8 tekenen dat het tijd is om te stoppen met autorijden

Gezondheidsproblemen zoals artritis of gehoorproblemen bedreigen de rijvaardigheid. Naarmate de jaren verstrijken, worden de factoren die aangeven dat het tijd is om te stoppen met rijden steeds duidelijker.
8 tekenen dat het tijd is om te stoppen met autorijden

Laatste update: 17 mei, 2023

Het verlies van rijvaardigheid hangt samen met het begin van de ouderdom. Een oudere volwassene vermindert zijn reactievermogen, ziet minder scherp, en kan zelfs lijden aan ziekten die verminderde vaardigheden veroorzaken en waarschuwen dat het tijd is om te stoppen met autorijden.

Volgens het Insurance Institute for Highway Safety (Engelse link) mijden veel bestuurders bij het ouder worden de weg ‘s nachts of tijdens wat zij als een uitdagende situatie beschouwen. In 2019 schatte de Amerikaanse Federal Highway Administration (Engelse link) ongeveer 30 miljoen bestuurders van 70 jaar en ouder. Dus wanneer wordt autorijden moeilijk, en wanneer moet je besluiten om te stoppen?

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Angst om een auto te parkeren: hoe kun je het overwinnen?

8 tekenen om te overwegen of je moet stoppen met autorijden

Oudere man
Cognitieve stoornissen die gepaard gaan met bepaalde ouderdomsziekten verhogen het risico op ongevallen.

Als veroudering wordt verergerd door leeftijdsgebonden ziekten, moet alles wat te maken heeft met voertuiggebruik worden overwogen, waarschuwt Bright Focus Foundation in een rapport (Spaanse link). Van haar kant noemt de Traffic Safety Foundation autorijden een kritiek probleem, waarbij ze specifiek zinspeelt op het aantal 65-plussers die een rijbewijs hebben en medicijnen gebruiken.

Hoewel gevorderde leeftijd strikt genomen niet betekent dat je een gevaarlijke bestuurder bent, is het verstandig om vaardigheden of cognitieve veranderingen die je eigen leven en dat van anderen in gevaar brengen niet te negeren. Hieronder volgen de meest relevante tekenen dat het tijd is om te stoppen met autorijden.

1. Gediagnosticeerde ziekten

Artritis, Alzheimer, dementie, Parkinson en met insuline behandelde diabetes springen eruit onder de medische aandoeningen die het moeilijk maken om een voertuig te besturen. Dergelijke aandoeningen verminderen coördinatie, gehoor, reflexen, beweging, oriëntatie en zelfs het beoordelingsvermogen.

2. Visusstoornissen

Verminderd zicht belemmert de aandacht voor verkeersborden, beïnvloedt de berekening van de afstand tussen auto’s, en leidt ook tot het negeren van voetgangers. Oudere automobilisten hebben een jaarlijkse controle bij een oogarts nodig.

3. Stress achter het stuur

De gezondheid van oudere volwassenen kan verslechteren in stressvolle situaties. Snelle wegen, duisternis, regen, lange reizen, of drukke stadscentra zijn scenario’s die de spanningen verhogen.

Hiermee geconfronteerd scheidt het lichaam meer cortisol af, volgens het Journal of Academic Integration in Psychology. Een paar oplossingen zouden zijn om routes te plannen of te overwegen of de voordelen van autorijden prevaleren boven de angst.

4. Verwarring en trage reactie

Sommige handelingen getuigen van het verlies van reflexen. Dit zijn bijvoorbeeld het intrappen van het gaspedaal in plaats van de rem, te langzaam rijden, niet op de rijbaan blijven, aarzelen in het verkeer, of het uitstellen van manoeuvres wanneer je verrast wordt door voetgangers of fietsers.

Het is mogelijk om deze dingen alleen op te merken, maar als een metgezel getuige is van zulke taferelen, zou het objectiever zijn om te vragen hoe veilig je je voelt met een oudere achter het stuur. Rijscholen of de overheid kun je ook vragen om een beoordeling van de vaardigheden.

5. Agressiviteit en humeurigheid op de weg

Een stemmingsverandering ten kwade tijdens het autorijden kan te verwachten zijn in druk verkeer. Maar als agressie de kop opsteekt omdat je getoeter hoort of het verkeer niet opschiet, kan het tijd zijn om het rijden te delegeren. Daarnaast, als je handelingen op de weg klachten en aandacht vragen van andere bestuurders uitlokken, moet je overwegen of je achter het stuur moet blijven.

6. Afleiding en slaperigheid

Een gebrek aan concentratie of de drang om te slapen tijdens het rijden is een gevaar voor jou en anderen. De minst ernstige gevallen kunnen eindigen in waarschuwingen of boetes, maar kunnen in het ergste geval fataal zijn.

7. Frequente ongelukken

Het gaat er niet alleen om dat je in ongelukken terechtkomt. Jezelf ervoor behoeden telt ook. Je naaste omgeving moet schoon schip maken als ze tijdens het reizen als passagier getuige zijn geweest van risicovolle situaties.

8. Je passagiers voelen zich bang

Als je familieleden of vrienden zich niet op hun gemak voelen als passagiers, zie het dan als een teken om na te gaan wat er mis is met je rijgedrag. Als iemand zich onzeker voelt met een oudere achter het stuur, kunnen ze gebreken hebben opgemerkt die de bestuurder negeerde.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Angst aan het stuur: The Fear of Driving

Mogelijke risico’s van autorijden op oudere leeftijd

Ouder stel in paniek in de auto
Een opeenvolging van rij-ongevallen kan bepalen wanneer je het stuur moet opgeven.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst erop dat de wereld meer dan een miljard mensen telt met een leeftijd van 60 jaar of meer. Hoewel er geen gemiddelde leeftijd is om te stoppen met autorijden, brengt het begin van het ouder worden gevaren met zich mee die met deze activiteit gepaard gaan.

Bijvoorbeeld, gewrichten en spieren worden stijver, waardoor de flexibiliteit en kracht tijdens het rijden afneemt. Iets soortgelijks gebeurt bij mensen met de diagnose artritis.

Met het verlies van capaciteiten komt het leven van de bestuurder, van de begeleider en van degenen op de weg in gevaar. Soms is het niet gemakkelijk voor een oudere om zijn of haar rijbewijs op te geven. Niet rijden betekent echter niet dat je zonder mobiliteitsopties komt te zitten.

Familie en vrienden zijn een basissteun en dat laten ze zien door tijd te reserveren om hen te brengen waar ze heen willen. Openbaar vervoer is ook een manier om je snel en zonder veel geld uit te geven te verplaatsen.

Vergeet niet regelmatig gecontroleerd te worden

Periodieke medische controles zijn belangrijk voor senioren die autorijden. Oog- en gehoorcontroles mogen niet worden verwaarloosd. En als je medicijnen gebruikt, is het essentieel om je bewust te zijn van de bijwerkingen.

Een andere voorzorgsmaatregel om de rijvaardigheid op peil te houden is lichaamsbeweging, want dat bevordert kracht en flexibiliteit. Daarnaast geeft het kopen van een verzekering vertrouwen bij het rijden.

Als de persoon eenmaal een verandering in zijn of haar vaardigheden in het voertuig waarneemt, is het tijd om te overwegen de ritten als bestuurder op te geven of deze te beperken. Bijvoorbeeld tot vertrouwde plaatsen, overdag en in gezelschap. Het opgeven van autorijden is niet gemakkelijk, maar er gaandeweg aan werken kan de overgang gemakkelijker maken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.