Tips om met een overactieve blaas om te gaan

Het wordt aanbevolen om één tot twee liters water per dag te drinken. Heb je echter last van een overactieve blaas, drink dan minder. Want het zal je helpen om met dit probleem om te gaan en andere moeilijkheden te vermijden.
Tips om met een overactieve blaas om te gaan

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een overactieve blaas is een aandoening die onwillekeurig urineren veroorzaakt. Dat komt omdat de spieren rond dit orgaan plots samentrekken.

Soms produceert de blaas slechts enkele urinedruppels. Maar in ernstige gevallen kan het leiden tot een grote hoeveelheid vloeistof die onverwachts uit de blaas komt.

De ontwikkeling van deze aandoening is gewoonlijk een alarmerend signaal dat het risico op incontinentie bestaat. Een groot aantal van deze gevallen zullen inderdaad uiteindelijk in dit probleem uitmonden. De reden is dat er in de beginfases sprake was van een gebrek aan controle.

Het zorgwekkendste is dat vele mensen de symptomen over het hoofd zien. Ze maken zich pas zorgen wanneer het probleem al ernstiger geworden is.

Deze situatie hindert vaak de behandeling. In het algemeen vermindert het ook de kwaliteit van leven.

Het is dus belangrijk dat je elke opvallende verandering in je urinegewoonten analyseert. Je moet dan ook een bepaalde aanpak volgen om de behandeling van dit probleem te ondersteunen.

Vele mensen worden met dit probleem geconfronteerd. Daarom willen we in dit artikel zes aanbevelingen bespreken die je kunnen helpen om met een overactieve blaas om te gaan.

Lees dus zeker verder!

6 tips om met een overactieve blaas om te gaan

1. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Omgaan met een overactieve blaas: vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Eén van de belangrijkste sleutels om deze aandoening onder controle te houden is een gezond en evenwichtig voedingspatroon.

Dit is misschien een aspect dat we gemakkelijk verwaarlozen. Maar sommige stimulerende voedingsmiddelen kunnen de ernst van de symptomen vergroten.

Je moet in dit geval dus niet alleen de opname van vetten en calorieën in het oog houden. Het is ook beter om de volgende voedingsmiddelen niet te gebruiken:

  • Alcoholische dranken
  • Pikante voeding
  • Sap van citrusvruchten
  • Drankjes en voedingsmiddelen die cafeïne bevatten
  • Koolzuurhoudende dranken
  • Melk en andere zuivelproducten
  • Suiker en geraffineerde bloem
  • Gefrituurde voeding en worsten

2. Doe regelmatig Kegeloefeningen

Kegeloefeningen zijn erg populair. Ze focussen op het laten werken van de bekkenbodem. Dit is het gebied waar de blaas zich bevindt.

Deze activiteiten helpen om de spieren te versterken die rond de blaas liggen. Op die manier verhogen ze het vermogen om de aandrang om te urineren onder controle te houden.

Maar ze hebben niet alleen dit effect. Ze zijn ook een techniek die het risico op incontinentie vermindert. Bovendien kunnen ze je seksleven verbeteren.

Het beste van alles is echter dat je er niet veel tijd voor nodig hebt. Want je kan ze gemakkelijk toevoegen aan je gewone trainingsprogramma.

3. Plan je bezoek aan het toilet

Overactieve blaas trainen: plan je bezoek aan het toilet

Mensen met een overactieve blaas vinden het misschien moeilijk om hun bezoek aan het toilet te plannen. De drang om te plassen treedt immers vaak op.

Maar deze gewoonte kan een manier van therapie en training worden. Want het maakt het gemakkelijker om het probleem onder controle te houden.

Het idee is dat je een planning maakt van de momenten dat je naar het toilet gaat. Op die manier begint de blaas zich met die tijdstippen gelijk te stellen en gaat ze zich aanpassen.

Het gevolg is dat de spasmen verminderen wanneer er geen vloeistof aanwezig is om uit te scheiden. Tegelijkertijd zal het aantal keren dat je moet plassen dalen.

  • Uiteraard betekent dit niet dat je de urine zo lang moet ophouden totdat je blaas het niet meer aankan.
  • Het idee is wel dat je de drang drie tot vijf minuten probeert te beheersen. Je zal merken dat je na verloop van tijd geleidelijk meer controle krijgt.

4. Beperk de hoeveelheid vloeistof die je drinkt

We weten dat dagelijks water drinken een gewoonte is die ons helpt gezond te blijven en veel energie te hebben.

Maar wie last heeft van een overactieve blaas moet voorzichtig zijn. Want te veel drinken kan de behandeling hinderen.

Het is echter geen kwestie van vloeistof volledig te schrappen uit je voedingsplan. Maar terwijl je je blaas sterker maakt raden we aan om minder te drinken.

5. Hou je lichaamsgewicht in het oog

Overactieve blaas: hou je lichaamsgewicht in het oog

Wees erg voorzichtig! Overmatig lichaamsgewicht kan een oorzaak zijn van een overactieve blaas en incontinentie.

In het lichaam stapelt zich vet op. Dat vet verzwakt de spieren die de blaas ondersteunen. Geleidelijk zal dan je vermogen om het plassen onder controle te houden verminderen.

Daarom is het belangrijk dat je je lichaamsgewicht onder controle houdt. Doe dit door gewoonten aan te nemen die je gewicht op een gezond en stabiel niveau houden.

6. Stop met roken

Roken is één van de meest schadelijke gewoonten voor patiënten met blaasproblemen.

Want sigaretten bevatten veel gifstoffen en chemische actieve bestanddelen die na verloop van tijd ontstekingen en een verzwakking van de spieren veroorzaken.

De effecten van roken zijn niet alleen merkbaar in de gezondheid van de ademhaling. Ook het urinestelsel en het cardiovasculaire systeem worden door roken aangetast.

Heb je last van een oncontroleerbare drang om te urineren? Moet je onwillekeurig plassen? Raadpleeg dan je arts. Die zal bepalen of je een overactieve blaas hebt.

Zodra je de diagnose kent, kan je deze aanbevelingen toepassen. Zo zal je elke dag beter leren omgaan met dit probleem.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
  • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
  • Chapple, C. R. (2006). Avances en el diagn??stico y tratamiento del paciente con vejiga hiperactiva/incontinencia. Revista Cubana de Farmacia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.