Veganistische manicures: at zijn ze en wat zijn hun voordelen?

Nagellak aanbrengen zonder blootgesteld te worden aan sterke geuren of stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid, is mogelijk met een veganistische manicure. We vertellen je hier meer over de voordelen.
Veganistische manicures: at zijn ze en wat zijn hun voordelen?

Laatste update: 31 mei, 2023

Veganistische manicures zijn perfect geschikt voor mensen die een passie hebben voor handverzorging, maar die af willen van chemicaliën. Deze methode van verfraaiing is vergelijkbaar met conventionele technieken; het verschil zit hem in de herkomst van de stoffen en hulpmiddelen.

Het is mogelijk om de trend zowel thuis uit te voeren als in salons die gelieerd zijn aan biologische cosmetica. De producten van de stijl worden over de toonbank verkocht en vereisen geen speciale kennis om ermee om te gaan, anders dan het zorgvuldig lezen van de instructies.

Daarnaast heeft veganisme in de schoonheidsindustrie veel voordelen; het specifieke geval van nagelverzorging en -verzorgingsproducten is het geval waar we ons hier in zullen verdiepen. Lees verder voor meer informatie!

Wat zijn veganistische manicures?

De veganistische manicure is een manicure die volledig natuurlijke producten gebruikt. Het gaat om lakken, crèmes, oliën en andere benodigdheden die vrij zijn van kleurstoffen, chemische conserveringsmiddelen en bestanddelen die van dieren afkomstig zijn of op dieren zijn getest.

Met uitzondering van de meeste kleurstoffen benadrukt de Food and Drug Administration (FDA) dat ingrediënten en cosmetische nagelproducten haar goedkeuring niet nodig hebben voordat ze verkocht worden (Engelse link).

Het is echter noodzakelijk dat ze de veiligheid bij het gebruik ervan garanderen, door instructies of waarschuwingen op hun etiketten te vermelden. Veganistische nagellakken en nagellakremovers bevatten geen schadelijke elementen.

Strikt genomen zijn biologische nagelformules vrij van esters en stoffen die weliswaar de duur van de manicure verlengen, maar het risico op vergiftiging en nagelaandoeningen vergroten. Enkele ingrediënten die veganistische nagels vermijden zijn de volgende:

 • Alcohol
 • Tolueen
 • Acrylaten
 • Parabenen
 • Propanon
 • Dimethylbenzeen
 • Formaldehyde hars

Veganistische manicures zijn niet hetzelfde als biologische manicures, want in het eerste geval is absoluut alle samenstelling plantaardig of mineraal, terwijl er in het tweede geval ruimte is voor ingrediënten van dierlijke of plantaardige oorsprong uit de biologische landbouw.

Hoe geef je jezelf een veganistische manicure?

Het feit dat het veganistische cosmetica is, betekent niet dat het aanbrengen anders is; het proces wordt uitgevoerd net als bij de traditionele manicure. Natuurlijk heb je een veganistische kit nodig met reinigingslotions, verf en wattenschijfjes… allemaal 100% veganistisch en biologisch. Laten we eens kijken hoe de procedure werkt.

 • Reiniging. Dit is het desinfecteren van de nagels en handen, waarvoor water en een antibacterieel middel op natuurlijke basis, zoals tea tree olie, aloëvera, of mandarijn.
 • Exfoliëren. Deze massage is relevant om de nagelriemen te bewerken en zich te ontdoen van dode cellen. Kokosnoot, cactus, of kaneel zijn enkele exfoliërende opties.
 • Verven. Er is een grote verscheidenheid aan hoogwaardige veganistische tinten. Dit is de fase die de vaardigheid van de manicure toont, om tot elegante of opvallende ontwerpen te komen.
 • Glans. Als je extra glans op je nagels wilt, is een conventionele transparante lak niet nodig; bij een veganistische manicure wordt de glans bereikt met mica, een element dat een snelle droging bevordert en gelijk staat aan een semi-permanente afwerking.
 • Hydrateren. Voor geëmailleerde nagels rest niets anders dan ze te hydrateren, net als je handen. Kokoscrème, calendulacrème en sheaboter worden aanbevolen.

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
9 thuisbehandelingen om zwakke nagels te versterken

De voordelen van veganistische manicures

Een manicure
Veganistische manicures streven naar het gebruik van 100% biologische producten en zijn dierproefvrij.

De belangrijkste voordelen van veganistisch gaan hebben te maken met de algehele gezondheidszorg. De biologische manicure is geen uitzondering en de voorkeur ervoor brengt voordelen met zich mee zoals die welke we hieronder zullen noemen.

Je handelt groen

Het tijdschrift Cosmetics and Toiletries merkte in een tekst op (Spaanse link) dat de toename van de vraag naar veganistische cosmetica een teken is dat consumenten meer bewustzijn ontwikkelen over duurzame grondstoffen die niet op dieren zijn getest.

Door een manicure van deze stijl draag je dus bij aan het welzijn van het milieu. Je doet dit doordat je de impact van gifstoffen en de hoeveelheid afval vermindert.

Je ademt geen chemicaliën in

De geur die conventionele stoffen verspreiden kan ademhalingsproblemen, infecties en rhinoconjunctivitis veroorzaken. Veganisme bij manicure sluit deze bedreiging uit.

Volgens een publicatie van het National Institute for Occupational Safety and Health (Spaanse link) concentreren schoonheidssalons complex geformuleerde parfums die mensen blootstellen aan gevaarlijke chemicaliën, hetzij door direct huidcontact, spatten, of inademing van aerosolen.

De volgende artikelen vallen in deze categorie:

 • Base coat
 • Nagellak
 • Oplosmiddelen
 • Nagellak-remover
 • Verharders

Je voorkomt allergische reacties

Sommige nagelziekten en systemische aandoeningen worden veroorzaakt door langdurig gebruik van commerciële nagellakken en acetonen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om contactdermatitis te krijgen van acrylaten voor semi-permanente nagels.

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Cordoba wijst erop (Spaanse link) dat deze stof behoorlijk irriterend is en de gevoeligheid voor het bestanddeel verhoogt. Bijgevolg kan het leiden tot eczeem of allergische dermatitis. Aan de andere kant brengen veganistische recepten de gezondheid van de nagels en de huid niet in gevaar.

Zero aceton

Om veganistische lak te verwijderen kun je een nagellakremover met dezelfde eigenschappen toepassen. Dit werkt als een vochtinbrenger, in plaats van de nagels aan te tasten zoals aceton zou doen.

Het New Jersey Department of Health (Spaanse link) waarschuwt dat aceton niet alleen door inademing wordt aangetast, maar ook in de huid kan worden opgenomen. In hun Hazardous Substances Fact Sheet bespreken ze de irriterende effecten op de huid, ogen, neus en keel.

Ze geven ook in detail aan dat langdurige blootstelling aan deze brandbare vloeistof andere symptomen veroorzaakt, zoals duizeligheid, misselijkheid en zelfs flauwvallen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
6 remedies om dikke gele nagels te behandelen

Gelakte nagels
Veganistische manicures zijn niet beperkt. Ze kunnen zich aanpassen aan alle laatste trends in ontwerpen en kleuren.

Tegenwoordig kun je meerdere technieken vinden voor het verfraaien van nagels. Zolang de gekozen ingangen overeenkomen met de veganistische kwaliteiten, is het mogelijk de trends aan te passen aan dit type manicure.

Wat te doen om veganistische manicures langer mee te laten gaan?

Er zijn zowel normale, permanente als semi-permanente veganistische manicure nagels. In elk van de gevallen moeten, net als bij de traditionele manicure, bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de nagellak te verlengen.

Verwijder de nagelriem nooit helemaal, vraag om langhoudende pigmenten, en zorg ervoor dat je handschoenen draagt bij huishoudelijke klusjes. Schoonmaakmiddelen versnellen namelijk de verkleuring en uitdroging van de nagels. Wil je dus veganisme op je handen proberen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.