Technieken voor de behandeling van grote wonden
In de regel zijn wonden verwondingen die zich aan de buitenkant van het lichaam bevinden. Ze kunnen ook worden gedefinieerd als een verlies van huidcontinuïteit door een externe factor. Vandaag gaan we bespreken hoe men grote wonden behandelt.
Afhankelijk van de kenmerken van de wond moet de patiënt of indien aanwezig EHBO-er besluiten of hij de wond zelf kan behandelen of dat de patiënt naar de arts moet voor behandeling. In het laatste geval moet de arts bepalen of hij ervoor kiest om medisch in te grijpen of dat hij de wond op natuurlijke wijze laat genezen.
Momenteel zijn hechtingen een van de meest gebruikte medische technieken bij het sluiten van grote wonden. Er zijn echter talloze varianten van deze methode en de arts moet de meest geschikte behandeling kiezen voor de wond van een patiënt.
Laten we eerst eens bekijken hoe we grote wonden kunnen classificeren om te bepalen hoe we deze het beste kunnen behandelen. Daarna gaan we in op de diverse behandelmogelijkheden.
De classificatie van grote wonden
Het eerste is een van de eerste eigenschappen die je altijd moet controleren, de versheid van de wond. Is de wond net ontstaan of vond de verwonding al wat langer geleden plaats?
- Aan de ene kant zijn de meeste recente verwondingen vers en niet ontstoken.
- Aan de andere kant kunnen sommige wonden viezer zijn, er lijkt meer gescheurd weefsel te zijn en zijn besmet of bevatten lichaamsvreemde elementen.
Een andere manier om een wond te classificeren is gebaseerd op het middel of de oorzaak van het letsel zoals:
- steekpartijen
- ongelukken
- brand
- et cetera
Je kunt wonden ook differentiëren op basis van hun uiterlijk of als de wond andere structuren beïnvloedt op een deel van de huid. Dit is echter iets wat alleen artsen en medisch personeel kan doen.
Genezingsfasen van grote wonden
Normaal gesproken volgen grote wonden een regeneratie- of genezingspatroon dat bestaat uit de volgende fasen:
- Reactiefase
- Proliferatiefase
- Genezing of rijpingsfase
Ontsteking
Dit wordt ook wel de reactiefase genoemd. Deze fase omvat de eerste paar dagen na de verwonding. In deze fase verwijden de bloedvaten zich en neemt de vasculaire doorlaatbaarheid toe. Op deze manier worden sereus vocht en leukocyten gefilterd en ontstaat er een beschermende laag (een korstje).
Proliferatiefase
Dit wordt ook wel de regeneratiefase of de granulatiefase genoemd. Het vindt plaats vanaf de derde dag van het letsel en eindigt 1 tot 2 weken later. In deze fase begint het lichaam het verloren collageen aan te vullen en herstellen de lymfevaten en bloedvaten.
Rijpingfase
Dit wordt soms geïdentificeerd als de “remodellerende” fase van de wond. Deze fase start enkele weken nadat de verwonding is ontstaan en eindigt enkele jaren later. Tijdens deze fase neemt het litteken in diepte en grootte af.
De mate waarin de huid herstelt is afhankelijk van de ernst van de verwonding. De huid van de patiënt houdt over het algemeen een lichtere kleur in het gebied waar het letsel zich bevond.
Lees ook dit artikel:
Hoe voorkom je littekens bij het genezen van verwondingen?
Hoe kun je de genezing van een grote wond stimuleren?
Het is altijd het beste om naar een arts te gaan in het geval van een ernstige en grote wond. De arts zal de algemene procedure volgen om wonden te behandelen. In geval van een ongeval of noodgeval zal altijd een checklist met prioriteiten worden gevolgd.
Allereerst moet bepaald worden of de patiënt mogelijk anesthesie moet ondergaan om het ongemak dat gepaard gaat met wondsluiting te verminderen.
Afhankelijk van de ernst van het letsel kan algehele of lokale anesthesie kan worden toegediend. Om dit te doen, zal de patiënt worden geïnjecteerd met een of meer medicatie zoals lidocaïne.
Dan zal de arts voorzichtig en zorgvuldig eventuele vreemde voorwerpen en vuil verwijderen als die zich in de wond bevinden. Om dit te doen zullen de meest geschikte en altijd gesteriliseerde hulpmiddelen worden gebruikt.
Daarna moet overvloedig met een zoutoplossing worden gespoeld om het gebied goed te kunnen reinigen. Nadat de wond afdoende is ontsmet kan men overgaan tot het sluiten van de wond.
Bekijk ook dit artikel:
Hoe kun je baking soda gebruiken voor brandwondjes?
Technieken voor het sluiten van grote wonden
Indien nodig kan de arts pleister, hechtingen of nietjes gebruiken om beide zijden van de wond weer samen te brengen. Afhankelijk van de kenmerken van het letsel, zal het overeenkomstige medische team bepalen welke behandeling van de wonden het meest geschikt is.
Pleisters zoals zwaluwstaartjes
Dit bestaat meestal uit een aantal speciale pleisters die zo dicht mogelijk bij de randen van de wond worden geplaatst. Over het algemeen geldt dat ze van nature binnen enkele dagen na plaatsing loslaten, vooral als ze nat worden. Op dat moment zou de wond ver genoeg genezen moeten zodat de randen bij elkaar blijven.
Nietjes
Dit zijn kleine pennetjes van metaaldraad die de randen van de wond stevig bij elkaar houden om genezing en weefselregeneratie te bevorderen. Ze moeten worden verwijderd met behulp van een speciaal medisch hulpmiddel.
Hechtingen
Er is een grote verscheidenheid aan knopen en soorten draden die een arts kan gebruiken, afhankelijk van het weefsel en de vorm van de wond. Een naald en speciaal draad wordt gebruikt om de hele lengte van de wond te hechten.
Conclusie
Het is erg belangrijk om zo snel mogelijk naar de arts te gaan om de beste behandeling voor grote wonden te krijgen en een goede wondsluiting en genezing te garanderen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gibran, N. S., Boyce, S., & Greenhalgh, D. G. (2007). Cutaneous wound healing. In Journal of Burn Care and Research. https://doi.org/10.1097/BCR.0B013E318093E44C
- Frykberg, R. G., & Banks, J. (2015). Challenges in the Treatment of Chronic Wounds. Advances in Wound Care. https://doi.org/10.1089/wound.2015.0635
- Atiyeh, B. S., Dibo, S. A., & Hayek, S. N. (2009). Wound cleansing, topical antiseptics and wound healing. International Wound Journal. https://doi.org/10.1111/j.1742-481X.2009.00639.x
- Powers, J. G., Higham, C., Broussard, K., & Phillips, T. J. (2016). Wound healing and treating wounds Chronic wound care and management. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2015.08.070