Therapeutische toepassingen van baking soda

Natriumbicarbonaat, beter bekend als baking soda, kan ons helpen om gewicht te verliezen. Het is echter niet aanbevolen om meer dan drie eetlepels per dag te consumeren, omdat dit problemen in het maag-darmstelsel kan veroorzaken.
Therapeutische toepassingen van baking soda

Laatste update: 28 september, 2018

Veel dokters zien baking soda als een echte bron om veel van onze behandelingen te ondersteunen. Het is een geweldige chemische component, dat gezien wordt als een betaalbare en praktische remedie voor verscheidene ziektes.

Wil je weten hoe je precies kan profiteren van baking soda? Lees dan zeker verder!

1. Baking soda en niergezondheid

Baking soda (ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd) is een perfecte ondersteuning voor alle personen die last hebben van nierproblemen. Omdat baking soda een natuurlijke elektrolyt is (natriumbicarbonaat), helpt het om de zuurheid van het bloed te reguleren (pH-waarde).

Het is een geweldige manier om de nieren te helpen bij het uitvoeren van hun natuurlijke functie. Voor de personen die last hebben van nierproblemen is het bijvoorbeeld heel normaal dat het bicarbonaatniveau in het lichaam significant daalt en een erg laag niveau kan renale tubulaire acidose (RTA) veroorzaken.

Dus het zou goed zijn om na elke avondmaaltijd een eetlepel zuiveringszout opgelost in water te consumeren. Zo kun je de pH-waarde van het bloed in balans kan houden, waardoor de metabolische functies in je lichaam verbeteren. Het is het waard om dit te onthouden.

2. Urineweginfectie

Pijn tijdens plassen

Urineweginfecties komen erg vaak voor, vooral bij vrouwen. We kunnen ze, naast de antibiotica die je dokter voorschrijft, behandelen met zuiveringszout en citroen. Wanneer je deze twee combineert, helpen deze elementen om de pijn en het branderige gevoel van een urineweginfectie te verlichten.

Dit voordeel komt voornamelijk door het alkalische gehalte, dat de urine minder zuur maakt. Daardoor vermindert het branderige gevoel in onze urinewegen, die meer geïrriteerd dan normaal zijn.

Dit is een simpele remedie die vrouwen op prijs zullen stellen: los een eetlepel baking soda op in een glas water en voeg vervolgens het sap van een halve citroen toe.

3. Baking soda om het colon te reinigen

Vrouw met buikpijn

Een colonreiniging is essentieel om de gezondheid van ons lichaam te behouden. Soms zit dit deel van onze ingewanden vol met giftige stoffen en gist, waardoor voorkomen wordt dat onze lichamen zouten verwerken en essentiële vitaminen zoals vitamine K opnemen.

Dit alles zal op de ene of de andere manier onze gezondheid beïnvloeden, zonder dat we het doorhebben. Baking soda fungeert als een uitstekend anti-zuurmiddel voor het reinigen van giftige stoffen in ons maag-darmstelsel.

Als we kruiden toevoegen aan de baking soda die we opgelost hebben in water, zal dit helpen om constipatie te voorkomen en ons immuunsysteem te versterken. Daardoor bevorderen we de groei van gezonde bacteriën die ons helpen om onze lichamen te zuiveren van schadelijke elementen.

4. Baking soda voor een betere spijsvertering

Vrouw met handen voor buik

Baking soda opgelost in water na onze maaltijden is zeer waarschijnlijk een remedie die we allemaal kennen en wel een keer gebruikt hebben, waarschijnlijk na een extra hartige avondmaaltijd.

Wanneer we bijvoorbeeld last hebben van indigestie, dan is het normaal om die verschrikkelijke misselijkheid, zwelling en dat branderige gevoel in onze borst te hebben. In deze gevallen is het erg goed om baking soda te consumeren, zodat we de vetten kunnen afbreken en zodoende de spijsvertering in onze maag ondersteunen.

Als je vaak last hebt van brandend maagzuur, aarzel dan niet om dat glas water met een eetlepel zuiveringszout op te drinken om je beter te voelen.

Brandend maagzuur wordt verlicht door het neutraliseren van het overtollige zuur en zodoende wordt het ongemak en het branderige gevoel verminderd.

Maar let op: als je twee of drie keer per week last van brandend maagzuur hebt, dan zou je contact met je dokter op moeten nemen om andere ziektes uit te sluiten. Onze gezondheid komt altijd op de eerste plaats!

5. Baking soda om gewicht te verliezen

Vrouw met te wijde broek

Heb je ooit gehoord dat baking soda ons kan helpen om vet te verbranden? Dit klopt en dit komt omdat dit natuurlijke chemische element ons een verzadigd gevoel geeft. Maar dat is nog niet alles…

Door een beetje zuiveringszout aan zowel ons water als ons eten toe te voegen maken we het alkalischer, waardoor we de pH in ons bloed verhogen. Dit alles helpt ons lichaam bij de vertering en vetverbranding.

Wat experts ons vertellen, is dat de alkalische elementen vet omzetten in spieren en energie. Als we daarentegen witte suiker en bloem consumeren, dan doen we juist het tegenovergestelde. We verbranden dan spieren en slaan vet op.

Als we juist alkalisch water drinken, dan elimineren we zuur afval, balanceren we de pH in ons bloed en verliezen we gewicht. Daarom is het aanbevolen om één of twee keer per dag een glas water met een eetlepel baking soda te consumeren.

Onthoud echter dat je nooit meer dan drie eetlepels baking soda per dag consumeert, omdat het anders schadelijk kan worden.

We kunnen dus concluderen dat dit natuurlijke chemische ingrediënt een geweldige toevoeging aan ons dieet is. Het is een bondgenoot van onze gezondheid, die ons helpt om het functioneren van de nieren te verbeteren en de pH in ons bloed in balans houdt. Onthoud echter dat het alleen maar een toevoeging is.

Als we last hebben van een soort ziekte, welke dan ook, dan zouden onze artsen altijd degenen moeten zijn die ons de beste behandeling voorschrijven


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Romero, X., Navarro, P., & Noguera, J. (2005). Acidez y pH. Escuela Venezolana para la Enseñanza Química.
  • Miller, M. (2012). Alcalinidad. Parámetros Fisico-Químicos.
  • Jones, L. V. (2012). Acidosis tubular renal. Boletin Medico Del Hospital Infantil de Mexico. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00529-3
  • Bodas, R., Fernández, B., Giráldez, F. J., López, S., & Mantecón, A. R. (2009). Efecto de niveles de suplementación con bicarbonato de sodio en el consumo alimentario y el comportamiento animal de ovinos de ceba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.