Trucjes om thuis gastritis onder controle te krijgen

Deze tips kunnen je helpen om de symptomen van gastritis te verlichten. Maar het is ook belangrijk dat je een specialist raadpleegt zodat je deze ziekte onder controle krijgt.
Trucjes om thuis gastritis onder controle te krijgen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat je gastritis onder controle kan krijgen door thuis enkele trucjes toe te passen?

Gastritis is een aandoening waarbij de binnenwand van de maag ontstoken raakt. Uiteraard veroorzaakt dit hevige buikpijn. Die gaat bovendien gepaard met de vorming van zuur en gas.

Vele verschillende dingen kunnen gastritis veroorzaken. Maar in de meeste gevallen is het een gevolg van de buitensporige groei van de bacterie helicob acter pylori.  Dit is dezelfde bacterie die de vorming van maagzweren veroorzaakt.

De symptomen van gastritis kunnen plots optreden. Maar ze kunnen ook geleidelijk ontwikkelen. Vaak zijn ze mild en van voorbijgaande aard. Maar er is een risico op complicaties zoals bloedingen in de maag.

Tegenwoordig bestaan er vele behandelingen die helpen om de symptomen te beheersen. Op die manier zullen de symptomen de kwaliteit van leven van de patiënt niet beïnvloeden.

Maar er bestaan ook een reeks trucjes die je thuis kan toepassen. Ze kunnen je helpen om de gastritis te verminderen. Deze huisremedies helpen vooral wanneer deze aandoening een gevolg is van een uitwendige prikkel.

Ben je al eens geconfronteerd met dit probleem? Weet je niet hoe je gastritis onder controle kan krijgen? Ontdek in dit artikel enkel trucjes!

Gastritis onder controle krijgen

Wat zijn de oorzaken van gastritis?

Gastritis ontstaat wanneer de binnenwand van de maag geïrriteerd raakt. Deze wand beschermt de maag tegen de maagsappen. Deze barrière die uit slijm bestaat, verzwakt als gevolg van te veel zuren. Daardoor takelt de binnenwand van de maag af. Dit veroorzaakt ontsteking en wonden.

De meeste gevallen van gastritis doen zich voor na een infectie. Maar het kan ook veroorzaakt worden door auto-immuun ziekten, reflux van gal in de maag en aandoeningen van de spijsvertering.

Risicofactoren

 • Infecties met de pyloribacterie.
 • Parasitaire en virale ziekten.
 • Langdurig gebruik van pijnstillers.
 • Blootstelling aan stress.
 • Letsels in het spijsverteringsstelsel.
 • Ziekte van Crohn.

Het eten van pittige voedingsmiddelen is geen oorzaak van gastritis. Maar het is wel een factor die de ernst van de symptomen kan vergroten.

Hoe weet ik of ik gastritis heb?

Hoe weet ik of ik gastritis heb?

Vele gevallen van gastritis treden op zonder symptomen te vertonen. De patiënten kunnen maagklachten ervaren die ze gemakkelijk verwarren met een gewone indigestie.

Afhankelijk van hoe ernstig het is, kan dit ook de volgende symptomen veroorzaken:

 • Brandend gevoel in het bovenste deel van de maag.
 • Misselijkheid en braken.
 • Verlies van eetlust.
 • Maagpijn en gasvorming.
 • Zure reflux.

Als je symptomen blijven terugkeren, dan is het belangrijk dat je de arts raadpleegt. Na een lichamelijk onderzoek kan hij aanbevelen enkele laboratoriumonderzoeken uit te voeren om de diagnose te bevestigen.

Huistrucjes om op een natuurlijke manier gastritis onder controle te krijgen

Er bestaat veel medicatie die kan helpen om gastritis onder controle te krijgen. Toch is het ook belangrijk dat patiënten met deze aandoening hun levensstijl veranderen. Op die manier zullen ze complicaties voorkomen.

Want de remedies kalmeren het ongemak slechts tijdelijk. Maar je gewoonten zullen bepalend zijn voor de terugkeer of het verdwijnen van de gastritis. Bovendien zijn het je gewoonten die beslissend zijn of het ernstiger wordt of niet.

Je kan dus enkele natuurlijke zelfgemaakte middeltjes toepassen. Want ze zijn een uitstekende keuze om deze aandoening te bestrijden zonder te veel medicatie te gebruiken. In dit artikel hebben we de beste trucjes verzameld. Jij hoeft ze alleen maar in de praktijk te brengen.

Koude gelatine

Gastritis onder controle met koude gelatine

Gelatine is een voedingsmiddel vol essentiële voedingsmiddelen die gunstig zijn voor het lichaam. De aminozuren, vitaminen en mineralen in gelatine helpen om de binnenwand van de maag te herstellen. Dat komt omdat ze de ontsteking onder controle houden.

 • Eet een portie koude gelatine wanneer je een brandend gevoel hebt of een ander symptoom van gastritis ervaart.

Banaan

Bananen bevatten vezels en antioxidanten. Daarom is dit fruit één van de traditionele remedies om verteringsproblemen te beheersen die een gevolg zijn van gastritis.

Het is een zacht voedingsmiddel dat helpt om de zuurgraad van de maag te regelen. Want het vermindert de hoeveelheid overmatig zuur dat maagzweren en irritatie veroorzaakt.

 • Eet een portie banaan. Je kan zelfs toevoegen aan je smoothies en aan het ontbijt.

Rijstwater

Gastritis onder controle met rijstwater

Dit is nog een ander trucje om gastritis onder controle te krijgen. Want de concentratie aan vezels in rijstwater is handig om het verteringsproces te ondersteunen. Zijn voedingsstoffen werken op een natuurlijke manier en kalmeren de maag. Zo helpen ze bij de vernieuwing van de weefsels die door het effect van de zuren geïrriteerd geraakt zijn.

 • Kook de rijst in water zonder kruiden toe te voegen. Drink deze vloeistof twee tot drie keer per dag.

Beperk je inname van irriterende stoffen

Er zijn vele irriterende voedingsmiddelen die de symptomen van gastritis kunnen verergeren. Dit gebeurt vooral wanneer je ze eet wanneer de ziekte zich op een piekmoment bevindt.

 • Het is enorm belangrijk dat je de opname van zuivelproducten, gefrituurde en pittige voedingsmiddelen beperkt. Probeer dit op zijn minst te vermijden tot de symptomen verminderd zijn.

Drink meer water

Drink voldoende water en hou gastritis onder controle

Tenslotte moeten patiënten met dit maagprobleem voldoende water drinken om een goede vertering te garanderen. Want wanneer ze te weinig vocht drinken, dan leidt dit tot veranderingen in de niveaus van de zuurgraad. Dit heeft als gevolg dat de zure sappen schade kunnen veroorzaken.

 • Zorg dat je elke dag zes tot acht glazen water drinkt.
 • Als je water op zich niet graag drinkt, kan je met een beetje citroen of in thee drinken.

In het algemeen is het een goed idee dat je deze aanbevelingen onthoudt. Gebruik ze om je te helpen gastritis onder controle te houden. Bovendien moet je regelmatig je arts raadplegen zodat hij of zij de toestand van je aandoening kan evalueren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Feldman M, et al. (1996). Effects of aging and gastritis on gastric acid and pepsin secretion in humans: A prospective study. DOI:
  dx.doi.org/10.1053/gast.1996.v110.pm8612992
 • Lee M, et al. (1997) The aging stomach: Implications for NSAID gastropathy. DOI:
  dx.doi.org/10.1136/gut.41.4.425
 • Kuipers EJ, Blaser MJ. Acid peptic disease. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 139.
 • Su K, Wang C. Recent advances in the use of gelatin in biomedical research. Biotechnol Lett 2015;37:2139-45.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.