstoffen te verwijderen doordat je lichaam ze via het zweet kan afvoeren.

Als we de in dit artikel genoemde zelfzorgmiddelen combineren met de gezonde voedselkeuzes en met voldoende beweging, is het bestrijden van een verhoogd cholesterol een gemakkelijke taak. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Antonio, S. (2013). El colesterol. Article.
 • American Heart Association. (2012). ¿Que significan mis niveles de colesterol?
 • Garriga, M., & Montagna, C. (2016). Dieta para bajar el colesterol alto-hipercolesterolemia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.