10 tips om het voor de eerste keer met je vriendje te doen

Je eerste seksuele ontmoeting is een volkomen persoonlijke ervaring. Leer wat je moet doen om je tegen risico's te beschermen en geniet er samen met je vriendje met volle teugen van.
10 tips om het voor de eerste keer met je vriendje te doen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Misschien heb je net een man of jongen ontmoet, misschien heb je verkering met iemand, of zit je in een formele relatie. Hoe dan ook, het eerste moment van intimiteit zal je altijd nerveus maken. Het is een natuurlijke reactie die ons allemaal overkomt als we op het punt staan om het voor de eerste keer met je vriendje te doen.

Houd altijd in gedachten dat seks, net als seksualiteit, een natuurlijk deel van het leven is, en dat je ervan moet genieten als je er klaar voor bent. Je moet het nooit doen als je het niet wilt, en al helemaal niet als iemand je er om wat voor reden dan ook toe onder druk zet. Hier zijn tien tips om voor de eerste keer seks te hebben met je vriendje.

Wat moet je weten voordat je het voor het eerst met je vriendje doet?

Voor we verder gaan met tips en aanbevelingen voor de eerste keer met je vriendje, is het nodig verschillende zaken aan te pakken. Er gaan veel feiten en fabels over de eerste keer rond. Op het moment dat je je maagdelijkheid verliest kan een reeks vragen opkomen die je moet oplossen om je kalmer en veiliger te voelen als het zover is. We bieden je een antwoord op de meestvoorkomende.

 • Wat gebeurt er in het lichaam als je voor de eerste keer seks hebt? Je moet weten dat je lichaam niet zichtbaar verandert na de eerste keer seks. Niemand zal het kunnen zien. Tijdens de daad kunnen je hart en ademhaling versnellen, je lichaam kan zweten, je kunt blozen, en je vulva en borsten kunnen opzwellen. Dit hoort bij de seksuele opwinding, en alles zal weer normaal worden als het voorbij is.
 • Doet het pijn of ga ik bloeden? Dit hangt af van het lichaam, de psychologische toestand en de context van elke vrouw. Het zal waarschijnlijk meer aanvoelen als ongemak dan als werkelijke pijn als je ontspannen bent. Glijmiddel gebruiken kan de wrijving helpen verminderen. Aan de andere kant kun je een lichte bloeding ervaren, maar dit gebeurt niet elke keer.
 • Zal ik een orgasme bereiken? Ook dit hangt van elk geval af, maar het zal waarschijnlijk niet gebeuren. Onervarenheid en zenuwen kunnen je ervan weerhouden een hoogtepunt te bereiken. Maar maak je geen zorgen. Het is normaal!

Het kan heel nuttig zijn om met iemand die je vertrouwt te praten voor je voordat je het voor de eerste keer met je vriendje doet. Het moet iemand zijn die serieus en geïnformeerd is en die bereid is je vragen te beantwoorden. Je dokter, een vertrouwd familielid, of een oudere vriend kunnen je hierbij helpen.

First things first

Jongen en meisje in bed

Bedenk altijd dat je de eigenaar van je lichaam bent en dat je altijd zelf kunt beslissen wanneer je voor het eerst seks hebt of niet. Ook kan niemand je dwingen het te doen als je het niet wilt of er niet klaar voor bent. Je vrienden, je klasgenoten op de middelbare school, en zelfs je vriendje moeten je beslissing respecteren en je ermee laten omgaan, want uiteindelijk is het een heel persoonlijke zaak.

Het maakt niet uit als iemand je blijft zeggen dat je er toch voor moet gaan als je er nog niet klaar voor bent of het niet wilt. Wees duidelijk en wacht tot je je op je gemak voelt met het idee, de persoon, de plaats en de tijd. Het zou het beste zijn als je nooit iets onder druk zou doen.

Onthoud anderzijds dat je altijd van gedachten kunt veranderen en met de seks kunt stoppen. Je hoeft niet door te gaan als je je niet op je gemak voelt.

We denken dat je dit artikel ook interessant vindt:
Waarom is het zo moeilijk om over seks te praten?

Tips om ervoor te zorgen dat het geweldig is als je het voor de eerste keer met je vriendje doet

Deze onderstaande tips helpen je om je de eerste keer rustig en verantwoordelijk voor jezelf te voelen en een gezonde omgeving voor seks te scheppen.

 • Wacht op het juiste moment en de juiste persoon. Eerste keer seks vereist wat planning, een intieme plek om onderbrekingen te vermijden, en voldoende tijd waar er geen afleiding is voor de hersenen, je grootste seksuele orgaan. Aan de andere kant moet de persoon bij wie je je maagdelijkheid verliest iemand zijn die je kent en vertrouwt. Dit zal je helpen je rustiger te voelen.
 • Neem je tijd. Begin nooit met hem de kleren uit te trekken of hem te masturberen. Ga langzaam te werk. Massage, kussen en lichaamsverkenning kunnen helpen om het te laten uitgroeien tot dat speciale moment waar je op wachtte en waar de warmte van intimiteit liefdevol wordt opgevoerd.
 • Probeer je te ontspannen. Angst, zenuwen en bezorgdheid kunnen deze ervaring vertroebelen en ze pijnlijk of onaangenaam maken. Probeer dus kalm te zijn en gericht op het heden en op de gewaarwordingen die je ervaart.
 • Er is geen perfecte leeftijd of leeftijd waarop je seks zou moeten hebben. De eerste sensuele ontmoeting is een persoonlijk proces, en de reden is dat niet iedereen op dezelfde leeftijd seksueel rijp is. Het is een toestand die zich voordoet volgens factoren als familie, cultuur en religie.
 • Manage je verwachtingen. Je hoeft niet per se alles te weten. Je seksualiteit is een unieke en persoonlijke eigenschap die je beetje bij beetje zult ontdekken. Aan de andere kant zal deze eerste keer waarschijnlijk niet perfect zijn of een droom, maar dat betekent niet dat er iets misgegaan is. Het plezier zal toenemen naarmate je beiden elkaars smaak en voorkeuren leert kennen.

Tips voor in bed

Stel onder het dekbed

Haal het uit je hoofd dat als je eenmaal in bed ligt, alles dromerig zal zijn. De waarheid is dat het een proces van ontdekking is en dat er veel rijpheid voor nodig is om enkele negatieve gevolgen te vermijden.

Gebruik bescherming

Je beste bondgenoot bij seks zal altijd een condoom zijn.

 • Leer over de risico’s van zwangerschap als je vergeet een condoom te gebruiken en vooral over soa’s (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen), zodat je een moment van plezier niet in een traumatische situatie verandert.
 • Bedenk dat als er contact is tussen een penis en een vagina, er een risico is op ongewenste zwangerschap.

Maak je geen zorgen als er geen orgasme komt

Waarschijnlijk zul je geen orgasme bereiken, want dat vergt wat meer kennis over de voorkeuren van jullie beiden.

Laat hem je helemaal zien

Mannen denken anders dan vrouwen, en ze geven niet om striae of cellulite. Wat voor hen het belangrijkst is, is dat ze hun partner eindelijk naakt zien. Houd dit voordeel voor ogen en accepteer je lichaam. Je zelfverzekerd voelen en er zelfverzekerd uitzien zal je partner helpen nog meer naar je te verlangen.

Communiceer

Als je nog geen seks gehad hebt, moet je je partner dat laten weten, zodat hij/zij zacht en voorzichtig met je kan zijn. Maak al je vragen over seks eerst duidelijk. En als jij daarentegen degene bent die meer ervaren is, begeleid hem dan om je te behandelen zoals je zelf de eerste keer behandeld zou willen worden.

Werk als een team

Net als een relatie is seks een teamprestatie. Het is aan jou om duidelijk aan je vriendje mee te delen wat je lekker vindt (of zou vinden) en hoe je het lekker vindt, zodat hij zich goed, rustig en veilig voelt. In dit verband kan het leren kennen van je eigen lichaam heel behulpzaam zijn bij het ontdekken van je voorkeuren; wees niet bang om jezelf te verkennen.

We denken dat je dit ook leuk zult vinden om te lezen:
Dyspareunie of pijn bij het vrijen

Hoe zit het na de eerste keer?

Als je de volgende dag samen wakker wordt, doe het dan rustig aan. Seks is gewoon een onderdeel van de relatie dat beetje bij beetje opgebouwd moet worden. Geef het de tijd, zodat je elkaar kunt leren kennen en bepalen wat je samen wilt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Reported STDs in the United States – CDC [Fact sheet]. (2015, November)
  cdc.gov/std/stats14/std-trends-508.pdf
 • Sexually transmitted disease surveillance 2010. (2011)
  cdc.gov/std/stats10/surv2010.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.