Veranderingen in de borsten en tepels: wanneer is het een zorg?

Veranderingen in de borsten en tepels zijn normaal gedurende het hele leven. Soms heeft leeftijd invloed; andere keren zijn het hormonale veranderingen. We bekijken hier alle mogelijke oorzaken.
Veranderingen in de borsten en tepels: wanneer is het een zorg?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 27 oktober, 2022

Veranderingen in de borsten en tepels zijn voor veel vrouwen vaak een reden tot bezorgdheid. Een kleine knobbel of verandering in het uiterlijk wordt onmiddellijk in verband gebracht met kanker, ook al is dat niet altijd het geval.

Het is belangrijk te bedenken dat niet alle veranderingen het gevolg zijn van een kwaadaardige ziekte. Er zijn veel goedaardige aandoeningen en omstandigheden die deze veranderingen veroorzaken: veroudering, hormonale veranderingen, en het milieu.

Even belangrijk is het om te zeggen dat veranderingen in de borsten en tepels ook niet genegeerd moeten worden. Dus, wanneer zijn ze een reden tot bezorgdheid? Wanneer moet je je arts raadplegen? We vertellen het je hieronder.

Borst- en tepelveranderingen komen het hele leven voor

Borst- en tepelveranderingen komen het hele leven voor. Ze horen bij het natuurlijke ontwikkelingsproces van een mens. De melkkanalen zijn er vanaf de geboorte. Ze voltooien hun rijping enkele jaren later.

De puberteit brengt een reeks hormonale veranderingen met zich mee. In dit stadium worden de borsten groter, en ontwikkelen de borstklieren zich om melk te kunnen produceren. Ook de tepels en areola’s groeien.

In het algemeen ontwikkelen de borsten zich bij vrouwen tussen de leeftijd van 8 en 13 jaar. Daarna blijven ze geleidelijke veranderingen ondergaan tot ze 17 of 18 jaar oud zijn. Bij sommigen blijven ze groeien tot ze 20 zijn.

Tijdens de zwangerschap treden er ook veranderingen op in de borsten en tepels. Beide worden groter, en de tepels worden donkerder.

Gewichtsveranderingen, evenals menstruatiecycli, veroorzaken ook veranderingen in de borsten. Het begin van de menopauze markeert een nieuwe mijlpaal, wanneer er opnieuw belangrijke veranderingen in het uiterlijk van borsten en tepels optreden.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
5 oefeningen voor stevige borsten

Veranderingen in de borsten

Vrouw met buikpijn
Soms gaat pijn in de menstruatiecyclus tegelijk gepaard met ongemak in de borsten

Veranderingen in borsten en tepels komen om veel verschillende redenen voor. In het geval van borsten kunnen ze variëren in vorm, grootte, en textuur. Enkele van de gebruikelijke redenen zijn de volgende.

De menstruatiecyclus

Het is heel gewoon dat de borsten veranderen voor of na de menstruatie. Het is ook gebruikelijk dat ze er gezwollen uitzien. Dit komt door de ophoping van vocht in dat gebied en is normaal.

Zwangerschap

De vergroting van de borstklieren tijdens de zwangerschap leidt vaak tot borstknobbels. Dit is echter normaal.

Tijdens het geven van borstvoeding kan een aandoening optreden die mastitis heet. In dit geval worden ook borstknobbels gevoeld.

Het begin van de menopauze

Bij het begin van de menopauze zijn er grote hormonale veranderingen die veranderingen in de borsten en tepels veroorzaken. Het is niet ongewoon meer knobbels te voelen dan voorheen en pijn te hebben, ook al is je menstruatie uit gebleven.

Hormoonvervangende therapie

Het gebruik van hormonen tijdens de menopauze, via pillen of injecties, leidt ertoe dat de borsten dichter worden. Soms verandert dit de interpretatie van een mammogram (Spaanse link) en kan tot argwaan leiden, zelfs als alles normaal is.

Postmenopauze

Na de menopauze is er een grote daling van de hormoonspiegels. Dit leidt tot verlies van volume, vorm en stevigheid in de borsten.

De textuur is zachter, en ze zien er meestal uitgezakt uit. Knobbels kunnen in de meeste gevallen als onschadelijke cysten verschijnen. Ze rechtvaardigen echter wel een medische consultatie.

Wanneer je zorgen maken over borstveranderingen

Net zoals er borstveranderingen zijn die normaal zijn, zijn er ook andere die tekenen van gezondheidsproblemen (Spaanse link) zijn. Wees op je hoede voor plotselinge veranderingen.

Wanneer moet je bezorgd zijn? De volgende zijn tekenen dat er iets mis is:

  • een stevige massa in de borst of oksel. Wees vooral voorzichtig met ronde, gladde knobbels of knobbels die erg groot zijn en gemakkelijk onder de huid bewegen. Dit soort gezwel rechtvaardigt altijd een medische consultatie.
  • rood geworden of schilferige borsthuid.
  • verdikking van de borsthuid.
  • gekartelde of ingedeukte huid, zoals een sinaasappel.
  • terugkerende pijn zonder duidelijke reden.

Tepelveranderingen

Tepels ondergaan ook veranderingen tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij het ouder worden. In al deze gevallen gaat het om normale variaties.

Ook operaties of veranderingen in gewicht zorgen ervoor dat de tepels er anders uitzien. Ook de menstruatiecyclus speelt een rol.

Enkele van de natuurlijke veranderingen zijn als volgt:

  • kleurveranderingen. Het is normaal dat ze iets donkerder worden tijdens zwangerschap, borstvoeding en menopauze. Ze keren terug naar hun oorspronkelijke kleur als deze processen voorbij zijn.
  • wisselende grootte. Tepels veranderen van grootte door factoren als puberteit, zwangerschap, borstvoeding, of de menstruatiecyclus.

Eczeem kan de textuur van de tepelhof veranderen. Dit is een uitslag die zonder grote problemen behandeld kan worden.

Afscheiding komt niet vaak voor, maar het is op zichzelf geen waarschuwingsteken. Ze zijn meestal goedaardig als ze uit beide tepels vloeien als er in geknepen wordt, en tijdens de zwangerschap en in bepaalde stadia van de menstruatiecyclus.

Wanneer moet je je zorgen maken over tepelveranderingen?

Borsten worden gecontroleerd door een dokter
Er zijn veel verschillende redenen voor een medische consultatie. Bij twijfel is het altijd het beste om een afspraak met een gezondheidswerker te maken.

Borst- en tepelveranderingen moeten altijd goed in de gaten gehouden worden. Soms is het verschil tussen een normale en een pathologische verandering niet erg duidelijk. Bij twijfel kun je het beste je arts raadplegen.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk goed op te letten als het de onderstaande symptomen zich voordoen.

  • Er komt haar op de tepelhof.
  • Er verschijnen zweren.
  • Verdikking van de tepelhuid.
  • De tepel wordt rood of paars.
  • Er zijn kleurveranderingen met jeuk of afscheiding.
  • De textuur van de tepelhuid lijkt op een sinaasappel.
  • Er is roodheid in de tepelhof of een gevoel van warmte in het gebied.
  • Tepels die uitstaken worden plotseling platter.
  • De tepel scheidt spontaan vocht af.
  • Aanhoudende jeuk van de tepel of tepelhof.
  • Er is aanhoudende gevoeligheid van de tepel.
  • De tepel is slechts aan één kant omgekeerd.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Tips voor prachtige borsten

De rol van mammografieën

Momenteel zijn er verschillende behandelingen beschikbaar voor borstproblemen, waaronder kanker zelf. Een vroege diagnose is heel belangrijk. Daarom moet je een arts raadplegen als er veranderingen in de borsten en tepels zijn die aanzienlijk zijn.

Het is aan te bevelen dat vrouwen vanaf de leeftijd van 45 tot 55 jaar om de twee jaar een mammografie laten maken (Spaanse link). Als er veranderingen zijn die twijfel oproepen, is het in elk geval waarschijnlijk dat deze test vaker of vóór de leeftijd van 45 jaar gedaan moet worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fernández, J. G., & Ovares, C. E. U. (2012). La glándula mamaria, embriología, histología, anatomía y una de sus principales patologías, el cáncer de mama. Revista médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(602), 317-320.
  • Galván Espinoza, H. A. (2012). La necesidad e importancia del control de calidad en mamografía. Gaceta mexicana de oncología, 11(4), 246-250.
  • Sánchez Portela, J. R., & Verga Tirado, B. (2011). Cáncer de mama: ¿Es posible prevenirlo? Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 15(1), 14-28.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.