Trombofilie tijdens de zwangerschap: wat zijn de risico's?
Onder bepaalde omstandigheden is er een grotere aanleg om een trombotische gebeurtenis te ondergaan, vooral in de veneuze circulatie. Omdat dit risico toeneemt met de zwangerschap, is voorgesteld de invloed van trombofilie tijdens de zwangerschap te onderzoeken. Het doel van deze onderzoeken is het bepalen van de risicofactoren die bij deze aandoening een rol spelen.
Allereerst moet worden opgemerkt dat de term trombofilie aandoeningen omvat die op een of andere manier het vermogen om stolsels in het bloed te produceren vergroten. Deze aandoeningen kunnen erfelijk of verworven zijn (zoals het antifosfolipidensyndroom). Hoewel ze niet veel voorkomen, veroorzaken ze aandoeningen die een zorgvuldige behandeling vereisen.
Trombose en embolie: wat betekenen ze?
Wanneer een bloedvat beschadigd raakt, wordt een reeks mechanismen geactiveerd die de schade proberen te herstellen om een eventuele bloeding te voorkomen. Al deze verschijnselen vormen de hemostase. Kortom, de elementen die in het bloed circuleren stapelen zich op en bedekken het vaatletsel.
Dit vormt een stolsel, dat een trombus wordt genoemd. De hechting van de trombus aan de vaatwand wordt aangetast door de bloedsomloop zelf, en er is kans op loslating. Wanneer dit gebeurt, wordt het stolsel een embolie genoemd, met het vermogen om in de bloedbaan te circuleren.
De termen trombose en embolie verwijzen dus naar de pathologie waarbij een stolsel een bloedvat blokkeert. Het verschil tussen de twee is dat bij trombose de afsluiting plaatsvindt op de plaats waar de trombus is gevormd. Terwijl bij embolie de trombus afbreekt en zich door de circulatie verplaatst tot hij het vat blokkeert.
Lees hier meer:
Alles wat je over pulmonale trombo-embolie moet weten
Trombo-embolie en zwangerschap
Zwangerschap wordt beschouwd als een prothrombotische toestand. Dit komt door de hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden.
Daarom vinden sommige auteurs het van vitaal belang om bij alle vrouwen het risico op trombofilie tijdens de zwangerschap vast te stellen. Het doel is eventuele complicaties als gevolg van een dergelijke aanleg te voorkomen.
Hierover bestaat echter geen consensus en het perspectief is de laatste jaren veranderd. Ten eerste omdat trombofilieën op zichzelf te weinig voorkomen in de algemene bevolking om het onderzoek ervan bij elke zwangere vrouw te protocolleren.
Ten tweede hebben de tot nu toe beschikbare onderzoeken hun beperkingen. Daardoor kunnen de resultaten niet als onbetwistbaar worden aanvaard. Evenzo verandert het inzicht in zaken naarmate de kennis voortschrijdt. Het is zelfs gebruikelijk om in sommige onderzoeken tegenstrijdige conclusies te vinden.
Is er een verband met trombofilie tijdens de zwangerschap?
Verschillende zwangerschapsaandoeningen zijn in verband gebracht met placentale insufficiëntie. Dit betekent dat de bloedstroom tussen moeder en kind op een of andere manier in het gedrang komt, waardoor een complicatie ontstaat.
Tot de aandoeningen die in verband worden gebracht met veranderingen in de bloedsomloop behoren de volgende:
- Eclampsie
- Pre-eclampsie
- HELLP-syndroom
- Intra-uteriene groeibeperking
- Voortijdige loslating van de placenta
Om deze reden achten sommige auteurs (Spaanse link) het noodzakelijk het bestaan van trombofilie te vermoeden bij patiënten met een voorgeschiedenis van een van deze complicaties. De rechtvaardiging hiervoor is niet gebaseerd op een mogelijk verband tussen beide aandoeningen, maar om de onzekerheid van een vrouw met eerdere slechte ervaringen te verminderen.
Is trombofilie tijdens de zwangerschap geassocieerd met zwangerschapsverlies?
Tussen de 10 en 15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam (Engelse link); vele daarvan blijven onopgemerkt. Van deze vrouwen kan naar schatting 5% nog een mislukte zwangerschap doormaken. De meeste vrouwen met een enkele miskraam hebben dus een grote kans om een zwangerschap uit te dragen.
Deze realiteit heeft de noodzaak in twijfel getrokken om de waarschijnlijke oorzaak van een zwangerschapsafbreking grondig te onderzoeken, vooral als het een eerste poging is. Hoewel het een traumatische gebeurtenis is voor de vrouw, is het verre van synoniem met onvruchtbaarheid of het voorspellen van een toekomstig probleem.
Terugkerend zwangerschapsverlies en trombofilie
Dat geldt echter niet als de ervaring zich herhaalt. Van terugkerend zwangerschapsverlies is sprake als er minstens twee opeenvolgende miskramen zijn. Sommige auteurs stellen de grens echter liever op drie.
Ongeacht de definitie is dit een uiterst moeilijke situatie voor het paar, dat meestal professionele hulp zoekt. Het doel daarvan is niet alleen om een oplossing te vinden, maar ook om een verklaring te krijgen. In deze gevallen biedt het huidige bewijsmateriaal geen consensus.
Is er een patroon met trombofilie en miskraam?
De zwangerschapsduur van eerdere verliezen is belangrijk als leidraad voor het onderzoek, dat geïndividualiseerd moet worden. In een vroege zwangerschap kan een verandering in de constitutie van de trofoblast een rol spelen. Deze structuur zal later de placenta helpen vormen.
Terwijl in latere stadia miskramen in verband kunnen worden gebracht met vasculaire complicaties die de bloedstroom in gevaar brengen. Vanwege de lage incidentie in de bevolking is de algemene consensusechter om niet systematisch te zoeken naar erfelijke trombofilie tijdens zwangerschap.
Lees hier meer:
Veneuze trombose door anticonceptiva
Wat zijn de risico’s?
Trombotische voorvallen dragen bij tot het optreden van zwangerschapscomplicaties en zijn de belangrijkste oorzaak van moedersterfte in ontwikkelde landen. Meer dan de helft van de gevallen houdt verband met een onderliggende trombofilie, maar de meeste patiënten met trombofilie hebben ongecompliceerde zwangerschappen.
Waarom dan die ongelijkheid? Het antwoord ligt niet in een geïsoleerde aanleg voor een trombotische gebeurtenis, want zwangerschap op zich is al een risicotoestand, maar in de superpositie van verschillende van deze factoren, waaronder trombofilie.
Enkele van de geassocieerde factoren die het zwangerschapsrisico bij een vrouw met trombofilie verhogen (Spaanse link) zijn de volgende:
- Obesitas
- Roker zijn
- Lichamelijke rust
- Recente operatie
- Hoge leeftijd van de moeder (meer dan 35 jaar)
Daarom moet de evaluatie van de zwangere patiënt gericht zijn op het opsporen van risicofactoren. De rechtvaardiging voor het onderzoeken van het mogelijke bestaan van een trombofilie moet een solide basis hebben en niet slechts een onnodige systematische praktijk zijn.
Behandeling van trombofilie tijdens de zwangerschap
Er is jarenlang controverse geweest over het al dan niet behandelen van patiënten met trombofilie tijdens de zwangerschap. De moeilijkheid van dit gebrek aan consensus ligt in het feit dat de beschikbare studies schaars zijn en verschillende methodologische nadelen hebben die hun resultaten beperken.
Verschillende reviews (Engelse link) schrijven echter geen echt voordeel toe aan behandeling met laag moleculair gewicht heparine (LMWH) of acetylsalicylzuur (aspirine) als een manier om een trombotische gebeurtenis bij een zwangere vrouw met trombofilie te voorkomen. Voor de keuze van dit type therapie is het noodzakelijk om elke patiënt individueel te behandelen.
Daarom is het essentieel om te vertrouwen op de verloskundige die de zwangerschap controleert. Het zal deze deskundige zijn die, afhankelijk van de risicofactoren, de beste preventieve aanpak zal bepalen om veilig bij de bevalling aan te komen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Boada, M. Estados protrombóticos y pérdida de embarazo. (2021). Revista Uruguaya de Medicina Interna, 2, 27 – 30.
- Chauleur, C., Raia, T. (2017). Tratamiento anticoagulante durante el embarazo. EMC – Ginecología – Obstetricia, 53 (Issue 3), 1 – 8.
- Díaz, L., Medina, R., Sosa, L., Briozzo, L., Alonso, J., Pedreira, G., Manzino, A. (2011). Trombofilia y embarazo. Pautas de diagnóstico y tratamiento, Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S1 – S3.
- Galeano, S. (2011). Amenaza de aborto (AA) y trombofilia, Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S7 – S8.
- Gutiérrez, M. Font, K. (2017). Trombofilia y embarazo: incidencia, factores de riesgo y resultados perinatales, Revista de Ginecología y Obstetricia de México,75 (10), 676 – 684.
- Korin, J. (2012). Trombofilia y complicaciones del embarazo, Hematología, 16 (2), 86 – 92.
- Mateo-Sánez, H. A., Mateo-Sánez, E., Hernández-Arroyo, L., Rivera-Ramírez, P., Mateo-Madrigal, M., Mateo-Madrigal, V., & Mateo-Madrigal, D. (2017). Pérdida recurrente del embarazo: revisión bibliográfica. Ginecología y Obstetricia de México, 84(08), 523-534.
- Riva, E. (2011). Trombofilia hereditaria: asociación con ETEV, Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S3 – S5.
- Stevenazzi, M. (2011). Síndrome antifosfolipídico del embarazo. Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S8 – S10.
- Vigil-De Gracia, P. (2015). Síndrome Hellp. Ginecología y Obstetricia de México, 83(01), 48-57.
- Walker MC, Ferguson SE, Allen VM. Heparin for pregnant women with acquired or inherited thrombophilias. Cochrane Database of Systematic Reviews 2003, Issue 2. Art. No.: CD003580. DOI: 10.1002/14651858.CD003580. Accedida el 13 de febrero de 2023.
- Zunino, J. (2011). Pérdida recurrente de embarazo, Archivos de Medicina Interna, 33 (suplemento 2), S5 – S7.