Trichomoniasis bij vrouwen: kan het behandeld worden met natuurlijke middelen?

In dit artikel zullen we ontdekken of natuurlijke remedies kunnen helpen bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen.
Trichomoniasis bij vrouwen: kan het behandeld worden met natuurlijke middelen?
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 18 maart, 2023

Sommige mensen hebben zich afgevraagd of trichomoniasis bij vrouwen kan worden aangepakt met natuurlijke middelen. Gezien de complexiteit van deze seksueel overdraagbare infectie zoeken veel mensen naar oplossingen om de symptomen ervan te stoppen en ernstigere problemen te voorkomen.

Er moet echter worden opgemerkt dat een medische aanpak essentieel is. Hoewel sommige zelfgemaakte remedies bepaalde verlichting kunnen brengen, is het vaak nodig om geneesmiddelen op recept toe te dienen om de parasiet die dit ziektebeeld veroorzaakt aan te pakken. We vertellen je er meer over.

Behandeling van vrouwelijke trichomoniasis

Trichomoniasis is een seksueel overdraagbare infectie (soa) veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis.

Het kan zowel mannen als vrouwen treffen, hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen. Overdracht vindt plaats door genitaal contact (Engelse link), tijdens vaginale, anale of orale seks.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) schat (Engelse link) dat slechts 30% van de gevallen symptomen heeft. Vooral bij vrouwen zijn de symptomen meestal vaginale geur, irritatie, jeuk en een branderig gevoel bij het plassen. Bovendien wordt de vaginale afscheiding meestal wit, geelachtig of groenachtig.

Zonder snelle behandeling veroorzaakt de infectie genitale ontstekingen en verhoogt ze het risico om andere soa’s op te lopen. Bovendien kan het, in het geval van zwangere vrouwen, leiden tot complicaties zoals een laag geboortegewicht of vroeggeboorte.

Daarom moet je, zodra de aandoening wordt vermoed, een arts raadplegen om de diagnose te bevestigen. Dit wordt meestal bevestigd door een lichamelijk onderzoek en laboratoriumtests. Orale toediening van medicijnen wordt dan voorgesteld. De mogelijkheden zijn als volgt:

 • Metronidazol
 • Tinidazol
 • Secnidazol

De medicijnen kunnen in één dosis (megadoses) worden ingenomen, of in kleine doses verdeeld over meerdere dagen. Het is noodzakelijk om de hele behandeling te voltooien (Engelse link) om de parasiet volledig te elimineren. Daarnaast moet ook de seksuele partner de medicijnen krijgen om herinfectie te voorkomen.

Is het mogelijk om trichomoniasis bij vrouwen te behandelen met natuurlijke middelen?

Trichomoniasis bij vrouwen
Trichomonas vaginalis.

Er zijn al lang een aantal huismiddeltjes in omloop die verlichting beloven bij trichomoniasis bij vrouwen. Tot op heden is er echter geen wetenschappelijk bewijs voor hun veiligheid en werkzaamheid. De enige effectieve behandeling is de toediening van door de arts voorgeschreven medicijnen.

Er zijn echter enkele natuurlijke middelen die als aanvulling kunnen dienen om de symptomen van de infectie te minimaliseren. Ze vervangen de medische aanpak niet, maar anekdotisch bewijs suggereert dat ze kunnen helpen met tijdelijke verlichting van jeuk, branderigheid en ontsteking. Laten we het eens nader bekijken.

Granaatappelsap of -extract

In de traditionele geneeskunde is granaatappelsap of -extract een van de meest gebruikte supplementen ter bestrijding van verschillende soorten infecties, met name trichomoniasis bij vrouwen. Er worden antibiotische, antiparasitaire en ontstekingsremmende eigenschappen aan toegeschreven.

Een in vitro en in vivo onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of the Egyptian Society of Parasitology, meldde dat gezuiverd granaatappelextract de groei van de parasiet Trichomonas vaginalis kan remmen. Deze effecten werden in verband gebracht met zijn overvloedige gehalte aan polyfenolen, vetzuren, sterolen, terpenoïden en aminozuren.

Er zijn echter grotere en uitgebreidere studies nodig om dit te verifiëren. Het is echter een veilig en voedzaam middel voor de meeste mensen. De aanbeveling is om 2 tot 3 glazen granaatappelsap per dag te drinken, gedurende 1 week.

Zwarte thee

Zwarte thee is een van de populaire middelen bij de behandeling van trichomoniasis bij vrouwen. Het wordt gewaardeerd om zijn hoge gehalte aan antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen die helpen de infectie onder controle te houden. En hoewel het geen geneesmiddel is, heeft het wel potentieel als hulpmiddel om de groei van parasieten te stoppen.

In een onderzoek (Engelse link) gedeeld via BMC Complementary Medicine and Therapies, hielp het extract van dit ingrediënt tegen metronidazol-resistente stammen van Trichomonas vaginalis.

Het beste deel? Het tastte het evenwicht van de vaginale flora niet aan. Het effect werd grotendeels verklaard door het gehalte aan aflavin, een antioxidant polyfenol. Er is echter meer onderzoek nodig.

Knoflook

Sinds de oudheid wordt knoflook gebruikt als hulpstof bij de bestrijding van verschillende soorten infecties. In het bijzonder worden aan knoflook antibacteriële, schimmelwerende en antiprotozoaire eigenschappen toegeschreven. Wat dit laatste betreft, werd in een vergelijkende studie (Engelse link) vastgesteld dat knoflook kan helpen de groei van Trichomonas vaginaliste remmen.

De onderzoekers stelden met name vast dat een commercieel product op basis van knoflook de beweeglijkheid van dit micro-organisme stopt. Hierdoor heeft het therapeutische mogelijkheden tegen trichomoniasis. Maar ondanks deze bevindingen zijn verdere studies nodig.

Over het algemeen worden producten op basis van knoflook geleverd in tabletten of pillen. Ze worden meestal 2 of 3 keer per dag geconsumeerd, 40 minuten voor elke hoofdmaaltijd.

Trichomoniasis bij vrouwen: middelen die niet worden aanbevolen

Vaginale douche
Douchen kan infecties in de intieme zone bevorderen.

Hoewel de bovenstaande middelen over het algemeen veilig zijn en goed worden verdragen, zijn er andere opties die niet worden aanbevolen vanwege de risico’s die ze met zich meebrengen. Het is belangrijk ze te noemen, omdat het gebruik ervan de neiging heeft tot complicaties of ongewenste effecten te leiden.

Douchen

Dit middel combineert meestal water met andere vloeistoffen en stoffen, zoals azijn, zinksulfaat en bepaalde etherische oliën. Hoewel het soms tijdelijk jeuk en branderigheid verzacht, heeft de toepassing ervan aanzienlijke bijwerkingen.

Zoals beschreven in een studie (Engelse link) die gedeeld werd via Epidem iologic Reviews, wordt douchen in verband gebracht met een verhoogd risico op bekkenontstekingsziekten, bacteriële vaginose, seksueel overdraagbare aandoeningen, candidiasis en baarmoederproblemen. Daarom worden ze door gynaecologen afgeraden.

Yoghurt met levende culturen

Hoewel de consumptie van gewone yoghurt met levende culturen de gezondheid ten goede kan komen (Engelse link) door het evenwicht van de bacteriële flora te bevorderen, kan de toepassing ervan in de vagina tot problemen leiden. Sommigen beweren dat de probiotica ervan de vaginale flora in evenwicht helpen brengen. Er is echter geen bewijs voor.

In tegenstelling hiermee is vastgesteld dat het inbrengen van yoghurt in de vagina contraproductief kan zijn. Dit is niet alleen omdat het het evenwicht van de reeds aanwezige bacteriën kan veranderen, maar ook omdat het problemen van infectie en slechte geur bevordert.

Wat moeten we onthouden over middelen tegen trichomoniasis bij vrouwen?

Momenteel is er niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te beweren dat natuurlijke middelen trichomoniasis bij vrouwen effectief kunnen bestrijden. Hoewel opties als granaatappelextract, zwarte thee en knoflook veelbelovende effecten hebben laten zien, is meer bewijs nodig. Voorlopig kunnen ze in aanvullende vorm worden gebruikt.

Het essentiële om in gedachten te houden is dat geen enkel natuurlijk preparaat een vervanging is voor een medische behandeling. Bij deze infectie is het essentieel dat je de juiste dosis medicijnen krijgt om het effectief te behandelen en complicaties te voorkomen. Als je vermoedt dat je het hebt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je gynaecoloog.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bouchemal K, Bories C, Loiseau PM. Strategies for Prevention and Treatment of Trichomonas vaginalis Infections. Clin Microbiol Rev. 2017 Jul;30(3):811-825. doi: 10.1128/CMR.00109-16. PMID: 28539504; PMCID: PMC5475227.
 • Centers for Disease Control and Prevention. STD facts – trichomoniasis.
 • Schumann JA, Plasner S. Trichomoniasis. [Updated 2022 Jun 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534826/
 • El-Sherbini, Gehad & Ibrahim, Khadra & Sherbiny, Eman & abdel hady, Nevein & Morsy, Tosson. (2010). Efficacy of Punica granatum extract on in vitro and in vivo control of Trichomonas vaginalis. Journal of the Egyptian Society of Parasitology. 40. 229-44.
 • Noritake SM, Liu J, Kanetake S, Levin CE, Tam C, Cheng LW, Land KM, Friedman M. Phytochemical-rich foods inhibit the growth of pathogenic trichomonads. BMC Complement Altern Med. 2017 Sep 13;17(1):461. doi: 10.1186/s12906-017-1967-x. PMID: 28903731; PMCID: PMC5598040.
 • Ibrahim AN. Comparison of in vitro activity of metronidazole and garlic-based product (Tomex®) on Trichomonas vaginalis. Parasitol Res. 2013 May;112(5):2063-7. doi: 10.1007/s00436-013-3367-6. Epub 2013 Mar 2. PMID: 23455944.
 • Martino JL, Vermund SH. Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiol Rev. 2002;24(2):109-24. doi: 10.1093/epirev/mxf004. PMID: 12762087; PMCID: PMC2567125.
 • Mei Z, Li D. The role of probiotics in vaginal health. Front Cell Infect Microbiol. 2022 Jul 28;12:963868. doi: 10.3389/fcimb.2022.963868. PMID: 35967876; PMCID: PMC9366906.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.