Tips om je make-up tasje schoon te houden

Bacteriën zoals E. coli of S. aureus kunnen wonden infecteren of toegangswegen via de huid vinden. Daarom is het essentieel om te zorgen voor een goede hygiëne in je make-up tasje.
Tips om je make-up tasje schoon te houden

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Als je je make-up tasje niet schoon houdt, kunnen talloze bacteriën zich ophopen die verschillende infecties kunnen veroorzaken. Dit is vooral het geval voor sponzen als je ze niet minstens één keer per week schoonmaakt.

Op basis van bewijs uit onderzoeken (Engelse link) die onderzoekers hebben gedaan, weten we zelfs dat make-up sponsjes micro-organismen kunnen bevatten zoals E. coli en S. aureus.

Onderzoekers schatten dat een hoog percentage van de gebruiksvoorwerpen die mensen dagelijks gebruiken om zich op te maken een aanzienlijke bacteriële lading bevat. Deze informatie is afkomstig uit een onderzoek (Engelse link) dat is uitgevoerd door artsen van de Faculty of Life and Health Sciences van de Aston Universiteit in Birmingham (Verenigd Koninkrijk).

Het onderzoek van een make-up tasje

Het doel van het onderzoek was om het type en de mate van besmetting te analyseren in vijf cosmetische producten die dagelijks gebruikt worden, zoals:

Make-up sponsjes zijn een van de best verkochte make-up producten ter wereld. De make-up die in het onderzoek werd gebruikt, was van verschillende mensen en van verschillende oorsprong. Om de bacteriële lading te vinden, maakten de onderzoekers bacterieculturen.

Tips om je make-up tasje schoon te houden

Welke informatie leverde het onderzoek op over make-up tasjes?

Het onderzoek van de verschillende make-up artikelen bracht vervolgens de aanwezigheid van bacteriën aan het licht in negen van de tien geteste cosmetica.

De bacteriën die daarin aanwezig zijn, kunnen aandoeningen veroorzaken van huidinfecties tot gegeneraliseerde infecties, vooral als je cosmetica gebruikt in de buurt van de mond en ogen, of als ze om welke reden dan ook in een huidwond terechtkomen.

Om specifiek te zijn, alle cosmeticaproducten hadden Staphylococcus aureus, Escherichia coli en Citrobacter freundii, micro-organismen die een gezondheidsrisico vormen.

Soorten infecties

Bacteriën zoals E. coli of S. aureus kunnen wonden infecteren of via de huid binnendringen, wat tot infectie kan leiden. Over het algemeen zijn de infecties die ze kunnen veroorzaken gevarieerd van aard. 

Over het algemeen kan de infectie plaatselijk en licht of plaatselijk en ernstiger zijn. Het kan zelfs ook een algemene infectie veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Het aantal bacteriën is bijzonder hoog in make-up sponzen. De belangrijkste reden voor deze aanzienlijke bacteriële belasting is slechte hygiëne. In een hoog percentage van de gevallen waren de onderzochte sponzen namelijk nooit gewassen. Het is daarom zo belangrijk om wat er in je make-up tasje zit schoon te houden.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat sponsjes meestal vochtig gehouden worden, wat bijdraagt aan de verspreiding van bacteriën. Om deze reden is de spons in je make-up tasje gevoeliger voor besmetting.

Make-up artikelen moet je goed schoonhouden

Tips om je make-up tasje schoon te houden

Onthoud dat elke spons, of het nu om je gezicht te reinigen is of het om een make-up spons gaat, een bron van bacteriën kan zijn. Probeer je sponzen dus schoon te houden en berg ze indien mogelijk op nadat ze zijn opgedroogd.

Vocht is een voedingsbodem voor de bacteriën op het sponsje in je make-up tasje. Wanneer je huid in contact komt met een spons die besmet is met bacteriën en andere pathogene micro-organismen, vormt dit een risico voor je gezondheid.

Om deze reden zorgen fabrikanten ervoor dat zowel de vervaldatums als de reinigingsvereisten (Spaanse link) van dit soort cosmetische producten duidelijk en opvallend zichtbaar zijn op de verpakking. Let daarom bij het kopen van dit soort producten op de symbolen op de verpakking.

De richtlijnen van de Europese Unie vereisen ook een zeer strikte naleving van hygiënenormen bij de vervaardiging van cosmetica. Daarom eisen ze in het geval van E. coli dat nieuw vervaardigde producten als standaard hier geen sporen van hebben.

Zorg voor regelmatige reiniging van je make-up tasje

Verder dan de vervaldatum van de producten, moet je jezelf er altijd aan herinneren en er een gewoonte van maken om de sponsjes regelmatig schoon te maken om het risico van bacteriële besmetting te helpen voorkomen. Dit is gemakkelijk uit te voeren en je gezondheid zal je er dankbaar voor zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bashir, A., & Lambert, P. (2019). Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health. Journal of Applied Microbiology, 128(2), 598–605. https://doi.org/10.1111/jam.14479
  • Dadashi L, Dehghanzadeh R. Investigating incidence of bacterial and fungal contamination in shared cosmetic kits available in the women beauty salons. Health Promot Perspect. 2016;6(3):159‐163. Published 2016 Aug 10. doi:10.15171/hpp.2016.25
  • CÁMARA VALERO, S. (2014). Maquillaje Facial. Revista Funcae Digital.
  • Parra, P. (2015). COSMÉTICOS: se ajustan los procesos de producción. 253.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.