Verbeter je humeur en bestrijd depressie met 10 voedingsmiddelen
Bepaalde voedingsmiddelen bevatten vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die gunstige eigenschappen bezitten voor je gezondheid. Je kan eigenlijk sommige stoornissen voorkomen en behandelen door bepaalde producten toe te voegen aan je dagelijkse voedingspatroon. Gebruik deze voedingsmiddelen en verbeter je humeur.
Je kan dus zelfs depressie op de meest natuurlijke manier bestrijden. In dit artikel stellen we tien voedingsmiddelen voor die helpen om snel je humeur te verbeteren.
Depressie op een natuurlijke manier bestrijden
Depressie is een ingewikkelde stoornis. Het is moeilijk om het op een natuurlijke manier te behandelen. Dat komt omdat het je zenuwstelsel aantast. In het lichaam kan het ook tot verschillende symptomen leiden.
Mensen die aan deze stoornis lijden, leven in negativiteit en hopeloosheid. Dat maakt elke behandeling moeilijk. Want ze hebben de neiging om elke geneeswijze negatief te bekijken.
Verdriet, apathie en een laag zelfvertrouwen zijn veel voorkomende kenmerken van deze geestelijke disbalans.
Maar het is mogelijk om depressie op een natuurlijke manier te bestrijden. We kunnen namelijk bepaalde voedingsmiddelen aan ons voedingspatroon toevoegen. Ze bevatten voedingsstoffen die de werking van het zenuwstelsel verbeteren.
Dit soort voeding bevordert dus de processen die de gevoelens van welzijn en geluk laten stijgen.
Lees ook dit artikel: Ontdek 7 geweldige manieren om op natuurlijke wijze je humeur te verbeteren
Verbeter je humeur met tien voedingsmiddelen
1. Cacao
Voor onze voorouders was cacao al een geneeskrachtig voedingsmiddel. Vele culturen beschouwden het als heilig. Bovendien bezit cacao vele eigenschappen voor de gezondheid.
Het helpt onder andere om depressie te bestrijden. Dat is te danken aan de fenylethylamine en de tryptofaan die het bevat. Deze bestanddelen verbeteren het humeur en laten het serotoninegehalte stijgen. Dat is een neurotransmitter die het geluksgevoel veroorzaakt.
- We mogen cacao niet verwarren met chocolade. Want chocolade bevat suikers en ongezonde vetten. Het percentage cacao in chocolade is ook meestal laag.
2. Verbeter je humeur met sinaasappelen
Citrusvruchten hebben eigenschappen die depressies tegengaan. Dat geldt zowel voor het eten van deze vruchten als wanneer je ze als geur gebruikt.
Het gebruik van etherische oliën uit citroen, sinaasappel, mandarijn of grapefruit veroorzaakt een geluksgevoel. Dit zorgt ervoor dat we ze vaak op onze huid willen gebruiken.
- Sinaasappelen zijn één van de beste fruitsoorten om vitaliteit en optimisme te vergroten.
- We raden echter aan om ze ‘s ochtends te eten. Want ze ‘s avonds eten kan voor slaapproblemen zorgen.
3. Groene bladgroenten
Groene bladgroenten bevatten veel magnesium. Dat is een essentieel mineraal om het zenuwstelsel in evenwicht te houden. Bovendien bestrijdt het stoornissen als depressie en angstgevoelens.
- Om van hun eigenschappen te profiteren moeten we de bladeren rauw eten. Dat kan in salades, sappen of groene smoothies.
4. Avocado
We beschouwen avocado als een supervoedingsmiddel.
Deze vrucht bevat een volledig pakket aan voedingsstoffen. Het is dus de beste keuze om elke stoornis te behandelen, met inbegrip van depressie.
- Het is niet alleen rijk aan vetten. Maar het bevat ook veel eiwit en vezels. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je aan zult komen als je avocado eet.
5. Verbeter je humeur met walnoten
Walnoten zijn uitstekend om je humeur te verbeteren. Dat is te danken aan de grote hoeveelheid vitaminen die ze bevatten. In walnoten zitten onder andere magnesium en onontbeerlijke vetzuren.
- Een handvol walnoten per dag is voldoende om je zenuwstelsel in evenwicht te houden. Ze zijn ook gunstig voor de gezondheid van je hart.
6. Lijnzaad
Lijnzaad kan je in de vorm van olie of zaden innemen. Het is een erg heilzaam voedingsmiddel dat veel noodzakelijke omega 3-vetzuren bevat. Dit soort vetten zijn onontbeerlijk voor mensen die meer emotionele stabiliteit nodig hebben. Het helpt ook om hun algemene gezondheid verbeteren.
- Als je kiest voor lijnzaadolie, zorg dan dat het koudgeperst is. Want dan blijven zijn eigenschappen intact.
7. Eieren
Eieren zijn een zeer volledig voedingsmiddel die we elke dag kunnen eten.
- Ze bevatten veel vitamine B12. Dat is een voedingsstof die ook aanwezig is in sardines en in zuivelproducten.
- Lage niveaus in het lichaam van de vitamines B, en dan vooral B12, zijn verbonden met depressie.
8. Zwarte bonen
In sommige landen vormen zwarte bonen de basis van de dagelijkse voeding. Dit is een uitstekende gewoonte om depressie te bestrijden.
- Dit voedingsmiddel bevat veel thiamine oftewel vitamine B1. Dat is een bestanddeel dat de hersencellen voorziet van energie. Het bevordert ook de cognitieve functie. Dit heeft positieve gevolgen op vlak van de bestrijding van depressie.
Ook dit is een boeiend artikel: Lichamelijke gewoontes om je humeur te verbeteren
9. Waterkers
In waterkers vinden we foliumzuur. Dit element draagt bij tot de vertraging van de cognitieve achteruitgang. Het voorkomt ook op een natuurlijke manier het ontstaan van een depressie.
- Je kan het toevoegen aan salades en je kunt ieder gerecht er mee versieren.
10. Zonnebloempitten
Net als zwarte bonen bevatten de zaden van zonnebloem veel vitaminen B, zoals thiamine. Om die reden kan je ze dagelijks rauw of geroosterd eten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Health, N. C. C. for M. (2010). Depression: the Treatment and management of depression in adults (UPDATED EDITION). The NICE Guideline on the Treatment and management of depression in adults.
- Lang, U. E., Beglinger, C., Schweinfurth, N., Walter, M., & Borgwardt, S. (2015). Nutritional aspects of depression. Cellular Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1159/000430229
- Leng, G., Adan, R. A. H., Belot, M., Brunstrom, J. M., De Graaf, K., Dickson, S. L., … Smeets, P. A. M. (2017). The determinants of food choice. In Proceedings of the Nutrition Society. https://doi.org/10.1017/S002966511600286X