5 tips waarmee je iedere discussie winnen kunt

Als we ons midden in een discussie bevinden, moeten we goed op onze woorden letten en ze verstandig kiezen om de situatie niet te verslechteren. Alleen door de discussie te winnen, kunnen we een overeenkomst bereiken.
5 tips waarmee je iedere discussie winnen kunt

Laatste update: 20 januari, 2019

Wil je iedere discussie winnen? Ondanks het feit dat niemand ons ooit heeft geleerd hoe we op een gezonde manier moeten argumenteren om een ​​wederzijds akkoord te bereiken, zijn er een aantal sleutelfactoren die ons kunnen helpen om de discussie te winnen.

Allereerst moeten we begrijpen dat negatieve emoties de belangrijkste vijanden van een respectvolle en constructieve discussie zijn. Een meningsverschil tussen een echtpaar, een misverstand met een collega of onze baas laat ons vaak ongemak, ergernis, frustratie of zelfs woede voelen.

Het beheersen van deze emoties zal ons de juiste mentale kalmte verschaffen waarmee we effectiever kunnen zijn als het gaat om het voeren van een discussie en deze winnen.

We stellen voor dat je deze 5 eenvoudige tips waarmee je iedere discussie winnen kunt, ontdekt om dit te bereiken.

1. Val niet aan: een discussie voeren is ook luisteren en rekening houden met de ander

Een discussie wordt niet gewonnen door aan te vallen. Hij wordt gewonnen met goede argumenten en het charisma van iemand die voldoende zeker van zichzelf is om de ander te beïnvloeden.

  • Het is belangrijk om te begrijpen dat aanvallen, afdingen, geschreeuw en beschuldigingen geen enkel doel dienen in een discussie. Bovendien zullen ze alleen maar intensiveren totdat je een punt bereikt waarop je niet meer kunt terugkeren. Ze zijn niet nuttig.
  • Hoewel dit soort intense dialogen vaak deel uitmaakt van een meningsverschil – of iets dat ons stoort of pijn doet – is het belangrijk dat we het niet in iets persoonlijks veranderen.
  • Probeer je hoofd koel, je hart warm en je stem rustig te houden.

Vergeet nooit om rekening te houden met de persoon tegenover je als je een discussie winnen wilt. Als negatieve emoties je beheersen, stop je met luisteren. Als je niet luistert, gebruik je geen logische of geldige argumenten.

2. Gebruik liever een ‘hoe’ als je een discussie winnen wilt, dan een ‘waarom’

Horen, zien en zwijgen

Het lijkt misschien dwaas, maar als we ons midden in een betoog bevinden, zijn er bepaalde woorden die ons kunnen helpen om de ander te ‘ontwrichten’.  Dit dwingt hen om zich bewust te worden van iets dat dieper gaat

Laten we een voorbeeld bekijken.

Stel je voor dat je midden in een discussie zit met je partner en je zegt het volgende: “Waarom laat je me erbuiten als je een beslissing neemt?”, “Waarom heb je het gedaan zonder me iets te vertellen?”

De meest voorkomende reactie is dat je partner, geconfronteerd met dit type vraag, klassieke antwoorden afgeeft die je misschien al hebt zien aankomen.

Overweeg echter eens wat er kan gebeuren als je in plaats daarvan het volgende zegt: “Hoe denk je dat ik me voel als je handelt zonder me erbij te betrekken?”

3. Denk niet aan ‘gelijk hebben’, maar aan het bereiken van ​​overeenstemming

Discussie winnen door geen gelijk te willen krijgen

Het doel van een discussie is niet om onze mening op te leggen aan de ander. Wat we echt willen, is het volgende:

  • Dat de andere persoon zich bewust wordt van ons standpunt.
  • De situatie niet erger te maken.
  • Om beiden sterker te worden na het bereiken van een overeenkomst.

4. Beheers de toon van je stem, wees assertief en vermijd jezelf herhalen

Zinnen als “Je begrijpt mij niet”, “Je weet niet waar je het over hebt” of zelfs alleen al de woorden “Jij … niet” hebben al een obstakel voor de dialoog gelegd. Bovendien heb je dan al een negatieve emotie aan het gesprek verbonden.

  • Spreek met assertiviteit. Wees standvastig, maar empathisch ten opzichte van de ander.
  • In plaats van zinnen te beginnen met de zin “Jij … niet”, zou het beter zijn om te zeggen: “Ik weet wat je bedoelt en ik begrijp het”.
  • Zorg ervoor dat je stem ontspannen is, zonder in paniek te raken, en toon altijd dat je ontvankelijk en vriendelijk bent.
  • Hoewel we het emotionele aspect op geen enkel moment mogen negeren, is het ook belangrijk om gebruik te maken van logica.
  • Op een gegeven moment is het gebruikelijk dat iemand een onlogisch argument te berde brengt. Blijf alert om het te detecteren en laat hen hun fout zien.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 kenmerken van empathische mensen

5. Debatteer en draag ideeën aan die empathie van de ander aanmoedigen

Emotionele balans

Een van de meest voorkomende problemen die we vaak hebben wanneer we proberen een discussie te winnen, is dat we niet weten hoe we moeten beargumenteren.

  • We verzamelen heel veel ideeën, emoties en gedachten in onze geest, maar we kunnen ze niet in een duidelijke volgorde plaatsen om ze te kunnen bespreken met assertiviteit, kalmte en nauwkeurigheid.
  • We moeten leren onze ideeën te organiseren om ze duidelijk, beknopt en veilig uit te drukken.

Tegelijkertijd is een goed idee om zinnen te introduceren die de empathie van de andere persoon oproepen.

Hier zijn enkele eenvoudige voorbeelden:

  • “Je begrijpt me, je weet wat ik bedoel.”
  • “Je bent een intelligent persoon en je begrijpt mijn positie.”

We sluiten dit artikel af met te benadrukken dat het heel belangrijk is om op een verstandige manier te leren beargumenteren. Het vereist echter tijd en het vereist emotionele intelligentie.

Doe het kalm, met respect en met goede argumenten, en je kunt iedere discussie winnen, met een overeenkomst tussen beide partijen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.