Tekenen en symptomen van vroegtijdige weeën
Weten hoe je de tekenen en symptomen van vroegtijdige weeën kunt herkennen is erg belangrijk. Dit is omdat een laag geboortegewicht zeer gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van je baby. In dit artikel zul je de tekenen en symptomen ontdekken waarvoor je zou moeten uitkijken, om een vroegtijdige bevalling te kunnen signaleren.
Vroegtijdige weeën komen voor vóór de 37ste week van de zwangerschap. Baby’s die geboren worden vóór de 34ste week hebben een verhoogd risico op lichamelijke problemen en 75% van deze vroege geboorten resulteert in sterfte.
De risico’s van vroegtijdige weeën
Niet alle vrouwen lopen het risico op vroegtijdige bevalling, tenzij er iets gebeurt dat dit uitlokt. Hieronder leggen we enkele van de omstandigheden uit waarbij het nodig is om aandacht te besteden aan tekenen of symptomen die kunnen wijzen op vroegtijdige weeën.
- Voorgeschiedenis van vroeggeboorte. Als iemand in je familie al eens een vroegtijdige bevalling heeft gehad, moet je hier meer aandacht besteden omdat je zelf dan ook meer kans hebt om een vroegtijdige bevalling te krijgen.
- Meervoudige zwangerschappen. Het dragen van een tweeling kan het risico op een vroegtijdige bevalling verhogen. In deze gevallen moet de zwangere vrouw nauwlettend in de gaten worden gehouden.
- Onder het normale gewicht. Wanneer aanstaande moeders een gewichtscontrole ondergaan, is dit omdat een lager dan normaal gewicht kan leiden tot een vroegtijdige geboorte. Daarom is het opvolgen van de instructies van je arts essentieel.
- Urineweginfecties. Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je infecties hebt die meer controle nodig hebben, omdat ze een vroeggeboorte kunnen veroorzaken.
Veel andere factoren worden in verband gebracht met een groter risico op vroeggeboorte. Dit zijn bijvoorbeeld:
- een zwangere vrouw die rookt
- een veranderde hoeveelheid vruchtwater
- een voorgeschiedenis van hypertensie
Dit artikel zou je ook kunnen interesseren:
Wat je tijdens je zwangerschap moet vermijden
Tekenen en symptomen van vroegtijdige weeën
Over het geheel genomen zijn er een aantal onmiskenbare tekenen dat de bevalling op het punt staat te beginnen. Als je de hieronder genoemde symptomen ervaart, moet je direct contact opnemen met je verloskundige of je huisarts.
- Vruchtwaterlekkage. Als de moeder dit merkt, moet ze meteen contact opnemen met de verloskundige of huisarts. Dit betekent dat de vliezen zijn gebroken, wat leidt tot het verlies van vruchtwater.
- Baarmoedersamentrekkingen. Regelmatige en frequente weeën, één om de tien minuten, zijn een teken van weeën.
- Krampen in de baarmoeder. Als de weeën nog steeds mild zijn, kun je wat pijn in de baarmoeder voelen die verward kan worden met buikpijn, vooral als het gepaard gaat met diarree.
- Veranderingen in vaginale afscheiding. Een grotere hoeveelheid of dikte, waaronder veranderingen in kleur, is een ander teken dat het belangrijk is om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige.
Als de vrouw het risico loopt op vroegtijdige bevalling, mogen deze symptomen niet over het hoofd worden gezien. Zelfs lichte lage rugpijn of druk op de geslachtsdelen (alsof de baby ertegenaan drukt) kan wijzen op een naderende bevalling.
Ontdek ook:
Hoe bloedingen na de bevalling te behandelen?
De gevaren van vroegtijdige bevalling
Het is uiterst belangrijk om aandacht te besteden aan deze symptomen. Dit komt door het hoge sterftecijfer rond dit soort bevalling. Ga dus naar de dokter bij de eerste tekenen. Dit is essentieel om er zeker van te zijn dat je problemen kunt voorkomen.
Ook kunnen bepaalde gezondheidsproblemen worden voorkomen, omdat de baby zich nog niet volledig heeft ontwikkeld. Daarom moeten moeders die het risico lopen op vroegtijdige weeën dus roken vermijden (dat zou elke zwangere vrouw moeten doen), voldoende rust nemen en een gezond gewicht behouden. Je moet elke voorzorgsmaatregel nemen.
Wij hopen dat je door dit artikel meer te weten bent gekomen over de mogelijke gevolgen van vroegtijdige weeën. As je het risico loopt om dit zelf mee te maken, let dan goed op de symptomen die we hier hebben genoemd.
Een te vroeg geboren baby kan veel problemen krijgen als hij niet snel genoeg medische hulp krijgt. Als je dus een lichte rugpijn, druk in je baarmoeder, of veranderingen in je afscheiding ervaart, ga dan naar de huisarts of verloskundige. Het is altijd beter om geen risico’s te nemen met het leven van je baby, en dat van jezelf.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Laterra, C., Andina, E., & Di Marco, I. (2003). Guía de prácticas clínicas. Amenaza de parto prematuro. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 22(1).
- Ovalle, Alfredo, Kakarieka, Elena, Rencoret, Gustavo, Fuentes, Ariel, del Río, María José, Morong, Carla, & Benítez, Pablo. (2012). Factores asociados con el parto prematuro entre 22 y 34 semanas en un hospital público de Santiago. Revista médica de Chile, 140(1), 19-29.
- Pohlmann, Flávia Conceição, Kerber, Nalú Pereira da Costa, Viana, Jackeline da Silva, Carvalho, Vanessa Franco de, Costa, Carolina Coutinho, & Souza, Catharine Silva de. (2016). Parto prematuro: enfoques presentes en la producción científica nacional e internacional. Enfermería Global, 15(42), 386-397. Recuperado en 31 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1695-61412016000200014&lng=es&tlng=es.