6 toetjes voor mensen met coeliakie die je moet proberen
Wist je dat het maken van toetjes voor mensen met coeliakie niet heel moeilijk is? Er is een groot aantal mogelijkheden en bovendien is het mogelijk om heerlijke recepten te maken die geschikt zijn voor het hele gezin.
In dit artikel delen we 5 van de meest gevarieerde toetjes, zodat je kunt kiezen wat je het lekkerst vindt. Aarzel niet om ze allemaal te proberen – we beloven je dat ze allemaal heerlijk zijn en ideaal voor elke smaakpapillen! mensen met coeliakie
Coeliakie en de gevolgen
Coeliakie is een probleem van het immuunsysteem dat optreedt wanneer het negatief reageert na de inname van gluten. Als gevolg daarvan raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd, waardoor voedingsstoffen niet normaal kunnen worden opgenomen. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine kan deze schade ook de volgende problemen veroorzaken:
- Diarree
- Buikzwelling
- Vermoeidheid
- Bloedarmoede
- Gewichtsverlies
Daarom moeten mensen met coeliakie alle voedingsmiddelen die gluten bevatten uit hun dieet schrappen. Dit zijn rogge, tarwe, gerst en alle derivaten daarvan (onder andere meel, brood, pasta en koekjes).
Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Waar moet je op letten bij het volgen van een glutenvrij dieet?
Waar moeten glutenvrije toetjes voor mensen met coeliakie aan voldoen?
Als we kijken naar de voedingsaanbevelingen en toepassingen die mensen met coeliakie moeten volgen, kunnen we zeggen dat er twee opties zijn voor het maken van glutenvrije toetjes en zoetigheden:
- Recepten uitwerken die in hun oorspronkelijke versie glutenvrije ingrediënten bevatten: vlaaien, ijsjes, sorbets, mousses of fruitspiesjes (onder andere).
- Toetjes die wel gluten bevatten aanpassen met meelsoorten die geschikt zijn voor mensen met coeliakie: koekjes, cakes, koekjes, enz.
In dit laatste geval is er tegenwoordig een breed scala aan mogelijkheden bij het kiezen van het type meel dat je gaat gebruiken. Boekweit-, rijst-, maïs-, kikkererwten-, amandel- en kastanjemeel zijn de meest voorkomende.
In ieder geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je producten kiest die gegarandeerd 100% glutenvrij zijn. Om dit te doen is het aan te raden om de etiketten te lezen en te zoeken naar een soort identificatie die dit bewijst:
- De specifieke markering “glutenvrij.”
- De tekening van een gestreepte tarwe-aar.
6 toetjes voor mensen met coeliakie
Nu je een aantal algemene richtlijnen kent voor het maken van glutenvrije toetjes, laten we eens kijken naar een aantal specifieke recepten. Ze zijn allemaal erg zoet, makkelijk te bereiden en geschikt voor het hele gezin.
1. Chocolademousse
Een van de meest gebruikte ingrediënten voor het maken van toetjes is chocolade, omdat maar weinig mensen de heerlijke smaak ervan kunnen weerstaan.
Mousse is een heel lekker en luchtig recept, dat is gemaakt met ingrediënten die van nature glutenvrij zijn. Laten we dus aan de slag gaan met het eerste van de toetjes die geschikt zijn voor mensen met coeliakie.
Ingrediënten
- 250 gram pure chocolade
- 100 gram boter
- 4 eieren
- 100 gram suiker
- 200 milliliter slagroom
Bereiding
- De eerste stap bij het maken van deze mousse is het smelten van de chocolade met de boter. We kunnen dit doen in een bain-marie of in de magnetron. Als het klaar is, zet je het apart.
- Giet vervolgens de room in een grote schone kom en klop hem op met een garde. Het moet heel stevig zijn en moet in de koelkast bewaard worden tot we het weer gaan gebruiken.
- Scheid nu het eiwit en de dooiers. Voeg de laatste toe aan de kom met de chocolade (die al afgekoeld moet zijn). Klop aan de andere kant de eiwitten. Voeg halverwege de suiker toe en ga door tot ze dik en glanzend zijn.
- Breng de opgeklopte eiwitten over naar de kom met de chocolade. Deze stap moet beetje bij beetje en met omhullende bewegingen worden gedaan. Herhaal vervolgens de handeling om de room toe te voegen. De room moet niet in één keer worden toegevoegd, maar in kleine beetjes.
- Doe de mousse in glazen, kopjes of individuele vormpjes en zet even in de koelkast voor het serveren.
2. Flan
Flan is een van de meest gegeten traditionele toetjes. Er zijn veel varianten en de meeste zijn geschikt voor mensen die geen gluten kunnen eten.
Hier stellen we voor om een kaasvlaai te maken. Ideaal voor liefhebbers van dit zuivelderivaat, romige texturen en zoete gerechten.
Ingrediënten voor de vlaai
- 500 milliliter melk
- 300 gram roomkaas of lichte kwark
- 100 gram suiker
- 4 eieren
- Een halve theelepel vanille-essence
Ingrediënten voor de karamel
- 60 gram suiker
- Een paar druppels citroensap
- 2 eetlepels water
Bereiding
- Verwarm voordat je begint de oven tot 180 graden.
- Daarna bereiden we de karamel. Smelt hiervoor de suiker in een steelpan met de twee eetlepels water en de druppels citroensap. Als het een amberkleurige tint krijgt, haal je het van het vuur en doe je het op de bodem van individuele vlaaipannen of een grote vorm.
- Doe vervolgens alle ingrediënten voor de vlaai in een kom: melk, eieren, suiker, vanille-essence en kaas. Mix de inhoud met behulp van een mixer en vul de vormpjes met de karamel.
- We zetten de bak (of bakjes) met de vlaai in een grotere en diepere bakvorm, geschikt voor de oven. Vul met bakwater in een bain-marie en bak 50 tot 60 minuten, tot de vlaai is gezet.
- Haal hem na deze tijd van het vuur en laat hem afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Als de vlaai niet direct wordt geconsumeerd, moet hij koud worden bewaard.
Deze kaasvlaai kan zo worden geserveerd of worden versierd met verse aardbeien en een beetje room.
3. Glutenvrije cake
Deze ideale cake voor een verjaardag of een tussendoortje is iets dat in geen enkel receptenboek voor glutenvrije toetjes voor mensen met coeliakie mag ontbreken. Hoewel het maken ervan de eerste paar keer hoofdbrekens kan kosten, is het mogelijk om cake te maken die net zo luchtig of luchtiger is dan cake met conventioneel tarwemeel.
ingrediënten
- 6 eieren
- 200 gram suiker (100 + 100 apart)
- 150 gram rijstmeel
- 150 gram maïsmeel
- 16 gram bakkersgist
- 1 sinaasappel
- 5 eetlepels water (75 milliliter)
- 2 eetlepels olie (30 milliliter)
- Een snufje zout
Bereiding
- Om te beginnen bedek je de bodem van een springvorm van 24 centimeter met bakpapier. Smeer vervolgens alle wanden in met een beetje boter.
- Daarna zetten we de oven aan op 160 graden, met de warmte op en neer.
- Meng in een grote kom de twee meelsoorten samen met de gist.
- Scheid aan de andere kant de eidooiers van de eiwitten. Met een elektrische garde beginnen we de eiwitten op te kloppen. Voeg halverwege 100 gram suiker en een snufje zout toe. Blijf kloppen tot stijve pieken zijn bereikt. Zet apart in de koelkast.
- Nu doen we hetzelfde met de eidooiers, samen met de rest van de suiker (100 gram meer). De vloeistof moet witachtig van kleur zijn en een beetje schuimig. Voeg de sinaasappelschil (zonder het witte deel) en het sap toe.
- Voeg dan de bloem toe aan dit mengsel: haal het door een zeef en meng het beetje bij beetje. Als het deeg een beetje dik is, kun je een beetje water toevoegen. Voeg dan de eiwitten toe, langzaam en voorzichtig roerend van onder naar boven.
- Giet het mengsel in de vorm. Tik het mengsel zachtjes tegen de knikker om luchtbellen te voorkomen. Daarna kunnen we het 45 minuten in de oven zetten.
- Haal het na deze tijd van het vuur en laat het een beetje afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.
Deze basistaart kan zo worden geserveerd, omdat de toevoeging van de sinaasappel hem een heel speciale smaak geeft.
Als je echter een meer complete taart wilt maken, kun je hem vullen of bedekken met gesmolten chocolade, zelfgemaakte banketbakkersroom, jam, vers fruit, etc.
4. Yoghurt en fruit ijslolly’s
Dit is een heel koel toetje dat ideaal is voor een zomerse lunch of een warme dag. Dit is een perfecte optie voor mensen met coeliakie, maar ook een gezondere versie van de klassieke romige ijsjes.
Ingrediënten
- 250 gram Griekse yoghurt.
- 250 gram aardbeien en bramen (of elk ander rood fruit, naar smaak).
Bereiding
- Was de vruchten goed en haal de blaadjes van de aardbeien. Snijd in kleine en onregelmatige stukjes.
- Giet de yoghurt in een kom en voeg voorzichtig het fruit toe. Meng alles een beetje zodat het gelijkmatig verdeeld is.
- Doe het ijs vervolgens in vormpjes om er ijslolly’s van te maken en laat ze minstens 4 uur in de vriezer staan.
5. Glutenvrije chocoladebrownies
Voor de zoetekauw en voor alle liefhebbers van dit klassieke toetje van Amerikaans gebak, mag een sappige brownie niet ontbreken.
Ingrediënten
- 225 gram pure chocolade om te smelten
- 150 gram suiker
- 85 gram boter
- 2 eieren
- 5 gram cacaopoeder
- 30 gram rijstmeel
- 140 gram gehakte walnoten
Bereiding
- We beginnen de bereiding van het toetje met het smelten van de boter en de chocolade in een steelpan.
- Klop aan de andere kant de eieren en de suiker met een garde en voeg dan de gesmolten chocolade toe. Wanneer beide ingrediënten geïntegreerd zijn, voeg je de bloem en het cacaopoeder toe. Giet er tot slot de walnoten bij.
- Breng dit deeg nu over in een vierkante vorm bekleed met perkamentpapier. We zetten het 20 minuten in de oven op 180 graden.
- Haal het na deze tijd van het vuur en het is klaar om te eten.
Een manier om een origineel toetje voor mensen met coeliakie te krijgen met een heerlijk contrast is om de brownie warm te serveren met een bolletje ijs of vruchtensorbet.
6. Tarta de Santiago
In tegenstelling tot de meeste taarten en koekjes hoef je voor de Spaanse tarta de Santiago geen tarwemeel te vervangen door glutenvrij meel, omdat het op traditionele wijze wordt gemaakt met gemalen amandelen.
Ingrediënten
- 250 gram gemalen Marcona-amandelen (of amandelmeel)
- 250 gram suiker
- Een halve eetlepel kaneelpoeder (5 gram)
- 5 eieren
- De geraspte schil van een halve citroen
- Een beetje boter
- 50 gram poedersuiker
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe dan de suiker in een kom en meng met de citroenschil (alleen het gele deel van de schil).
- Doe in een grote kom de eieren en voeg de suiker toe. Klop met behulp van een elektrische garde, zodat alles goed geïntegreerd is. Het deeg moet een lichte witachtige kleur hebben.
- Nu voegen we beetje bij beetje het amandelmeel toe. In dit geval kun je voor het maken van het mengsel het beste een handmatige garde gebruiken.
- Vet een lage vorm met een diameter van ongeveer 28 centimeterin met boter. Doe het deeg erin en laat het 30 minuten bakken in de oven, met de warmte op en neer. Haal de taart er na deze tijd uit en laat hem volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
- Versier tot slot met poedersuiker bovenop.
Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Alles over coeliakie of glutenintolerantie
Waar moet je nog meer op letten bij het maken van toetjes voor mensen met coeliakie
We hebben al gezegd dat we, om volledig veilige producten te kunnen aanbieden, ingrediënten moeten kopen die geen gluten of sporen bevatten. Maar in de keuken moeten andere richtlijnen worden gevolgd, want kruisbesmetting is ook gevaarlijk voor mensen met coeliakie.
- Zoals aangegeven door de Vereniging van Coeliakiepatiënten van Catalonië (Spaanse link) is het raadzaam om de ingrediënten in aparte kasten of op specifieke planken te bewaren en altijd goed te verpakken.
- Daarnaast moet alles wat eerder in contact kan zijn gekomen met gluten grondig worden gewassen: handen, doeken, oppervlakken en keukengerei.
Tot slot, en op een meer culinair gebied, moeten we er rekening mee houden dat glutenvrij meel niet op dezelfde manier rijst. Daarom is het meestal niet aan te raden om het ene te vervangen door het andere als dat nog niet eerder is getest.
Het beste is om recepten te volgen zoals de recepten die we hebben gepresenteerd, die al zijn samengesteld met glutenvrij meel en glutenvrije ingrediënten.
Thuis gemakkelijk toetjes maken die geschikt zijn voor mensen met coeliakie
Het kiezen van een gerecht om een maaltijd glutenvrij af te sluiten hoeft niet iets beperkends of smakeloos te zijn. Met de ideeën die we zojuist hebben aangereikt, hebben we gezien dat er veel verschillende toetjes voor mensen met coeliakie gemaakt kunnen worden en dat het niet nodig is om veel ervaring te hebben.
En vergeet niet dat niet alles ophoudt bij de ingrediënten. Daarom, als dit een van de eerste keren is dat je glutenvrij kookt en je twijfelt, raadpleeg dan een professional of iemand die meer ervaring heeft en je kan adviseren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociació Celíacs de Catalunya. (s. f.). Pautas para cocinar sin gluten. Consultado el 1 de agosto de 2023. https://www.celiacscatalunya.org/es/pautas_cocinar_sin_gluten
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. (2020). Alimentos, dieta y nutrición para la enfermedad celíaca. Consultado el 1 de agosto de 2023. https://www.niddk.nih.gov/health-information/informacion-de-la-salud/enfermedades-digestivas/enfermedad-celiaca/alimentos-dietas-nutricion