Tussentijds bloedverlies: wat betekent het?

1 juli 2016
Iedere vrouw kan gedurende de vruchtbare fase in haar leven weleens te maken krijgen met onverklaarbare bloedingen. Maak je dus niet gelijk zorgen. Toch is het wel verstandig om in dit geval altijd je dokter te raadplegen.

Vaginaal bloedverlies wanneer een vrouw niet ongesteld is wordt ook wel tussentijds bloedverlies genoemd en dient meestal als waarschuwing voor de vrouw die het ervaart. Dit komt doordat dit een symptoom kan zijn van een ernstiger probleem verbonden aan het voortplantingssysteem.

Hoewel tussentijds bloedverlies niet wordt gezien als normaal, is het echter ook weer niet geheel ongewoon. En gelukkig hoeft het niet altijd te wijzen op een mogelijk ernstigere aandoening.

Daarom is het belangrijk dat alle vrouwen goed geïnformeerd zijn over dit onderwerp en de mogelijke oorzaken, voordat ze gelijk aan het ernstigste denken.

Alles over tussentijds bloedverlies

Vrouw

Een normale menstruatiecylcus duurt tussen de eenentwintig en vijfendertig dagen, met een gemiddelde van achtentwintig dagen. Een normale ongesteldheid duurt ongeveer tussen de twee en zeven dagen, waarin een vrouw tussen de 30 en 80 ml bloed verliest.

We spreken van abnormaal bloedverlies als een vrouw lichtelijk bloed verliest in de periode tussen de laatste dag van haar vorige ongesteldheid en de eerste dag van haar volgende ongesteldheid.

Het is echter wel zo dat bijna alle vrouwen in de vruchtbare fase van hun leven weleens last zullen hebben van tussentijds bloedverlies, maar gelukkig is het in de meeste gevallen geen reden om je zorgen te maken.

Desondanks raden gezondheidsdeskundigen en gynaecologen aan om altijd je dokter te raadplegen wanneer je last hebt van dit symptoom. Het zou namelijk wel een aanwijzing kunnen zijn van een ernstiger probleem als kanker of een voorstadium van kanker.

Lees ook: Tips voor gezonde eierstokken

Waardoor kan tussentijds bloedverlies worden veroorzaakt?

Ovulatie

Eierstokken

De ovulatie is een van de mogelijke oorzaken van abnormaal bloedverlies tussen ongesteldheidsperioden in. Wanneer je aan het ovuleren bent, maakt je lichaam meer oestrogeen aan. Oestrogeen is een hormoon dat verbonden is aan de eisprong.

Deze toename van oestrogeen kan ervoor zorgen dat je last krijg van tussentijds bloedverlies, vooral wanneer je merkt dat dit bloedverlies zich voordoet tijdens de dertiende tot de zestiende dag van je menstruatiecyclus.

Wanneer de ovulatie de oorzaak is van het bloedverlies, dan is het bloed doorgaans roze of bruinig van kleur en gaat het soms gepaard met baarmoederhalsslijm en krampen in de onderbuik.

Stress

Lichamelijke en mentale stress kunnen ook verbonden zijn aan het ontstaan van tussentijds bloedverlies.

Gedurende periodes waarin je veel spanning en stress ervaart, worden je hersenen op bepaalde manieren geprikkeld en dit kan invloed hebben op je normale menstruatiecyclus. Hierdoor kun je last krijgen van bruinige afscheiding in de dagen net voor en net na je ongesteldheid.

Zwangerschap

Zwangerschap

Het is helemaal niet ongewoon dat een vrouw niet gelijk doorheeft dat ze zwanger is en dat ze hier pas achterkomt wanneer ze langs gaat bij de dokter omdat ze last heeft van tussentijds bloedverlies.

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap kan een vrouw last krijgen van onverklaarbaar bloedverlies wanneer het embryo zich in de baarmoeder nestelt. Toch is het belangrijk om in dit geval je dokter te raadplegen. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan namelijk ook een teken zijn van een miskraam.

Wanneer moet tussentijds bloedverlies worden gezien als een noodgeval?

In het geval je tussen de ongesteldheidsperioden in last krijgt van hevig bloedverlies of bloedverlies dat heviger is dan je ongesteldheid, of wanneer het bloed dieprood, zwart of bruin van kleur is en gepaard gaat met andere symptomen als zweten, duizeligheid, aritmie of buikpijn, dan is het belangrijk om meteen medische hulp in te schakelen.

Wanneer je veel bloed verliest, maar niet meer dan je normaal verliest wanneer je ongesteld bent, dan kan dit wijzen op een vleesboom. Hoe dan ook kan overwegend veel bloedverlies tussen de ongesteldheidsperioden in het beste worden gediagnosticeerd door middel van een gepast medisch onderzoek om vast te stellen of de oorzaak gevonden kan worden in de baarmoederhals, de baarmoeder of de vagina.

Wat betekent het als je na de overgang last krijgt van tussentijds bloedverlies?

Oudere Vrouw

Wanneer een vrouw op een bepaalde leeftijd niet meer ongesteld wordt, dan is dit een aanwijzing dat haar lichaam de overgang heeft bereikt. Wanneer een vrouw echter, nadat ze al langere tijd niet meer ongesteld is geweest, ineens last krijgt van kleine bloedingen of hevig bloedverlies, dan kan dit een waarschuwingsteken zijn van een bepaald gezondheidsprobleem.

Dit soort bloedverlies zou kunnen worden veroorzaakt door een vleesboom of poliep, maar in de meeste gevallen is het helaas een vroeg symptoom van kanker of een voorstadium van kanker.

Wij raden aan: De 5 vormen van gynaecologische kanker

Welke onderzoeken zouden moeten worden uitgevoerd?

Een van de meest voorkomende onderzoeken die wordt uitgevoerd in het geval van gynaecologische abnormaliteiten is een uitstrijkje. De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om vast te stellen of het bloedverlies veroorzaakt wordt door een probleem in de baarmoeder en of er sprake is van kankerachtige cellen in de baarmoederhals.

Een echografie is een zeer fijngevoelige manier om veranderingen in de baarmoeder of de eierstokken waar te nemen.

Wanneer deze onderzoeken echter niet voldoende zijn om alle twijfels weg te nemen, kan er ook een hysteroscopie worden uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek wordt er via de vagina een kleine camera bij de vrouw naar binnen gebracht om de baarmoeder beter te kunnen bekijken.

Bekijk Ook