10 tips voor het verzorgen van je haar (in de herfst)

De herfst is een tijd waarin het haar de neiging heeft meer uit te vallen dan normaal. Hier zijn enkele basistips voor haarverzorging om je haar in deze tijd van het jaar gezond te houden.
10 tips voor het verzorgen van je haar (in de herfst)

Laatste update: 06 september, 2023

De herfst is aangebroken, en daarmee ook de noodzaak om je haar te verzorgen zodat het niet lijdt onder de abrupte temperatuursveranderingen. Tijdens dit seizoen van het jaar neemt de luchtvochtigheid toe en wordt het haar kwetsbaar en heeft het de neiging te pluizen en dof te worden.

Bovendien heeft de afname van het aantal uren natuurlijk licht invloed op de haargroei. Daarom komt haaruitval in deze periode vaak voor. Gelukkig zijn er enkele manieren om deze effecten tegen te gaan. Ontdek ze hier!

Waarom is het nodig om je haar te verzorgen in de herfst?

Het tijdschrift van de Faculteit Geneeskunde van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico wijst erop (Spaanse link) dat haar een belangrijk deel van het lichaam is dat verantwoordelijk is voor de bescherming tegen externe elementen.

Het is ook nodig voor de verspreiding van producten die door de talgklieren worden afgescheiden en voor verschillende gevoelige en psychosociale functies. Bovendien beschermt het de hoofdhuid tegen ultraviolette stralen en kou.

Het goed verzorgen van je haar is een permanente verbintenis en het is raadzaam je routines aan te passen aan het seizoen.

In de herfst komt de levenscyclus van de haarvezel tot een einde, zodat je geneigd bent haar te verliezen om plaats te maken voor nieuwe strengen. Sommige mensen beschrijven dit proces als een seizoensgebonden aandoening, maar het ontbreekt aan wetenschappelijk bewijs daarvoor.

In dit verband stelt (Spaanse link) de Spaanse Academie voor Dermatologie en Venereologie (AEDV) dat de herfst geen periode van haaruitval is, maar een periode van haarvernieuwing. Met andere woorden, haar sterft af en valt uit omdat nieuwe haren het verdringen als ze geboren worden.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Bekijk deze 12 soorten haarspray en hoe je ze gebruikt

Aanbevelingen voor het verzorgen van je haar in de herfst

Haaruitval
Vaak is er in de herfst meer haaruitval dan normaal. Dit is natuurlijk.

Het is raadzaam om voor de gezondheid van je haar te zorgen om de impact van de herfstomgeving te beperken.

1. Bescherm je haar tegen hitte

Het is altijd het beste om weg te blijven van stijltangen, krultangen en haardrogers en in plaats daarvan het drogen van je haar over te laten aan de buitenlucht. Dat komt omdat deze apparaten de uiteinden uitdrogen en de haarstructuur (Engelse link) aantasten.

Als het gebruik ervan echter onvermijdelijk is, zorg er dan voor dat je altijd een hittebeschermer opspuit. Je beschermt je haar ook meer je overtollig vocht verwijdert met een microvezelhanddoek vóór de hete lucht.

Een alternatief is om de slimme versies van warmteapparaten te gebruiken die ontworpen zijn om de temperatuur aan te passen aan jouw haartype en de behoeften ervan.

2. Gebruik geschikte borstels

Haar ontwarren met natuurlijke borstelharen voorkomt dat strengen breken. De zachtheid en flexibiliteit die de glijdende werking van deze hulpmiddelen biedt, passen bij alle haartypes.

3. Masseer je hoofdhuid

Door de huid van het haar te masseren activeer je de bloedtoevoer, wat essentieel is in de herfst wanneer de hoofdhuid (Engelse link) de neiging heeft droger te worden. Circulatie komt tussenbeide voor voedingsstoffen om de haarwortel te bereiken; je bevordert het door met je vingertoppen over het hoofd te wrijven.

  • Masseer desgewenst met een scrub, want die draagt bij tot hygiëne en zuurstofvoorziening en geeft volume.

4. Vermijd stress

Stress is een factor die haaruitval kan stimuleren. Onthoud dat dit een tijd is waarin je goed voor je haar moet zorgen, dus je moet activiteiten ondernemen die je helpen ontspannen en kalmeren.

5. Conditioneer je haar

Conditioners help het haar te hydrateren en te voorkomen dat het breekt tijdens het stylen. Gebruik het vaak, maar niet op de wortels, want dan wordt je hoofdhuid vettig.

Het is belangrijk om een product te kiezen op basis van het haartype, want die hebben de juiste ingrediënten om de strengen te versterken en het uiterlijk van je haar te verbeteren.

Veel water drinken is ook goed voor de hydratatie van het haar.

6. Verbeter je dieet

Zowel het uiterlijk als de versterking van het haar zijn gerelateerd aan het dieet. De inname van proteïne, ijzer en magnesium is essentieel voor de gezondheid van het haar.

Vitamine A, B, C, D en E, selenium en zink zijn micronutriënten die verband houden met een normale ontwikkeling van de haarfollikel; een tekort daaraan is gekoppeld aan haaruitval, volgens een studie (Engelse link) waarover Dermatology and Therapy berichtte.

Kiezen voor orale suppletie is haalbaar, hoewel je ook voedingsstoffen kunt halen uit voedingsmiddelen zoals de volgende.

  • Eieren
  • Broccoli
  • Papaja
  • Avocado
  • Noten
  • Vette vis
  • Lamsvlees

7. Was je haar niet elke dag

Hoewel het essentieel is om vuil uit je haar te verwijderen, is het bij koud weer een goed idee om je haar om de 2 of 3 dagen te wassen. Op die manier behoud je de natuurlijke oliën die de hydratatie in grotere mate bevorderen.

Bovendien kun je je haar het beste met lauw water wassen, want natmaken met heet water beschadigt de haarschubben en verhoogt de poreusheid. Als je haar de neiging heeft vet te zijn, is droogshampoo een uitstekend alternatief om de wortels schoon te maken.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
10 makkelijke kapsels voor een avondje uit

8. Trim de punten

Bij de kapper
Het knippen van de haarpunten is een maatregel met veel voordelen voor de gezondheid van het haar.

Genees je haar door de punten te trimmen, vooral als ze tekenen van zomerschade vertonen. Als je trimt, elimineer je droge stukken en gespleten punten, wat de vezels voorbereidt op de opname van speciale behandelingen, vitaminen en voedingsstoffen die haaruitval voorkomen.

9. Draag je haar niet in strakke opsteekkapsels

Geperste paardenstaarten kunnen leiden tot tractie-alopecia. Als je een opsteekkapsel draagt, zorg er dan voor dat het niet te strak zit.

10. Breng de juiste producten aan

De voedingsstoffen die je haar krijgt moeten passen bij het type haar, en ook helpen om de effecten van het herfstweer te minimaliseren. Gebruik minstens een keer per week natuurlijke maskers of serums met verzachtende, anti-haaruitval en herstellende eigenschappen.

Kies voor reinigingsmiddelen sulfaat- en siliconenvrije shampoos. Vul ook aan met een conditioner die niet gespoeld hoeft te worden. Als je haar gekleurd is, vraag dan om geschikte formules om zowel de kleur als het vocht te behouden.

Stress elimineren helpt om je haar te verzorgen in de herfst

Sommige mensen ervaren angst of stress als ze haaruitval in de herfst opmerken, ook al is het een natuurlijke vervanging. Het is essentieel om te ontspannen om eventuele veranderingen in de haargroeicyclus te verminderen.

In feite stelt informatie gepubliceerd door de U.S. National Library of Medicine (Engelse link) dat fysieke of emotionele stress ervoor kan zorgen dat de helft tot driekwart van het haar uitvalt, door kammen, wassen of gewoon door met je handen door je haar te gaan. Voorkom deze situatie in de herfst of elk seizoen van het jaar door je haar de aandacht te geven die het verdient en het goed te verzorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.