Tips om de symptomen van een peesontsteking te verlichten
Peesontsteking verschijnt vooral als ontsteking of zwelling van de pezen, dat zijn de vezelachtige structuren in ons lichaam die spieren met bot verbinden. In dit artikel geven we je enkele tips om de pijn en problemen van peesontsteking te verlichten.
Dit probleem kan onze dagelijkse activiteit in hoge mate belemmeren. Hoewel het meestal met een verwonding of overbelasting te maken heeft, heeft het ook de neiging te ontstaan naarmate je ouder wordt. Pezen verliezen hun oorspronkelijke elasticiteit en er ontstaan degeneraties, ook wel “tendinitis” genoemd. De behandeling van peesontsteking hoeft echter niet ingewikkeld te zijn.
Waar ontstaat peesontsteking?
Er zijn zo veel basisstructuren in ons lichaam die de belangrijke functie vervullen van spier met bot te verbinden, en peesontsteking kan in elk ervan voorkomen. Wel moet opgemerkt worden dat deze kwaal meestal op plaatsen verschijnt zoals:
- Elleboog
- Hiel (achillespeesontsteking)
- Pols
- Schouders
Wat zijn de oorzaken van een peesontsteking?
- Klappen of verwondingen die de pees direct aantasten.
- Kleine verwondingen die dan herhaaldelijk gevolgd worden door een bepaalde inspannende activiteit, waardoor uiteindelijk een blessure ontstaat.
- Overmatig werken aan een bepaald deel van ons lichaam tot het punt dat het lijdt aan overbelasting.
- Bepaalde infecties.
- Reumatische ziekten.
- Diabetes.
- Veroudering, waarbij de pees niet meer de nodige elasticiteit heeft.
Symptomen van een peesontsteking
- Pijn en ontsteking van het getroffen gebied, vooral als je probeert te strekken.
- Overmatige pijn ‘s nachts.
- Soms kan deze pijn verward worden met een verstuiking of een botbreuk.
Het is altijd aan je arts om de precieze diagnose en de beste behandeling te bepalen. Er zijn specifieke tests om vast te stellen of je peesontsteking hebt.
Toch is het altijd goed te weten hoe je bepaalde ziekten of verwondingen kunt voorkomen die later onze kwaliteit van leven nadelig kunnen beïnvloeden. In het volgende gedeelte bieden we je enkele eenvoudige remedies om je te helpen met peesontsteking om te gaan.
Deze technieken kunnen verlichting van de pijn geven en ook enkele manieren om je lichaam beter te voeden met als doel de pezen sterk en elastisch te houden, zodat je beter met deze vervelende kwaal kunt omgaan.
Lees ook dit artikel:
Advies over slapen met tendinitis in je schouder
Tips om de symptomen van een peesontsteking te verlichten
Uitwendig
1. Geef het getroffen lichaamsdeel rust
Het is belangrijk om het ontstoken lichaamsdeel – of het nu de schouder, de pols of de hiel is – een paar dagen te immobiliseren, zodat beweging de gekwetste pees niet verstoort. Soms kan de dokter een gipsverband aanbrengen, maar dat is niet nodig als je het kunt blijven laten rusten en je kunt onthouden van activiteiten die meer schade kunnen veroorzaken.
2. Pas warm en koud toe
Zakjes ijs zijn geweldig om ontsteking te verminderen – wissel ze af met warme kompressen (zonder daarbij de getroffen plek te verbranden).
Je kunt ook een kamille-aftreksel maken en vervolgens een met de vloeistof verzadigd verband op de getroffen plek aanbrengen. Het is heel heilzaam om ontstekingen te verminderen.
3. Aloëvera
Dit is een uitstekende regenerator. Aloëvera verzacht namelijk ontstekingen en is perfect voor dit soort verwondingen.
Neem twee of drie bladeren van de plant, extraheer het sap, en meng het vervolgens met een half kopje heet water tot je een soort warme puree krijgt. Maak een kompres met het mengsel en breng het dan aan op de plek waar je peesontsteking hebt.
4. Zout en azijn baden
Verwarm eerst wat water en doe het in een bakje met grof zout en een kopje azijn en laat de aangedane plek er 15 of 20 minuten in weken. Je kunt dit drie keer per dag herhalen. Beetje bij beetje zul je verbetering zien.
5. Massages met alcohol en rozemarijn
Rozemarijn is uitstekend om ontstekingen te verlichten, en is ook een anti-reumatisch, antiseptisch, cardiotonic, enz.
- Je kunt een tonicum maken met 25 gram rozemarijn gemengd met 250 kubieke cm ethylalcohol, en het mengsel in een donkere fles met luchtdichte afsluiting doen.
- Laat het een week opstijven, zeef dan de vloeistof. Hiermee krijg je een uitstekend tonicum om de aangedane plek mee te masseren. Het is echt heel eenvoudig.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in het lezen van:
Therapeutische massage: soorten en voordelen
Inwendig
Wilgenbast
Wilgenbast werkt als aspirine. Je kunt twee gram van de gedroogde bast in een infusie met een glas water innemen. Een kopje per dag is al voldoende. (Neem geen wilgenbast als je allergisch bent voor aspirine).
Echinacea
Echinacea is een krachtig ontstekingsremmend middel, zeer bedreven in het helpen bij zowel spier- als peesblessures. Het kan ook in een infusie genomen worden. Probeer een eetlepel van het gedroogde kruid met een glas water. Je kunt hiervan 2 glazen per dag nemen!
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en silicium
Magnesium en silicium zijn uitstekende bevorderaars voor de regeneratie van spieren en pezen. Je vindt deze voedingsstoffen in voedingsmiddelen zoals amandelen, soja, spinazie, sla, asperges, en meer.
Ananas
Ten slotte is ananas een geweldige vrucht om de pijn bij peesontsteking te verlichten en ontstekingen in de pezen te voorkomen. Het wordt algemeen gebruikt door sporters om zowel blessures te voorkomen als spierpijnen te verzachten.
Daarom zou het heel voordelig zijn om het in je salades te verwerken. Probeer het zo mogelijk te mengen met papajabrokjes – deze combinatie zal je helpen peesontsteking ongemak en complicaties te verlichten, zodat je je dagelijkse routine weer kunt oppakken!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Wavreille, G., & Fontaine, C. (2009). Tendón normal: anatomía y fisiología. EMC – Aparato Locomotor. https://doi.org/10.1016/S1286-935X(09)70909-8
- Martí, M. R., Pérez, M., Burgaya, A., Calvet, P., & Gondolbeu, A. (2015). Anatomía aplicada a la cirugía de los tendones flexores. Revista Iberoamericana de Cirugía de La Mano. https://doi.org/10.1016/j.ricma.2015.08.001
- Brunon-Martinez, A., Romain, M., & Roux, J.-L. (2006). Rehabilitación de las lesiones tendinosas traumáticas de la mano. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(06)47870-1